Savonlinnan torikahviloissa maaginen sana on taaskin lörtsy — Uusia tuotteitakin yrittäjät haluavat toki vuosittain kokeilla

Toukokuussa on ehditty lämpimässä säässä juoda torikahviloissa monet kahvit ja kuulla tuttujen mielenkiintoiset kuulumiset.

Timo Seppäläinen

Kristiina ja Ilmo Natunen ottivat Savonlinnan torilla syömiseksi lihalörtsyt kahdella nakilla.
Kristiina ja Ilmo Natunen ottivat Savonlinnan torilla syömiseksi lihalörtsyt kahdella nakilla.

Savonlinnan torikahviloissa on ollut jo mukavasti säpinää, kun aurinko on hellinyt kansaa, ja houkutellut väkeä ulos tapaamaan toisiaan.

— Viime vuoden sateista ja koleaa alkukesää muistellen luoja on suonut meille jopa harvinaisen toukokuun, kiittelee torikahvilayrittäjä Sirkka Makkonen.

Pilvisinä päivinä asiakkaille maistuu paremmin suolainen syöminen. Nyt on kyllä myyty paljon jäätelöäkin. — Jukka Hyytiäinen

Tyytyväisin mielin ovat viime viikkoja seurailleet myös torikahvilayrittäjät Kauko Pesonen ja Jukka Hyytiäinen.

— Mainio aloitus. Pariin aikaisempaan toukokuuhun verraten asiakkaita on ollut virkeämmin liikkeellä. Tai voi sanoa, että ero on ollut merkittävä, Hyytiäinen kommentoi.

Matkailijoitakin on jo torikahviloiden tiskillä käynyt jonkin verran asioimassa, mutta enimmäkseen kahvilaherkuista ovat olleet nautiskelemassa paikalliset ihmiset.

Etenkin aamukahveille ja kahvituntien ajaksi torille kerääntyy paljon tuttuja kasvoja.

Kaikki torikahvilayrittäjät kertovat myös ottavansa jotakin uutta listallensa.

— Uutuuksia tässä hiljalleen testaillaan. Periaatteisiin kuuluu, että vähemmän kysytty tuote voidaan ottaa tauolle ja korvata se uudella, Kauko Pesonen kertoo.

Kauko Pesosen mukaan torikahviloiden ”maaginen sana” on edelleenkin lörtsy.

Tämän ilmiön allekirjoittaa myös Sirkka Makkonen. Lörtsyjä ollut valikoimissa jo pitkään hyvin moneen makuun.

— Esimerkkeinä perinteisten lisäksi vaikkapa kebab-, chili-, aurajuusto- ja porolörtsyt, Makkonen luettelee.

Suolaisten herkkujen hittilistalla ovat Jukka Hyytiäisen kokemusten mukaan liha-, kasvis- ja lohilörtsyt. Lohilörtsyn suosio on ollut koko ajan kasvussa.

Timo Seppäläinen

Torikahvilayrittäjä Kauko Pesonen on ollut tyytyväinen lämpimään toukokuuhun.
Torikahvilayrittäjä Kauko Pesonen on ollut tyytyväinen lämpimään toukokuuhun.

— Lohilörtsy on ollut viime vuosien uusi, menestynyt tulokas. Se tuntuu maistuvan erityisen hyvin sitruunamajoneesin kanssa. Myös mustikkalörtsy on aika hyvässä nousussa, Hyytiäinen kertoo.

Hyytiäisen mukaan on kuitenkin niin, että perinteisiä omena- ja lihalörtsyjä myydään hänen kojustaan määrällisesti kaikkein eniten.

Kauppa käy ja vauhti sen kuin kiihtyy tästä eteen päin.

Kun Sirkka Makkoselta kysyy jonkinlaista arviota lörtsykaupan volyymista, niin vastaus tulee lyhyen mietiskelyn jälkeen:

— No, sanotaan niin kuin pohjoisen poromiehet, että semmoiset 2–6 lörtsyä päivässä, hän myhäilee.

Sukulaisiin Enonkoskelle puuhommiin saapuneet Ilmo ja Kristiina Natunen nauttivat tiistaina torikahvilan antimista.

Natuset ovat saapuneet sukuloimaan Enonkoskelle Rovaniemeltä.

— Ihan perinteisillä mennään. Otimme kumpikin lihalörtsyt kahdella nakilla, Natuset sanovat aurinkoisella torilla.

Kauko Pesonen painottaa erityisesti, että hittituotteen ratkaisee aina asiakas.


Kommentoidut