Ilmaisviikko sai kaupunkilaiset taas villiintymään — Risuja ja haravointijätettä tuodaan Nousialan jäteasemalle jonossa

Heinäkuussa Savonlinnan Seudun Jätehuolto keräilee öljyjä, maaleja ja muita vaarallisia aineita eri puolilta seutukuntaa.

Tällä viikolla kärryllisen haravointijätettä, risuja ja oksia saa kipata jäteasemalle ilmaiseksi. Viimeinen ilmaispäivä on lauantaina, jolloin jäteasema on avoinna kello 15 saakka.
Tällä viikolla kärryllisen haravointijätettä, risuja ja oksia saa kipata jäteasemalle ilmaiseksi. Viimeinen ilmaispäivä on lauantaina, jolloin jäteasema on avoinna kello 15 saakka.

 Nuoria, työssäkäyviä ihmisiä, ja tietenkin myös eläkeläisiä ihan jonoksi asti. — Anne Rautiainen

Nousialan jäteasemalla on meneillään puutarhajätteen ilmaisviikko, ja se on ollut tänäkin vuonna suksee, menestys.

— Alkuviikko on ollut todella vilkas, ja lauantaiksi odotamme suorastaan ruuhkaa, toteaa Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Anne Rautiainen.

Rautiainen on erittäin tyytyväinen siihen, että ihmiset tuovat puutarhan haravointijätettä sekä risuja ja oksia peräkärryllä jäteasemalle sen sijaan, että kippaavat ne vain jonnekin metsätien varteen.

Vilkkainta aamupäivällä

Rautiainen on kiinnittänyt huomiota siihen, että jätteen tuojia on liikkeellä aamusta lähtien.

— Nuoria, työssäkäyviä ihmisiä, ja tietenkin myös eläkeläisiä ihan jonoksi asti.

Myös pienjäteasemilla Kerimäellä ja Rantasalmella on vilkkainta heti asemien avauduttua kello 11 ja pari kolme tuntia sen jälkeen.

—  Siitä huolimatta meille tulee jatkuvasti toiveita pidentää asemien aukioloaikaa. Ilmaisviikon perusteella tämä hieman ihmetyttää, sillä kuorman tuominen näyttäisi onnistuvan päiväsaikaankin, Rautiainen miettii.

Välillä vaatimukset tuntuvat Rautiaisen mielestä jopa kohtuuttomilta, ja hän toivoo, että ihmiset osaisivat olla tyytyväisiä jätehuollon monipuolisiin palveluihin seudulla.

— Totuus on se, että kävijöitä on pienjäteasemilla vähän erityisesti talvisaikaan, eikä todellista tarvetta aukiolon pidentämiselle ole. Voisi melkein sanoa, että päinvastoin aukioloa voisi supistaa.

Syksyn ilmaisviikon ajankohta saattaa vaihtua

Syksyisin puutarhajätteen ilmaisviikko on pidetty perinteisesti viikolla 40. Ajankohtaa mietitään nyt kuitenkin uudelleen, sillä ilmaisviikko oli viime vuonna liian aikaisin haravoitavia lehtiä ajatellen.

— Kannattaa muistaa myös vaarallisen jätteen keräyskiertueemme heinäkuussa. Keräämme silloin esimerkiksi öljyjä, maaleja ja liuottimia eri puolilla seutukuntaa. Tämä kannattaa huomioida jo nyt, jos tekee siivousta esimerkiksi varastohallissa tai autotallissa, Rautiainen muistuttaa.

Jätehuolto tiedottaa kuntakierroksen kulkureiteistä ja aikatauluista myöhemmin kesällä.

Isommat jäte-erät Nousialaan

Samoin on hyvä muistaa aittoja siivotessa ja kesämökkejä remontoitaessa, että isommat määrät rakennusjätettä ja vanhaa tavaraa kuuluvat kierrätyskeskukseen tai kaatopaikalle. Niitä ei voi kipata aluekeräyspisteille.

— Parempaan suuntaan ollaan menossa, vaikka väärinkäytöksiä on keräyspisteillä valitettavasti vieläkin. Kameravalvonnan ansiosta tekijät saadaan useimmiten kiinni, mutta valvonta tulee meille kalliiksi. Ja siitä kärsivät ennen muuta asiakkaat.

Rautiainen muistuttaa, että täyden peräkärryllisen sekalaista rojua ja roskaa voi tuoda Nousialaan 20 euron hintaan.

Jäteasemalla on erillinen pienerien lajittelualue, jossa pieneräkuormat lajitellaan. Kuorma kannattaa lastata siten, että eri jätelajit ovat helposti eroteltavissa. Henkilökunta opastaa lajittelussa ja purussa. Elektroniikkaromuja tai paristoja ei oteta vastaan.

Nousialan jäteasema osoitteessa Nousialantie 11 on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun maanantaisin kello 7.30–18.00 , ti-pe kello 7.30-17 ja toukokuussa lauantaisin kello 9-15.