Taideleiri, retkeilykoulu, majantekokurssi – Kolomonen kaipaa hyviä ideoita lasten ja nuorten kesätoimintaan, sillä rahaa toteuttamiseen on nyt tarjolla

Myös yritykset voivat saada rahaa lasten, nuorten ja koronasta kärsineiden kesätoiminnan järjestämiseen. Rahaa riittää myös välipaloihin ja kuljetuksiin.

Petri Vanhanen

Kolomosen hallinnoima Yhdessä Itä-Savossa -hanke peräänkuuluttaa uusia ideoita ja toimijoita järjestämään lapsille ja nuorille ohjelmaa kesäksi. Monilla kalenteri on tyhjä, kun perinteiset toimijat ovat peruneet leirejään ja kurssejaan.
Kolomosen hallinnoima Yhdessä Itä-Savossa -hanke peräänkuuluttaa uusia ideoita ja toimijoita järjestämään lapsille ja nuorille ohjelmaa kesäksi. Monilla kalenteri on tyhjä, kun perinteiset toimijat ovat peruneet leirejään ja kurssejaan.

Rahaa on jaossa lasten, nuorten sekä koronapandemian seurauksista tavalla tai toisella kärsivien kesätoimintaan enemmän kuin koskaan, mutta toimijat ovat kadonneet.

Tämä ihmetyttää Savonlinnan seudun Kolomonen ry:n hallinnoiman Yhdessä Itä-Savossa -hankkeen projektipäällikkö Kimmo Käärmelahtea.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman hankkeen tavoitteena on auttaa Enonkosken, Rantasalmen, Savonlinnan ja Sulkavan asukkaita sekä yhdistyksiä, yrityksiä ja muita yhteisöjä kironavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen yli.

Lisäksi tuetaan turvallista siirtymistä epidemian jälkeiseen aikaan.

Vetäjät ovat väsyneitä

Todennäköistä on, että kesäohjelman suunnittelu on ollut yhdistyksissä jäissä koronatilanteen epävarmuuden vuoksi.

– Toisaalta vetäjien henkinen väsymys ja ahdistus on tullut selvästi esiin soittokierrosten aikana, Käärmelahti toteaa.

Käärmelahti ounastelee, että tulossa saattaa olla isompi muutos, sillä yhdistystoimijat ovat ikääntynyttä porukkaa.

– Ikäihmiset on velvoitettu pysymään kotona. Jos ollaan puolikin vuotta kotona, niin jaksetaanko sitä enää lähteä taas toimimaan, hän pohtii.

Sama epävarmuus koskee myös lasten ja nuorten harrastuksia. Vetäjät eivät tiedä, kuinka moni lapsi ja nuori ilmaantuu harrastuksiin sitten, kun harrastaminen on taas mahdollista.

Juuri tämän takia lasten ja nuorten aktivointi kesälläkin on tärkeää.

– Meidän lisäksemme myös oppilashuolto ja lastensuojelu kaipaavat tietoa tarjolla olevista aktiviteeteista.

Rahaa käytössä kymmeniä tuhansia euroja

Yhdessä Itä-Savossa -hanke voi käyttää ostopalveluihin 126 000 euroa, josta liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin on käytettävissä 70 000 euroa lokakuun loppuun mennessä.

– Tästä summasta yli puolet voidaan osoittaa kesäajan toimintoihin kuten päiväleireihin ja harrastekerhoihin, Käärmelahti toteaa.

Lisäksi Savonlinnan kaupunki osoitti nopealla aikataululla runsaat 30 000 euroa ohjaajien palkkakuluihin, kuljetuksiin sekä välipaloihin.

– Ja kiitos kaupungin tuen, voimme tarjota osallistujille välipalaa sekä kuljetuksen esimerkiksi Tanhuvaaraan, Aholahteen tai muualle, jos aktiviteetti tapahtuu siellä.

Ideatalkoisiin voi osallistua kuka vain

Ideoita voi esittää kuka vain, esimerkiksi vapaamuotoiset ryhmittymät kuten kaupunginosan aktiivit tai vaikka hiekkalaatikolla kokoontuvat vanhemmat.

– Tekijät kyllä löydämme esimerkiksi Asukasloikan tuensiirtohankkeiden joukosta.

– Yhdistyksetkin ottavat tällaisia idearikkaita vapaita toimijoita mielellään siipiensä suojaan. On mahdollista, että näin syntyy kokonaan uusia toimintamalleja, Käärmelahti hahmottelee.

Toimintaa käytännön tasolla pyörittävän on oltava rekisteröitynyt toimija.

Huomionarvoista on Käärmelahden mukaan se, että toimintaa voivat tarjota ja tukea toteuttamiseen saada myös yritykset.

– Halukkaita ei ole vielä ilmaantunut. Toki ymmärrän, että muutama tonni ei vaikeuksiin joutunutta yritystä pelasta. Mutta voihan siitä olla vähän apua.

Myös lomautetut ja työttömät kaipaavat toimintaa

Hanke etsii parhaillaan kasvatusalan ammattilaisia ja opiskelijoita keikkatöihin yleensä ulkoilmassa tapahtuviin kesäaktiviteetteihin.

Kaupungin tuen ansiosta heille voidaan maksaa työstä palkkaa.

Käärmelahti korostaa, että toimintaa voi ideoida muun muassa lomautetuille, joita on kaupungissa tällä hetkellä 800. Myös työttömien toiminta on supistunut ja mielekästä toimintaa kaivataan.

– Hankkeemme puitteissa toimintaa voidaan tarjota myös ammattiryhmille, jotka tekevät töitä riskialoilla kuten sairaanhoitajat ja bussikuskit.

Ideoita voi esittää puhelimitse numeroon 044 7419820.

Juttua on päivitetty 4.6.2020 kello 8.30, korjattu Kimmo Käärmelahden titteli.