Savonlinnan seudulla sähköttömiä talouksia selvästi vähemmän kuin muualla Järvi-Suomen Energian alueella — Sulkavalla hetken yli 800 taloutta ilman sähköjä

Sähköttömien talouksien määrä vaihteli päivän aikana. Savonlinnan seudulla on puhuttu sadoista Järvi-Suomen Energian asiakkaista, jolla sähköjä ei ole. Sulkavan seudulla oli puolenpäivän aikaan seudun suurin määrä, yli 800 asiakasta, ilman sähköjä.

Soila Puurtinen

Keskiviikkoaamu alkoi Savonlinnassa tuulessa ja tuiskussa.
Keskiviikkoaamu alkoi Savonlinnassa tuulessa ja tuiskussa.

Talvimyrskyn jäljet näkyivät Savonlinnassa keskiviikkoaamuna sekä aamupäivällä. Lunta tuli reippaasti, ja työmatkaliikennettä käytiin tuulen ja tuiskun keskellä.

Savonlinnan seudulla oli aiemmin päivällä voimassa liikennesään varoitus, jonka mukaan ajosää on erittäin huono ja onnettomuusriski on huomattava. Lisäksi voimassa oli tuulivaroitus maa-alueilla. Pohjoistuuli voi puuskissa olla jopa 20 m/s.

Lumisade hellitti alkuillasta ja tuuli on rauhoittumaan päin. Iltapäivällä tuulilukemat lähentelivät 10 m/s.

Tykkylumi on tuonut haasteita koko päivän, sillä pelastuslaitos kertoi alkuillasta tiedotteessa, että se on raivannut puita teiltä ja sähkölinjoilta.

Useita tehtäviä pelastuslaitoksella

Etelä-Savon pelastuslaitoksella oli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä useita tehtäviä voimakkaan tuulen ja sakean lumisateen takia. Tuuli kaatoi lumen kallistamia puita teille ja sähkölinjoille. Puita on raivattu yön aikana ja työt jatkuivat keskiviikkona. Pelastuslaitos uskoo, että aamupäivän säästä on tulossa historiallisen haastava.

Kuvakaappaus

Savonlinna on harvinainen vaalea laikku Järvi-Suomen Energian toimialueella, jossa oli ennen puoltapäivää vielä noin 10 000 sähkötöntä taloutta.
Savonlinna on harvinainen vaalea laikku Järvi-Suomen Energian toimialueella, jossa oli ennen puoltapäivää vielä noin 10 000 sähkötöntä taloutta.

Järvi-Suomen Energian häiriökartan perusteella Savonlinnan seudulla on satoja talouksia ilman sähköjä. Toiminta-alueella sähköttömien asiakkaiden lukumäärä on pahimmillaan ollut lähes 20 000. Sähköttömien talouksien määrä on kasvanut tasaisesti uudenvuodenpäivän aamupäivästä lähtien. Keskiviikon aikana sähköjä saatiin jo monin paikoin palaamaan, mutta työt jatkuvat vielä torstaina.

Sähköttömien asiakkaiden määrä on laskenut keskiviikkoiltaan mennessä jo alle 2000:een talouteen.

Sulkavalla pahin tilanne Savonlinnan seudulla

Puolenpäivän aikaan Savonlinna oli kartalla harvoja alueita, joilla sähköttömiä talouksia ei ollut.

Tilanne vaihteli kuitenkin pitkin päivää paljon.

Hetken Savonlinnassa oli hieman alle 400 sähkötöntä taloutta. Savonlinnan keskustassa sähköttömiä talouksia oli enimmillään kymmenkunta.

Keskustan ulkopuolella sähköttömiä talouksia on ollut selvästi enemmän.

Eniten sähköttömiä talouksia oli aamulla Savonrannalla, jossa lähes 500 asiakasta oli aamulla ilman sähköjä. Keskiviikkoiltana sähköttömiä ei ollut alueella enää ollenkaan. 

Kerimäellä sähköttömiä talouksia oli aamulla noin 180, mutta iltaan mennessä kaikki sähköt saatiin palautettua.

Rantasalmella sähköttömiä talouksia oli puolen päivän aikaan alle sata ja illalla sähköt olivat jo kaikilla.

Sulkavalla sähköttömien talouksien määrä ryöpsähti puolenpäivän aikaan. Sulkavalla oli hetken noin 800 taloutta ilman sähköjä, mutta tilanne rauhoittui päivän aikana. Iltayhdeksän jälkeen kaikilla sulkavalaistalouksillakin oli sähköt.

Reippaasti uutta lunta

Myrskyn myötä seudulle saatiin runsaasi uutta lunta ja aurakalustot olivat kovilla koko päivän ajan.

Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan Punkaharjun Laukansaaren havaintoasemalla mitattiin keskiviikkona 37 senttimetriä lunta ja Enonkosken Simanalassa huimat 41 senttimetriä.

Torstaina poutainen pakkaspäivä

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkoillan ennusteen mukaan torstaina saadaan Savonlinnan seudulla nauttia poutaisesta pakkaspäivästä.

Iltapäivällä lämpötilat ovat 12 pakkasasteen paikkeilla, mutta iltaa kohti mentäessä lähennellään jo 15 astetta tai ylikin.

Aurinkokin saattaa päivän aikana pilkahtaa.

Perjantaille ennustetaan jälleen lumisateita, muttei niin voimakkaina, mitä tiistaina ja keskiviikkona nähtiin.

Perjantaiksi pakkanen hieman lauhtuu ja iltapäivälle on odotettavissa noin 8 asteen pakkaslukemia.

Ajantasaisen häiriötilanteen näet tästä.

Uutinen päivitetty 2.1. kello 11.30 sähköttömien talouksien määrällä.

Uutinen päivitetty 2.1. kello 12.19 sähköttömien talouksien määrällä.

Uutinen päivitetty 2.1. kello 12.41 sähköttömien talouksien määrällä.

Uutinen päivitetty 2.1. kello 19.00 sähköttömien talouksien määrät ja ajantasainen säätilanne sekä torstain sääennuste.

Uutinen päivitetty 2.1. kello 21.28 lisätty tieto, että Sulkavalla kaikilla sähköt.