Neuvontapiste Nestori on palvellut ikäihmisiä jo vuoden — Kolmesti viikossa Nestori neuvoo pääkirjasto Joelissa ja kuukausittain Kerimäellä, Punkaharjulla, Enonkoskella ja Savonrannalla

Yleisön pyynnöstä Joelin Nestorissa voi määräajoin tavata muistikoordinaattorin ja sairaanhoitajan. Tuorein uudistus on, että sosiaalityöntekijä on tavattavissa kuukausittain.

Jaana Hänninen

Palveluohjaaja Kirsi Tienhaara (vas.) on tavattavissa kuukausittain Kerimäen, Punkaharjun, Enonkosken ja Savonrannan Nestorissa. Joelin Nestorista löytyvät vuorollaan, muistikoordinaattori Minna Luostarinen, palveluohjaaja Marja-Liisa Laurinmaa, sairaanhoitaja Anne Eerikäinen ja palveluohjaaja Merja Muhonen. Nestorin toimintaa on ollut käynnistämässä myös ikäihmisten perhehoidon koordinaattori Tiina Seppänen.
Palveluohjaaja Kirsi Tienhaara (vas.) on tavattavissa kuukausittain Kerimäen, Punkaharjun, Enonkosken ja Savonrannan Nestorissa. Joelin Nestorista löytyvät vuorollaan, muistikoordinaattori Minna Luostarinen, palveluohjaaja Marja-Liisa Laurinmaa, sairaanhoitaja Anne Eerikäinen ja palveluohjaaja Merja Muhonen. Nestorin toimintaa on ollut käynnistämässä myös ikäihmisten perhehoidon koordinaattori Tiina Seppänen.

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori Savonlinnassa on toiminut täyden vuoden, ja se on osoittautunut tarpeelliseksi.

Pääkirjasto Joelin Nestori-neuvontapisteessä oli viime vuonna 440 asiakaskäyntiä.

Nestori on neuvontapiste, jossa Sosterin palveluohjaajat antavat ikäihmisille tai heidän omaisilleen maksutonta ohjausta ja neuvontaa ilman ajanvarausta kolmena päivänä viikossa. Asiakkaiden kysymykset liittyvät esimerkiksi ikäihmisen terveydentilaan, kuntoutukseen, sosiaaliturvaan, omaishoidon tukeen tai kotiin vietäviin palveluihin.

Nestorin kautta tulleiden yhteydenottojen perusteella palveluohjaajat tekivät viime vuonna 31 kotikäyntiä.

Nestoriin voi myös soittaa. Puheluita tuli viime vuonna 90.

Nestorin toimintaa on myös Sosterin verkkosivulta löytyvä huoli-lomake. Sen täyttämällä omaiset, läheiset tai vaikkapa naapurit voivat ilmaista huolensa ikäihmisen terveydentilasta, toimintakyvystä, taloudellisista huolista tai yksinäisyydestä.

Huolilomake on ollut käytössä huhtikuusta alkaen. Joulukuun loppuun mennessä sen kautta tuli 23 yhteydenottoa.

Sairaanhoitajan ja muistikoordinaattorin tapaamiset ovat hyödyllisiä

Joelin Nestorissa voi ilman ajanvarausta ja maksutta tavata sairaanhoitaja Anne Eerikäisen perjantaisin kello 10—12 ja muistikoordinaattori Minna Luostarisen perjantaisin kello 12—14.

Sairaanhoitajan ja muistikoordinaattorin tapaamiset aloitettiin marraskuussa asiakkaiden pyynnöstä, ja ne ovat osoittautuneet hyödyllisiksi.

— Moni on tullut siksi, kun ”ei ole tullut vuosiin käytyä” terveystarkastuksessa. Täällä saa asian hyvin alulle, Eerikäinen sanoo.

Eerikäinen voi esimerkiksi mitata verenpaineet ja verensokerit ja katsoa, onko tarvetta mennä lääkärille vaikkapa lääkehoidon kokonaisarviointia varten.

Luostarisen luokse voi piipahtaa juttelemaan, jos oma muisti huolettaa. Hän kertoo ohjanneensa muutamia ihmisiä muistitutkimuksiin, jotka ovat osoittautuneet aiheellisiksi.

Joelin Nestorissa voi kerran kuussa tavata myös sosiaalityöntekijän

Uusinta toimintaa Joelin Nestorissa on se, että sosiaalityöntekijä Pia Roivainen on kerran kuussa maanantaisin tavattavissa kello 10—12. Hän auttaa taloudellisten asioiden selvittelyssä ja auttaa erilaisten hakemusten täyttämisessä. Seuraavan kerran Roivainen on Joelissa maanantaina 25.2.

Nestori on myös Kerimäellä, Punkaharjulla, Enonkoskella ja Savonrannalla

Kerran kuussa neuvontapiste Nestori jalkautuu palveluohjaaja Kirsi Tienhaaran hahmossa Kerimäen Pysäkille, Enonkosken Maitolaiturille, Punkaharjulle Ystäväntuvalle ja Savonrannan vanhustentalojen kerhohuoneelle.

Myös Kerimäen, Enonkosken, Punkaharjun ja Savonrannan Nestoreissa neuvonta on maksutonta ja toimii ilman ajanvarausta.

Sairaanhoitaja Anne Eerikäinen on tavattavissa kuukausittain Kerimäen Nestorissa.

Nestori ja perhehoito käynnistyivät osana Ossi-hanketta

Nestorin toiminta käynnistyi osana kaksivuotista Ossi-hanketta, joka päättyi vuodenvaihteessa.

Maakunnallinen Ossi-hanke oli maan hallituksen kärkihankkeista. Sen myötä kehitettiin myös ikäihmisten perhehoitoa.

Savonlinnassa on 12 kiertävää perhehoitajaa, jotka pääasiassa käyvät sijaistamassa omaishoitajia. Asiakkaita perhehoitajilla on yli 40.

Ensi viikolla alkaa uusi perhehoitajien ennakkovalmennus.

Savonlinnassa ei vielä ole Ikäihmisten perhekoteja.

Joelin Nestorin aukioloajat

Ikääntyneiden neuvontapiste Nestori on avoinna pääkirjasto Joelissa maanantaisin keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10—14.

Nestoriin saa yhteyden soittamalla puhelinnumeroon 044-417 2002 ma—pe kello 8—15. Nestorin sähköpostiosoite on nestori@sosteri.fi

Huolensa vanhuksesta voi kertoa myös täyttämällä sähköisen huolilomakkeen, johon on linkki tässä.