Linnalan syksy sivistää ja viihdyttää — Opiston tavoitteena on pitää huolta siitä, että kaikki pysyvät mukana digiyhteiskunnassa

Oppia voi hakea perinteisesti ryhmistä, mutta yksin, kaksin tai itse kootussa porukassa voi saada täsmäoppia niin tietotekniikassa kuin kielissäkin.

Soila Puurtinen

Linnalan opiston kurssikalenteri on valmis ja jaetaan koteihin tulevana perjantaina. Tiedot löytyvät myös verkosta, jossa kursseille on kätevintä ilmoittautua. Kurssisuunnittelijat toivottavat uudet ja vanhat opiskelijat tervetulleiksi yhtä iloisesti kuin aina.
Linnalan opiston kurssikalenteri on valmis ja jaetaan koteihin tulevana perjantaina. Tiedot löytyvät myös verkosta, jossa kursseille on kätevintä ilmoittautua. Kurssisuunnittelijat toivottavat uudet ja vanhat opiskelijat tervetulleiksi yhtä iloisesti kuin aina.

Hyvään elämään kuuluu työtä, harrastuksia ja ihmissuhteita. Kaksi viimeksi mainittua saa korjattua kuntoon yhdellä kertaa valitsemalla sopivan Linnalan opiston kattavasta kurssitarjonnasta.

Tarjolla on 301 kurssia liikunnan, musiikin, käsitöiden, tietotekniikan ja yhteiskunnallisten aiheiden parista. Lisäksi opisto järjestää paljon muun muassa musiikiesityksiä ja luentoja

Opiston esite jaetaan perjantaina 16. elokuuta jokaiseen kotiin Savonlinnan, Punkaharjun, Kerimäen, Savonrannan ja Enonkosken taajama-alueilla. Haja-asutusalueella asuvat saavat esitteensä Itä-Savon välissä. Lehti jaetaan perjantaina peittojakeluna seudun jokaiseen talouteen eli myös talouksiin, joihin lehti ei normaalisti tule.

Kurssitarjonta on nähtävillä myös Linnalan opiston verkkosivuilla, joiden kautta 70 prosenttia ilmoittautumisista nykyisin tehdään. Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 19. elokuuta kello 9.

Miten saada miehet entistä paremmin mukaan

Linnalan noin 3 800 opiskelijasta vain 22 prosenttia on miehiä. Opiston tarjontaan on nyt lisätty miehiä kiinnostavaa kurssitarjontaa, ja sitä ollaan valmiita lisäämään jatkossakin.

— Esimerkiksi ukkojumppaan toivotaan yli viisikymppisiä vähän liikkuvia miehiä kohottamaan kuntoaan. Kurssille voi tulla kertaluontoisestikin silloin kun itselle sopii, kertoo asiakasneuvoja ja kurssisuunnittelija Jukka Muhonen.

Alkamassa on myös kuntosaliryhmä kuntoutujille sekä kuntonyrkkeily kaikenikäisille. Ikäihmisille on ensimmäistä kertaa tarjolla myös senioritanssia

Eniten oppitunteja annetaan musiikissa, jossa kokeillaan nyt, innostaisiko musiikin teorian perustaitojen opiskelu, jos opetusvälineenä olisi oma puhelin, tabletti tai tietokone. Nuotinlukua, asteikkoja, intervalleja, sointuja, merkkejä tai vaikkapa rytmejä voi opiskella puhelimen ruutua tuijottamalla.

Sijoittamisen peruskurssi uutena

Myös tietotekniikkaan liittyvät opinnot kiinnostavat miehiä. Syksyn uutuutena on kahden päivän älypuhelinkurssi, jossa puhelimen saloihin perehdytään neljä tuntia kerrallaan. Ikäihmisille sekä tietotekniikkaa vähemmän käyttäneille on omat ryhmänsä.

— Tietotekniikkaa voi opiskella myös yksilöopetuksena. Myös pari- ja pienryhmäopiskelu on mahdollista, kertoo tietotekniikan opetuksesta vastaava Markku Lybeck.

Kieliäkin voi opiskella yksilö- tai pariopetuksena. Silloin voi itse määritellä esimerkiksi sen, millaista sanastoa haluaa opetella ja haluaako kehittää kuullunymmärrystä vai puhetta.

Luentojen aiheina ovat muun muassa Pohjois-Norjan rannikkoreitit sekä sijoittamisen peruskurssi.

Ennakoivaa ajoa ikäihmisille

Ikäihmisille syksyn ohjelmassa on 13 tunnin mittainen ennakoivan ajon koulutus.

EAK65 perustuu osallistujien tekemiin ennakkotehtäviin, joiden perusteella käsittellään osallistujien omia vahvuuksia ja heikkouksia kuljettajana. Asioita käydään läpi keskustellen.

Koulutuksen aikana käydään läpi ikääntymisen vaikutusta ajokykyyn ja -taitoon ja annetaan vinkkejä aijokyvyn ylläpitämiseksi sekä vaaratilanteiden välttämiseksi.

Kurssi järjestetään yhdessä liikenneturvan kanssa.

Ennen koulutuksen alkua syyskuussa tarjolla on ilmainen Ajokyvyn arviointi -yleisötilaisuus, jossa käydään monipuolisesti läpi ajokyvyn arviointi lääkärin sekä poliisin näkökulmasta. Paikalla on myös ajokykyasrviointeja tekevä asiantuntija.

Opetusta karaokelaulajan taidoissa

Karaokelaulu on suosittua myös Savonlinnan seudulla, ja nyt vihdoin on mahdollisuus saada aiheesta myös opetusta. Juvalainen kokenut karaokelaulaja ja -laulattaja Rauni Tietäväinen antaa oppia 12 ensin ehtineelle lokakuussa kylätalo Nousulassa Kerimäen Silvolassa.

Kurssin tavoitteena on kehittää kannustavassa ilmapiirissä karaokelaulajan taitoja. Osallistuja saa valmiudet kolmen kappaleen hyvään esittämiseen.

Aihealueina ovat laitteisiin tutustuminen, mikrofonin käyttö, äänenkäyttö ja artikulaatio, tulkinta, lavakäyttäytyminen sekä esiintymisjännityksen hallinta. Esiintymismahdollisuus kurssin päätteeksi oikeissa karaoketansseissa Linnalassa.

Kursseja myös kylillä, joista löytyy sopivat tilat

Linnalan opisto tarjoaa kursseja myös Kerimäen, Punkaharjun, Savonrannan sekä Enonkosken kuntataajamissa ja kylillä. Tällä niin sanotulla Puruvesi-alueella alkaa 100 ryhmää, jotka toimivat 29 eri tilassa. Näistä 18 toimii kylillä.

— Kiitos aktiivisten kylätoimien sekä kyläläisten käytössä olevien kylätalojen voimme tarjota kursseja näinkin kattavasti. Kyläyhdistykset ovat myös itse alulle paneva voima, niin että ryhmät saadaan myös toteutumaan, kertoo tekstiilityön sekä liitoskuntien alueen kurssitarjonnasta vastaava Aune Keinänen.

— Esimerkiksi kierrätys eri muodoissaan on aihealue, josta haluamme korostaa. Se on ollut maaseudulla aina luontaista. Esimerkiksi kudonta on kierrätystä parhaimmillaan.

Kurssimaksuihin voi saada avustusta

Linnalan opistosta muistutetaan, että ikääntyneet ja lapset voivat saada kurssimaksuihin avustusta Lions Club Savonlinna/Sääminki-osastolta. Hakuaika jatkuu 23.8. saakka. Hakulomakkeitasaa Linnalan toimistosta, ja sen voi tulostaa Linnalan verkkosivuilta myös itse.

Hattu ry:n avustusta voi hakea jatkuvasti. Avustus on tarkoitettu 7—17 -vuotiaille savonlinnalaisille lapsille ja nuorille, joiden on vaikea aloittaa tai jatkaa harrastamista perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Hakemuksen voi täyttää Hattu ry:n verkkosivuilla. https://savonlinnanhattu.yhdistysavain.fi/hakemuskaavake/