Savonlinnan lapset ja nuoret saattavat ensi vuonna päästä matkustamaan paikallisbussilla ilmaiseksi — Tekninen lautakunta päättää ilmaisista ilta- ja viikonloppukyydeistä tänään

Maksuttomia linja-automatkoja peruskoululaisille esitti kuntalaisaloitteessaan Jukka Nokelainen.

Soila Puurtinen

Alle 17-vuotiaile esitetään oikeutta matkustaa paikallisliikenteen linja-autoissa ilmaiseksi arki-iltaisin sekä viikonloppuisin ja koulujen lomapäivinä. Kyseessä olisi aluksi vuoden kestävä kokeilu.
Alle 17-vuotiaile esitetään oikeutta matkustaa paikallisliikenteen linja-autoissa ilmaiseksi arki-iltaisin sekä viikonloppuisin ja koulujen lomapäivinä. Kyseessä olisi aluksi vuoden kestävä kokeilu.

Savonlinnalaisten nuorten paikallisliikenteen linja-automatkat saattavat muuttua maksuttomiksi iltaisin ja viikonloppuisin. Tekninen lautakunta päättää asiasta tiistaina.

Maksuttomia linja-automatkoja peruskoululaisille esitti kuntalaisaloitteessaan Jukka Nokelainen. Hän jäi alkukesästä eläkkeelle Nuorisotoiminnan Tuki ry:n toiminnanjohtajan tehtävästä ja teki aloitteensa syyskuussa yksityishenkilönä.

Nuorisovaltuusto esitti maksuttomia linja-automatkoja jo vuonna 2015.

Kaupungin tekninen johtaja Kari Tikkanen esittää lautakunnalle, että maksuttomia linja-autokyytejä kokeillaan vuodenvaihteesta alkaen, vuoden 2018 loppuun asti.

Maksuton matkustaminen sallittaisiin 0—17-vuotiaille savonlinnalaisille kaupunkialueen paikallisliikenteessä arkisin kello 16.00 jälkeen sekä ilman aikarajoitusta viikonloppuisin ja koulujen lomapäivinä.

— Tässä on kasvatuksellinen tavoite, että joukkoliikenteen käyttö lisääntyisi. Kaupunki joka tapauksessa maksaa paikallisliikenteen bruttokulut, joten mikäs sen parempaa käyttöä niille rahoille olisi kuin että lapset ja nuoret pääsisivät linja-autolla harrastuksiinsa, Tikkanen sanoo.

6—17-vuotiaitten pitäisi lunastaa 20 euroa maksava henkilökohtainen matkakortti, joka todistaisi matkustusoikeuden.

Tikkasen toiveena on, että nuorten ilmaisen matkustamisen myötä myös maksavia matkustajia tulisi lisää. Lipputulot kaupunki saa hyödykseen.

Nokelainen huomauttaa kuntalaisaloitteessaan, että Pieksämäellä lipputuloja on ilmaismatkojen ansiosta aikaisempaa enemmän, koska  nuoret ovat jatkaneet linja-autolla matkustamista peruskoulun jälkeenkin.

Koulupäivien ajaksi Tikkanen ei esitä ilmaismatkoja. Koulumatkakortti on oppilailla, jotka täyttävät koulukuljetuskriteerit. Koulumatkakortti ei ole voimassa iltaisin eikä viikonloppuisin,

Jos kaikki saisivat matkustaa koulumatkat ilmaiseksi, se tarkoittaisi käytännössä koulukuljetuskriteerien poistumista paikallisliikenteen alueella. Tasapuolisuuden nimissä silloin pitäisi myös kuljettaa kaikki haja-asutusalueella asuvat taksilla kouluun, koulumatkasta riippumatta.

Jos ilmaismatkustus toteutuu, nuoret eivät saa viettää bussissa aikaa, vaan matkalla on oltava määränpää.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen