Napakka pakkanen ja runsas tykkylumi puiden oksilla ovat vaarallinen yhdistelmä, varoittaa pelastuslaitos — Ilmatieteen laitos antoi pakkasvaroituksen, joka kestää yli viikonlopun

Erityisesti männynoksa napsahtaa pakkasella herkästi poikki. Punkaharju on Suomen toiseksi lumisin paikka tällä hetkellä.

Ladunteko on ollut tänä vuonna tykkylumen takia hidasta. Ladun avaamisen lisäksi joudutaan keräilemään pois ladulle pudonneita oksia ja sahailemaan luokille taipuneita puita.
Ladunteko on ollut tänä vuonna tykkylumen takia hidasta. Ladun avaamisen lisäksi joudutaan keräilemään pois ladulle pudonneita oksia ja sahailemaan luokille taipuneita puita.

Napsakka pakkanen ja runsas tykkylumi puiden oksilla ovat vaarallinen yhdistelmä, varoitellaan Etelä-Savon pelastuslaitokselta. Erityisesti männyistä voi äkkiarvaamatta tulla isojakin oksia alas.

—Kyllä tämä tilanne alkaa näkyä meidän tehtävissä. Viime yö oli Etelä-Savossa pelastuslaitoksen kannalta vilkas. Meitä työllistivät liikenneonnettomuuksien lisäksi juuri puunraivaustehtävät, kertoo päivystävä palomestari Eero Aho pelastuslaitoksen Savonlinnan toimipisteestä.

— Eikä tilanne ole ainakaan paranemaan päin, sillä oletettavaa on, että lunta vielä tulee. Talvihan on vasta aluillaan, Aho toteaa.

Henkilövahinkoja putoilevat oksat tai teille kaatuneet, luokille taipuneet puut eivät toistaiseksi ole aiheuttaneet.

Tielle pudonnut puun oksa on tuttu näky Etelä-Savossa tänä vuonna. Ohuempia puita voi mahdollisuuksien mukaan poistaa itsekin, jos sen voi tehdä turvallisesti.
Tielle pudonnut puun oksa on tuttu näky Etelä-Savossa tänä vuonna. Ohuempia puita voi mahdollisuuksien mukaan poistaa itsekin, jos sen voi tehdä turvallisesti.

Pakkanen mahdollisesti vaarallista

Ilmatieteen laitos on antanut aamulla Etelä-Savoon ja moneen muuhunkin maakuntaan pakkasvaroituksen. Pakkasvaroitus annetaan, kun pakkasen purevuusindeksi on etelässä alle 20, maan keskiosissa 25 ja pohjoisessa 30 pakkasastetta.

Mahdollisesti vaarallisesta pakkasesta kertova varoitus kestää sunnuntaihin saakka, huomista perjantaita lukuunottamatta.

—Keli kääntyy hyytäväksi, sillä perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä käy itätuuli ja tuiskuttaa lunta samaan aikaan kun on kylmä ja pureva pakkanen, kuvailee päivystävä meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.

Myöhemmin tuuli kääntyy pohjoiseen.

Omatoimisuus suositeltavaa pienten puiden poistossa

Pelastuslaitos toivoo kansalaisilta omatoimisuutta tilanteissa, joissa esimerkiksi tielle tai parkkipaikalle on kaatunut ranteen paksuinen puu.

—Jos sen voi vaaratta itse poistaa, niin se helpottaa meitä. Tehtäviä on jonossa, ja puiden raivaus on pois meidän muista tehtävistä, Aho kertoo.

Aho kehottaa lisäksi ilmoittamaan kriittisessä paikassa sijaitsevista isommista puista, jotka näyttäisivät olevan pahasti kallellaan. Ne on parempi käydä poistamassa jo ennenkuin vahinkoja pääsee tapahtumaan.

Sähkölaitokset ovat karsineet sähkölinjojen ympäristöä ja kaivaneet kaapeleita maahan, mutta tämä ei Ahon mukaan ole merkittävästi helpottanut ainakaan pelastuslaitoksen urakkaa poikkeuksellisena tykkylumitalvena.

Ladun teko hidasta pudonneiden oksien takia

Suomen lumisin paikka on tällä hetkellä Sulkavan Halttula 64 senttimetriä paksulla hangellaan. Myös Punkaharju on tällä hetkellä 57 sentin hangellaan Suomen lumisimpia paikkoja.

Pakkaslunta on tulossa vielä lisää perjantaina ja lauantaina itä- ja pohjoistuulten kera, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Runsas lumentulo ja alas putoilevat männynkarahkat tekevät latujen teosta haastavaa.

—Homma on hidastunut ihan jonkun verran, kun vähän väliä on hypättävä keräämään ladulle pudonneita oksia, kertoo Punkaharjun harjualueen latujen hoidosta huolehtiva yrittäjä Juuso Laukkanen Punkaharjun metsäpalvelu Oy:sta.

—Erityisesti männyn oksa napsahtaa pakkasella herkästi poikki.

Taipuneet puut on Laukkasen mukaan helppo havaita ja tarvittaessa poistaa ennakoivasti.

— Mutta katkeava oksa ei ilmoittele itsestään. On huonoa tuuria, jos sellaisen alle jää. Kannattaa olla varovainen, hän sanoo.

Juttua korjattu 24.1. kello 16.10. Päivitetty tietoja lumihankien paksuudesta.