Maakuntahallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.): "Pohjois-Savo noteeraisi kuntien vakaan tahdon” — Maakunta ei aktiivisesti kalastele uusia kuntia, mutta saattaisi suhtautua myönteisesti, jos Savonlinnan seudun kunnat tosissaan tahtoisivat Pohjois-Savoon

AOP/Mauri Ratilainen

Seppo Kääriäinen uskoo, että Savonlinnan seudun maakuntavaihdos ei kariutuisi pohjoissavolaisiin, jos asian takana olisi itäsavolaisten vakaa tahto ja valtiovallan linjaus.
Seppo Kääriäinen uskoo, että Savonlinnan seudun maakuntavaihdos ei kariutuisi pohjoissavolaisiin, jos asian takana olisi itäsavolaisten vakaa tahto ja valtiovallan linjaus.

Pohjois-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) uskoo, että Pohjois-Savo noteeraisi Savonlinnan seudun kuntien tahdon liittyä Pohjois-Savon maakuntaan, jos tahto olisi vakaata ja vakuuttavaa.

— Sinänsä Pohjois-Savolle ei kuulu, mitä Savonlinnan seudun kunnat haluavat tehdä. Jos vakaata ja vakuuttavaa tahtoa Pohjois-Savon suuntaan olisi, perussuhtautuminen Pohjois-Savossa olisi varmaankin myönteinen. Toiminnallinen yhteistyö on joka tapauksessa tärkeintä, ja toiminnallista yhteistyötä tehdään joka tapauksessa, ei vähiten sote-asioissa. Yhteistyötä pitää joka tapauksessa olla maakunta- ja kuntarajoista riippumatta, Kääriäinen sanoo.

Valtioneuvosto on jo päättänyt Joroisten siirtymisestä Pohjois-Savoon ja Heinäveden siirtymisestä Pohjois-Karjalaan.

— Maakuntavaihdokset ovat pitkiä prosesseja, ja ne perustuvat kuntien ja kuntalaisten osoittamaan vakaaseen tahtoon. En tiedä, onko Savonlinnan seudulla vakaata tahtoa vai onko mahdollinen maakunnan vaihtaminen siellä vain keskusteluteema.

Kääriäisen mukaan Pohjois-Savo ei missään tapauksessa ryhdy houkuttelemaan uusia kuntia tai olemaan asiassa aloitteellinen.

— Nykyinen hallitusohjelma perustuu 18 sote-maakuntaan. Se ohjelma tietysti sitoo, ja niin pitää ollakin. Ei sitä vastaan niin vain voi ryhtyä toimimaan. Eikä keskusta ole puolue, joka maakuntia lopettelee. Keskusta on maakuntien puolue, sanoo 32 vuotta kansanedustajana toiminut Kääriäinen, joka luopui ehdokkuudestaan viime kevään eduskuntavaaleissa.