Maatalousministeri Jari Leppä odottaa uudesta laista turvaa ruuantuottajalle — Lepän mukaan elintarvikeketjun toimivuus turvaa ruan huoltovarmuuden parhaiten

Jos tuottajaa varoituksista huolimatta kohdeltaisiin epäreilusti, asia voi lakiluonnoksen mukaan päätyä jopa markkinatuomioistuimeen.

Soila Puurtinen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä pitää tuottajan oikeuksien ja maataloustuotannon kannattavuuden turvaamista keskeisenä tekijänä ruuan huoltovarmuuden varmistamisessa.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä pitää tuottajan oikeuksien ja maataloustuotannon kannattavuuden turvaamista keskeisenä tekijänä ruuan huoltovarmuuden varmistamisessa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mielestä Suomen ruuan huoltovarmuus, hyvän ja terveellisen ruuan riittävä saatavuus voidaan parhaiten turvata sillä keinolla, että koko elintarvikeketju toimii.

— Siinä ketjussa kriittinen piste on maataloustuotannon huono kannattavuus. Se kirvelee mieltä erityisesti, ja sen ovat tunnustaneet myös huoltovarmuudesta huolta kantavat tahot, Leppä sanoo.

Leppä puhui Savonlinnan Vihreässä vapussa vapunpäivänä.

Suomen elintarvikemarkkinat ovat pienet, ja siksi alalle on Lepän mukaan tärkeää hakea kasvumahdollisuuksia niin viennistä kuin tasapainoisemmista kotimaisista ruokamarkkinoista.

— Ei voi edellyttää, että nuoret lähtevät alalle, jos ei kannattavuutta saada paremmaksi, Leppä sanoi.

Maatalousvienti on Lepän mukaan nyt hyvässä vireessä. Se on kasvanut yli kymmenellä prosentilla.

— Suomalaiset elintarvikkeet maistuvat maailmalla. Ruuissamme ja juomissamme raaka-aineina käytetään pohjoisen puhtaasta luonnosta peräisin olevia aineksia, korkeaa ravitsemuksellista osaamista ja hygienian taso ovat niitä vahvuuksia, joita maailmalla arvostetaan, Leppä sanoi.

Maataloustuotannon kannattamattomuus johtuu Lepän mukaan osittain epäterveistä kauppatavoista, joiden kitkemiseksi maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut lausuntokierrokselle elintarvikemarkkinalain.

— Tällä hetkellä kaupalla on ylivertainen neuvotteluvalta koko elintarvikeketjussa ja se vääristää toimintamallia, Leppä sanoi.

Elintarvikemarkkinalaki toisi tullessaan elintarvikemarkkinavaltuutetun ja sitä kautta viranomaisvalvontaa.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu neuvoisi ja opastaisi ja voisi antaa varoituksia. Jos tuottajaa silti kohdeltaisiin elintarvikeketjussa epäreilusti, asia voi lakiluonnoksen mukaan päätyä jopa markkinatuomioistuimeen.

Uusimmat uutiset