Saimaan alueen matkailuyhteistyötä jo 80 vuotta — Saimaan Matkailuvaltuuskunta perustettiin Savonlinnassa joulukuussa 1938, päätöstä juhlistetaan Olavinlinnassa seminaarilla ja iltajuhlalla

Soila Puurtinen

Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala ymmärsivät jo vuonna 1938 Saimaan järvialueen matkailullisen vetovoiman. Maakunnat kokoontuivat joulukuussa Savonlinnaan ja perustivat Saimaan Matkailuvaltuuskunnan.
Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala ymmärsivät jo vuonna 1938 Saimaan järvialueen matkailullisen vetovoiman. Maakunnat kokoontuivat joulukuussa Savonlinnaan ja perustivat Saimaan Matkailuvaltuuskunnan.

Saimaan järvialue koostuu neljästä nykyisestä maakunnasta Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta.

Kyseessä on Euroopan suurin järvialue, joka tarjoaa matkailutoimintaan ainutlaatuisen vetovoimaisen toimintaympäristön.

Tämä näkymä ja matkailun kehitysmahdollisuudet oivallettiin jo 80 vuotta sitten, kun näiden maakuntien alueelta kokoonnuttiin Savonlinnaan ja perustettiin Saimaan Matkailuvaltuuskunta joulukuussa 1938. Tätä merkittävää päätöstä juhlistetaan Olavinlinnassa maanantaina joulukuun 3. päivä  järjestettävässä seminaarissa ja iltajuhlassa.

Matkailuvaltuuskunta käynnisti toiminnan ripeästi ja jo seuraavana kesänä markkinoille tuotiin ensimmäiset vesirengasmatkat ja esiinnyttiin Tukholman matkailunäyttelyssä.

Saimaan Matkailuvaltuuskunta julkaisi ensimmäinen matkailujulisteensa vuonna 1939.
Saimaan Matkailuvaltuuskunta julkaisi ensimmäinen matkailujulisteensa vuonna 1939.

Sotavuodet keskeyttivät toiminnan

Sotavuodet luonnollisesti katkaisivat sekä matkailuliikenteen että Matkailuvaltuuskunnan toiminnan. Sitä jatkettiin kuitenkin tarmokkaasti heti sotien jälkeen.

Saimaan Matkailuvaltuuskunnan pohjalta perustettiin vuonna 1954 Saimaan Matkailu ry, joka toimi nykyisten neljän maakunnan yhteisenä markkinointiorganisaationa aina vuoteen 2008 saakka.

Saimaan Matkailu ry:n todellinen voimannäyte oli vuonna 1986 käynnistetty Iloista Lomaa Itä-Suomessa -kampanja, jonka budjetti nykyrahaksi muutettuna oli käynnistysvaiheessa lähes 800 000 euroa.

Uusi yhteisty jatkui pienimuotoisemmin

Yhteistyötä jatkettiin myös Saimaan Matkailu ry:n lakkauttamisen jälkeen pienimuotoisemmin ja pienempien alueiden kesken. Viimeisen kahden vuoden aikana alueen markkinointi on saanut uutta tuulta taakseen, kun VisitFinland käynnisti yhdessä alueen matkailuorganisaatioiden kanssa Lakeland-hankkeen, jonka toivotaan ajan myötä yhdistävän alueen kansainväliseksi vetovoimatekijäksi.

Todellinen voimannäyte oli vuonna 1986 käynnistetty Iloista Lomaa Itä-Suomessa -kampanja.

Maanantaina järjestettävän seminaarin tavoitteena on puhaltaa esille hyvä Saimaa yhteishenki ja laaja-alainen näkemys alueen matkailun tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista, jotka viitoitettiin jo 80 vuotta sitten.

Tilaisuus järjestetään vapaaehtoisvoimin ilman mitään taustaorganisaatiota, järjestelyjä ovat edesauttaneet alueen matkailuorganisaatiot ja monet yksityishenkilöt, joilla on kosketuspintaa alueen matkailuun.

Saimaan Matkailuvaltuuskunnan perustamisen 80-vuotisjuhlaseminaari ja iltajuhla maanantaina 3.12. Olavinlinnassa klo 13.30–17, iltatilaisuus klo 19. Järjestelytiimi Anneli Mäkelä ja Hannu Komu. Tiedustelut Anneli Mäkelä p. 044 2986216 tai anttu.makela@suursaimaa.com.