Metsäntutkimuksen muutto selkeytymässä — Punkaharjulla käydään lopulta vain kenttätöissä

Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun toimipaikassa käydään vain töissä vuoden 2019 alusta alkaen. Pysyvästi Punkaharjulla ei olla paikan päällä, vaan uusi toimipiste rakennetaan Teknologiapuistoon.

Timo Seppäläinen

Luken henkilökuntaa ei jää pysyvästi Punkaharjun toimipaikkaan lainkaan 
vuodenvaihteen 2018-2019 jälkeen. Viime kesäkuussa otetussa valokuvassa 
tutkija Saila Varis (vas.), laboratoriomestari Airi Huttunen ja tutkija 
Laura Paavilainen tutkivat puiden kasvullista lisäystä.
Luken henkilökuntaa ei jää pysyvästi Punkaharjun toimipaikkaan lainkaan vuodenvaihteen 2018-2019 jälkeen. Viime kesäkuussa otetussa valokuvassa tutkija Saila Varis (vas.), laboratoriomestari Airi Huttunen ja tutkija Laura Paavilainen tutkivat puiden kasvullista lisäystä.

Savonlinnan Teknologiapuistossa alkaa pian rakennustyö, kun Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ryhtyy rakennuttamaan Lypsyniemeen tiloja Luonnonvarakeskuksen (Luke) toiminnoille.

XAMK:n kiinteistöpäällikkö Heikki Kalve vahvistaa, että rakentaminen alkaa vuodenvaihteen jälkeen.

Punkaharjulle jää tukikohta kenttätöille ja sosiaalitilat työntekijöillä pitää olla. - Ilkka P. Laurila

— Rakennukseen ei tule XAMK:lle mitään toimintoja, vaan Luke ottaa sen käyttöönsä kokonaan. Rakennuksessa on karkeasti tilaa 500 bruttoneliömetriä, Kalve kertoo.

Aikataulun varmistuminen selkeytti aikatauluja Lukessakin. Luken kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila sanoo, että keskuksen Punkaharjun toimipaikan tutkijat siirtyvät töihin Teknologiapuistoon ensi keväänä, maalis-huhtikuussa.

Uusi rakennus valmiiksi vuodenvaihteeseen  2018-19

XAMK voi tarjota vapautuvia tiloja jo keväällä Luken tutkijoille ennen kuin uusi rakennus on valmis. Laurila kutsuu uutta rakennusta pilottihalliksi.

Pilottihalli valmistuu vuodenvaihteessa 2018–19. Se nousee kampusalueen nykyisten rakennusten kylkeen.

— Saamme sinne laboratorion ja teknisiä työtiloja. Kun halli on vuodenvaihteessa valmis, muuttaa Punkaharjun toimipaikan henkilökunnasta loputkin uuteen toimipaikkaan. Vuoden 2019 alusta Punkaharjulla ei siis ole pysyvästi sijoitettua henkilöstöä.

Punkaharjulle jätetään kuitenkin kenttätöitä varten tukikohta.

— Eli kun käytännössä tutkimuspuistoon ja -metsiin lähdetään kenttätöihin, niin työvälineet ovat Punkaharjulla odottamassa työntekijöitä. Totta kai Punkaharjulla pitää olla työvälinevaraston lisäksi henkilökunnan sosiaalitilat.

Luke toimii Senaattikiinteistön vuokratiloissa Punkaharjulla

Timo Seppäläinen

Luken Punkaharjun toimipaikan profiili painottuu metsägenetiikkaan ja metsänjalostustyöhön.
Luken Punkaharjun toimipaikan profiili painottuu metsägenetiikkaan ja metsänjalostustyöhön.

Luke toimii Punkaharjulla Senaattikiinteistöt Oy:n tiloissa, joista Luke maksaa vuokraa. Teknologiapuistossa tilan omistaa XAMK, jolle Luke alkaa jossakin vaiheessa maksaa vuokraa.

Laurilan mukaan Luke osallistuu uuden rakennuksen kustannuksiin, mutta neuvottelut kustannusten jaosta ovat vielä kesken.

Työpaikkoja muutoksessa ei katoa, vaan Luken Punkaharjun koko henkilökunta siirtyy ensi vuoden loppuun mennessä Teknologiapuistoon.

Tutkijayhteisön läheisyydestä uskotaan olevan hyötyä

Muutollaan ja uudella sijoittumisellaan Luke haluaa Ilkka P. Laurilan mukaan kasvattaa yhteistyötä Savonlinnassa toimivan muun tutkijayhteisön kanssa.

— Me uskomme, että myös asiakkaidemme on helpompi tavoittaa meidättämmöisestä Teknologiapuiston tyyppisestä paikasta, koska siellä toimii paljon muitakin tutkijayhteisöjä. Ensi vaiheessa puistoon muuttaa  kymmenen Luken tutkijaa.

Punkaharjun toimipaikassa työskentelee kymmenen tutkijaa ja kahdeksan tutkimusta avustavaa henkilöä. kahdeksan. Laboratoriossa on töissä kolme työntekijää.

Luken Punkaharjun toimipaikan profiili painottuu metsägenetiikkaan ja metsänjalostustyöhön.

Tutkimusaiheista tärkeimmät ovat metsäpuiden kasvullinen lisäys, erikoispuiden kasvatus, jalostetun metsänviljelyaineiston käyttöön liittyvät kysymykset, puun laatuominaisuudet sekä puutuotteiden pitkäaikaiskestävyys.Kommentoidut