Savonlinnan kaupungin yt-neuvottelut jatkuvat — Kaupunginhallitus käsitteli neuvotteluesitystä maanantaina

Kaupunki tiedottaa asian etenemisestä henkilöstölle oman tiedotusprosessinsa mukaisesti. Julkisuuteen asiasta kerrotaan torstaina.

Soila Puurtinen

Kaupunginhallitus on ottanyt kantaa yt-neuvottelujen neuvotteluesitykseen.
Kaupunginhallitus on ottanyt kantaa yt-neuvottelujen neuvotteluesitykseen.

Savonlinnan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina meneillään olevien yhteistoimintaneuvottelujen neuvotteluesitystä.

Kaupunki tiedottaa kaupunginhallituksen linjauksesta julkisuuteen torstaina sen jälkeen, kun kaupunginhallituksen pöytäkirja on julkaistu.

Sitä ennen kaupunki tiedottaa asiasta henkilöstölle oman tiedotusprosessinsa mukaisesti.

— Toimintaperiaate on, että työntekijät saavat tietää asiasta ensin työnantajalta ja sitten vasta kerrotaan julkisuuteen, korostaa kaupungin henkilöstöpäällikkö Susanna Laine.

Julkisuuteen ei tässä vaiheessa kerrota sitäkään, koskevatko yt-neuvottelut kaupungin koko henkilöstöä vai joitakin erikseen nimettyjä toimialoja.

Työntekijöiden edustajille tiedotettiin myös valmisteluvaiheesta ennen kaupunginhallituksen kokousta. Toimituksen korviin on tihkunut muun muassa tietoja, että yt-neuvottelut rajoittaisivat kesätyöntekijöiden ottamista ja että lomarahoja olisi esitetty leikattavaksi.

— Henkilöstön mieliala on aika maissa nyt. Teemme paljon töitä pienellä palkalla, ja nyt siitäkin otetaan pois, sanoi kaupungilla työskentelevä ihminen sen jälkeen, kun lomarahojen lisäleikkausehdotuksesta oli kerrottu henkilöstölle.

Toimitus ei siis saa varmistettua neuvotteluesityksen sisältöä ennen torstaita. Varsinkaan ei ole tietoa siitä, miten kaupunginhallitus on neuvotteluesitykseen suhtautunut.

Ensimmäisenä yt-neuvotteluihin kytkeytyvänä asiana julkisuuteen nousi alkuvuodesta nuorisotilojen sulkeminen. Kahden nuoriso-ohjaajan määräaikaiset työsuhteet päättyivät, eikä työsuhteita voitu yt-neuvottelujen kesken ollessa jatkaa.

Tänä vuonna säästetään 300 000 euroa, seuraavina vuosina 1,5 miljoonaa euroa vuosittain

Yt-neuvottelut käynnistyivät tammikuussa sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto oli päättänyt, että kuluvana vuonna säästetään henkilöstömenoista 300 000 euroa enemmän kuin olisi säästetty kaupunginjohtaja Janne Laineen esityksessä.

Laineen esitys perustui eläköitymisen hyödyntämiseen. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan myös 300 000 euron lisäsäästöt toteutetaan tänä vuonna eläköitymisen kautta, määräaikaisuuksia vähentämällä ja muilla vapaaehtoisilla toimilla. Silloisen keskustelun mukaan tänä vuonna ei siis turvauduttaisi lomautuksiin eikä irtisanomisiin, koska ne vaarantaisivat työttömien työllistämistoimet.

Ensi vuodesta alkaen henkilöstömenojen lisäsäästö on 1,5 miljoonaa euroa vuosittain. Julkisuudessa esitettyjen kommenttien mukaan silloin keinovalikoimassa olisivat jo lomautuksetkin.

Sitä ennen on valtuuston päätöksen mukaan kuitenkin valmisteltava asiat niin, että lomautukset eivät vaaranna pitkäaikaistyöttömien työllistämistä.

Korjattu kello 12.43: Kaupunginhallitus otti kantaa neuvotteluesitykseen, ei siis neuvottelutulokseen.

Uusimmat uutiset