Sosterin alueella todettiin torstaina kaksi uutta positiivista koronavirusnäytettä

Sosterin johtajaylilääkäri Veikko Karvanen suosittelee syyslomalle jääviä nauttimaan luonnosta ja lähimatkailusta sekä ajanvietosta oman perheen kesken.

Soila Puurtinen

Sosteri tiedotti tänään perjantaina kahdesta uudesta positiivisesta koronanäytteestä.
Sosteri tiedotti tänään perjantaina kahdesta uudesta positiivisesta koronanäytteestä.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri tiedotti tänään perjantaina kahdesta uudesta positiivisesta koronanäytteestä.

Sairastuneet ovat ulkopaikkakuntalaisia, jotka ovat alueella vapaa-ajan vietossa.

Sosterin johtajaylilääkäri Veikko Karvanen kertoo, että toinen sairastuneista oli vapaa-ajan asunnollaan Savonlinnassa käymässä ja toinen vierailulla tuttavapariskunnan luona.

Altistuneita on toisessa tapauksessa seitsemän henkilöä ja toisessa neljä. Altistuneet ovat karanteenissa.

– Sairastuneiden liikkeet on kartoitettu ja saatu hyvin selville. He eivät ole olleet liikkeellä alueella muuten, Karvanen vahvistaa.

Sairastuneet ovet lieväoireisia ja heidät on määrätty eristykseen.

Tapaukset eivät aiheuta laajempia toimenpiteitä.

Keskiviikkona Sosterin tilastoihin kirjattiin myös yksi uusi koronatapaus.

– Hän on kirjoilla Sosterin alueella, mutta oleskelee nyt muualla päin Suomea. Näyte on myös otettu muualla. Tällaiset tapaukset kirjautuvat Sosterin tilastoihin, kun taas THL:n tilastoissa nämä kaksi eilen todettua tapausta kirjautuvat heidän kotipaikkakunnalleen. Näin ollen lukemat voivat olla eri THL:n ja Sosterin tilastoissa, Karvanen selvittää.

Karvasen mukaan Sosteri on kiinnostunut lähinnä niistä tapauksista, jotka sairastuvat ja joiden näyte on otettu Sosterin alueella.

– Olipa sairastunut sitten Sosterin alueen ihminen tai ulkopaikkakuntalainen, niin meidän intressissä on varmistaa ja katkaista näiden sairastuneiden tartuntaketjut.

Epidemiatilanne Sosterin alueella on edelleen perustasolla. Laajennettu maskisuositus on edelleen voimassa. Sosteri kehottaa harkitsemaan tarkkaan fyysisiä kontakteja ja matkustelua syyslomien aikana viruksen leviämisen estämiseksi.

– Kannattaa tiedostaa, että taudin voi saada mistä päin Suomea vaan. Jos haluaa käydä syyslomamatkalla ystävien ja sukulaisten luona, niin on oltava huolellinen ja pyrittävä välttämään kontakteja. Kun käy kaupassa tai on lähikontaktissa ihmisten kanssa, niin on käytettävä maskia ja huolehdittava hyvästä käsihygieniasta. Veikko Karvanen suosittelee.

Karvanen antaa vielä omat ohjeensa syyslomalle jääville:

– Syyslomalla kannattaa nauttia luonnosta ja lähimatkailusta sekä ajanvietosta oman perheen kesken.