Punkaharjun kumppanuuspöydän puheenjohtaja Terho Kaskinen kertoi, että entinen Retretin luolasto auennee jälleen yleisölle ja Kesämaallekin kuuluu hyvää

Punkaharjun taajaman koulutoiminta keskittyy kaupunginjohtajan näkemyksen mukaan todennäköisesti alakoululle. Kumppanuuspöydässä oli hyvät pöytätavat, keskusteltiin rakentavasti ja innostuneesti.

Eeva Mikkonen

Länsi-Punkaharjun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Taskinen peräänkulutti Punkaharjun kumppanuuspöydässä harjureittien saattamista kesäkuntoon niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin iloksi. Tilaisuus veti entisen valtuustosalin täyteen.
Länsi-Punkaharjun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Taskinen peräänkulutti Punkaharjun kumppanuuspöydässä harjureittien saattamista kesäkuntoon niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin iloksi. Tilaisuus veti entisen valtuustosalin täyteen.

Punkaharjun kumppanuuspöydän puheenjohtajaksi valittu Terho Kaskinen pudotti tiistai-iltaan positiivisen uutispommin. Jos kaikki menee suunnitellusti, Kesämaa on auki ensi kesänä ja Tuunaansaaren alueen matkailulliseen kokonaispakettiin liittyy myös Retretin luolaston avaaminen yleisölle. Asiat tarkentuvat lähiaikoina, kun omistajat tulevat julkisuuteen.

Kaupunginjohtaja Janne Laine kertoi illan aikana yrittäjä Juuso Laukkaselle ja muille, että Punkaharjun taajaman koulutoiminta todennäköisesti keskitetään alakoululle, johon rakennettaisiin tarvittavat lisätilat. Hän kuitenkin korosti, että laskelmat ovat kesken. Asia tullee kesäkuun valtuustoon, mutta varsinaiset päätökset tehdään aikanaan kuulemisten jälkeen.

Yhteispalvelupisteen siirrosta kirjastoon on neuvoteltu, mutta kulttuurijohtaja Outi Rantasuon mukaan näyttää siltä, että kirjastolle ei siirrosta olisi hyötyä ja palvelupisteen saavutettavuus heikkenisi. Myös Kelan palvelupisteen siirto aiheuttaa pohdintaa.

Jokaisesta toimijasta kiinni matkailun näkymät

Kumppanuuspöydän äärellä käytiin vilkas, hyvähenkinen ja ideoiva keskustelu ja katse oli eteenpäin. Luonnollisesti keskustelu painottui matkailuun, mutta myös teollisuuden näkymät koko Savonlinnassa saivat myhäilemään.
Savonlinnan Seudun Matkailuun luodaan paljon odotuksia matkailun kattomarkkinoinnin suhteen. Eri toimijoiden käytännön yhteistyön tärkeyttä korosti monikin puhuja.
— On meistä jokaisesta toimijasta kiinni, saadaanko tulosta, sanoi Kaskinen.

Tähän Punkaharjun päiväkodin johtaja Päivi Vihavainen lisäsi, että jokainen kuntalainen voi osaltaan vaikuttaa kuvaan kotikaupungista vaikka somessa.

Yrittäjä Juha Paajanen muistutti, että Euroopan markkinoille mentäessä Savonlinnan on verkostoiduttava koko Saimaan alueen kanssa.

Järjestöjen tiedot ja asuinalueiden markkinointi nettiin kootusti

Valtuutettu Lea Sairanen (kok.) peräänkuulutti järjestöjen nettisivustoa, jossa olisi eri toimijoiden tiedot kootusti tapahtumakalentereineen. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen (kesk.) jatkoi ajatusta ja puhui eri asuinalueiden yhteismarkkinointisivuista, joissa kerrottaisiin tuleville työntekijöille ja kuntalaisille, kuinka hieno alue meillä on asua, tehdä töitä, harrastaa ja yrittää. Myös kaavatontit halutaan samaan kokonaisuuteen.

Laine totesi, että Savonlinna on yksi kauneimpia alueita ja rakentaminen pitäisi Savonlinnassa saada helpoksi ja rakennusjärjestys mahdollisimman joustavaksi. Myös hän puhui asukasmarkkinoinnin puolesta.

Kehitysjohtaja Janne Weanderin mukaan suurin haaste on saada tieto kaupungin erinomaisuudesta etelän kasvukeskuksiin. Tämän eteen toki esimerkiksi uusi Saimaalle.fi-sivusto tekee töitä. Tekninen johtaja Kari Tikkanen harmitteli korkeakoulutettujen työpaikkojen puutetta Savonlinnassa. Tikkanen kertoi myös sen, ettei kaupungilla ole montakaan rakntatonttia myynnissä, Punkaharjun aluella niitä ei ole yhtään. Kuivanmaan tontteja on useita kymmeniä. Valmiita taloja muuttajille kyllä yksityisiltä markkinoilta löytyy, samoin tontteja.

Paljon pientä mutta tärkeää ehostettavaa

Kumppanuuspöydät kokoontuvat alueittain keväisin ja syksyisin, mutta valtuutettu Jouni Matilainen (kesk.) esitti, että kokoontumisia olisi tiheämmin ja myös alueiden puheenjohtajat tapaisivat keskenään.

Paljon tuli keskustelun lomassa pieniä parannusehdotuksia, kuten opasteet juna-asemille, Vuoriniemen matkailuopasteen päivitys, harjureittien latupohjien kunnostus myös kesäkäyttöön. Kuultiin, että kaupunki käy Metsähallituksen kanssa reitistöt läpi, ne ovat tärkeitä sekä asukkaille että matkailijoille.

Metsähallituksen kanssa on keskusteltu myös näköalatornista, jota kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Taskinen kaipasikin Kulennoisiin.

Punkalon vetäminen pois myyntilistalta sekä harrastetilojen vuokrien kohtuullistaminen mainittiin. Veneilijöille ja matkailullisesti tärkeän Nobelinniemen vierasvenesataman alueen siivottomuus puhutti.

Bussipysäkkien katoksia kaivattiin neljä lisää, nyt ne loppuvat Kulennoisiin. Vanhalle kunnantalolle pitäisi saada lisää toimintaa.

Punkaharjun tori herää eloon ainakin heinäkuussa lauantaisin. Toripaikka on ilmainen.


Savonrannan lähidemokratia-tapaaminen on tiistaina 27. maaliskuuta kello 17.00—19.00 Savonrannan koululla.

Kommentoidut