Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen – moottoriliikennekielto pysyy

Valittajat vaativat, osakaskunnan osakkailla olisi oikeus liikkua kieltoalueilla. Heidän mukaansa kielto rikkoo perustuslaissa turvattua omaisuuden suojaa ja elinkeinovapauden suojaa.

Jaakko Avikainen

Moottoriliikennekiellosta kiistellään jo Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt osakaskuntien tekemän valituksen Etelä-Savon ely-keskuksen Haukivedelle asettamasta moottoriliikennekiellosta. Kielto-alue sijaitsee Rantasalmella.
Pyyvilän, Porosalmen, Hietavirran, Uskinselän ja Vaahersalon osakaskunnat sekä Haukiveden kalastusalue ovat vuonna 2014 valittaneet Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Etelä-Savon ely-keskuksen päätöksestä asettaa moottoriliikennekielto osalle Haukivettä. Kielto koskee pääasiassa Natura-alueita.
Liikkumisrajoituksen pyrkimyksenä on rajoittaa Porosalmen matkailualueen lisääntyvän liikenteen vaikutuksia Haukiveden Natura-alueeseen. Tarkoitus on saada moottorikelkkaliikenne ohjattua tietyille väylille ja pois mahdollisilta norppien pesimispaikoilta.

Valittajat vaativat, osakaskunnan osakkailla olisi oikeus liikkua kieltoalueilla. Heidän mukaansa kielto rikkoo perustuslaissa turvattua omaisuuden suojaa ja elinkeinovapauden suojaa.
Osakaskunnat myös vaativat ely-keskusta korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa.
Valittajat katsoivat, ettei osakkaiden liikkuminen moottorikelkalla häiritse norpan pesintää.

Hallinto-oikeus puolestaan katsoi, ettei moottoriliikennekielto loukkaa osakkaiden oikeutta alueen kohtuulliseen käyttöön. Hallinto-oikeuden mielestä norpan pesinnän suojeleminen on hyvä peruste liikennekiellolle.
Hallinto-oikeus hylkäsi myös vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.
Moottoriliikenne on kielletty alueella vuosittain 1.1.–30.4.

Kia Kilpeläinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.