Savonlinnan oma Kylätori avattiin helteisessä säässä, toritoiminta säännölliseksi ensi torstaista alkaen — Kausi jatkuu syyskuulle saakka, jolloin vietetään Maalaismarkkinoita

Kylätorin toiminta käynnistyi Savonlinnassa lauantaina. Ensi viikosta alkaen tori on avoinna torstaisin ja perjantaisin syyskuun loppupuolelle saakka.

Iida Tynnilä

Kylätori avasi lauantaina ovensa poikkeuksellisesti jo kello 9. Avajaispäivän tapahtuma oli myös osa kahta valtakunnallista tapahtumapäivää: Kyläkauppapäivää ja Avoimet kylät -päivää. Tapahtumapäivät
muistuttavat kylien mahdollisuuksista ja niissä tarjottavien lähipalveluiden
merkityksestä.
Kylätori avasi lauantaina ovensa poikkeuksellisesti jo kello 9. Avajaispäivän tapahtuma oli myös osa kahta valtakunnallista tapahtumapäivää: Kyläkauppapäivää ja Avoimet kylät -päivää. Tapahtumapäivät muistuttavat kylien mahdollisuuksista ja niissä tarjottavien lähipalveluiden merkityksestä.

Savonlinnan Kylät ry:n käyntiin polkaisema Kylätori avattiin yleisölle kesänavaustapahtumien yhteydessä lauantaina.

Vanhan viljasiilon paikalle Citymarketin kupeessa läpi kesän toimiva Kylätori sai avajaispäivänään mukavasti liikkelle väkeä, vaikka kaupunki oli tupaten täynnä tapahtumia.

— Meillä on ottava ja erinomainen paikka ja samalla saimme keskeisellä paikalla olevan tyhjän tilan hyötykäyttöön. Toivottavasti väki löytää perille ja toiminta lähtee kesän aikana hyvin liikkeelle, toteaa

Savonlinnan Kylät ry:n puheenjohtaja Jukka Nokelainen.

Nokelaisen mukaan ihmisiltä on tullut kiitosta, kun toritoimintaa saadaan viriteltyä myös keskustan toiselle laidalle.

— Etenkin vanhemmat ihmiset ovat olleet iloisia, kun ei tarvitse Kauppatorille asti lähteä ostoksille, kun lähempääkin löytyy.

Paikallistuotteiden sesonki herättää torin

Nokelaisen mukaan Kylätorin kesäkausi pääsee vauhtiin vasta kunnolla, kun paikallisten tuottajien tuotteiden paras sesonki käynnistyy. Ensi torstaista alkaen paikalla on mukavasti myyjiä.

— Paljon on tullut kyselyitä myyntipaikoista. Kesän aikana myytävänä tulee ainakin olemaan perunaa, porkkanaa, marjoja ja muita kesäsesongin parhaita tuotteita.

Kylätori on avoinna koko kesän ajan syyskuulle saakka torstaisin ja perjantaisin kello 14—18.

Parhaista aukioloajoista ollaan keskusteltu yhdessä paikallisten kauppiaiden kanssa.

— Pienen empiirisen tutkimuksen jälkeen saimme selville, että esimerkiksi mökkiläiset käyvät täydentämässä kaappejaan eniten juuri torstai- ja perjantai-iltapäivisin, joten sitä kautta löysimme itsellemme toivottavasti toimivat aukioloajat, Nokelainen kertoo.

Ensimmäinen kesä haetaan tuntumaa

Kylätorin ensimmäinen kesä on Nokelaisen mukaan sisäänajoa, eikä erityisiä paineita tai tavoitteita toiminnan menestymisestä oteta.

— Tämän kesän tavoitteena on ainoastaan, että ihmiset oppivat löytämään torin ja käyttämään sen palveluita.

Kauden toritoiminta saadaan päätökseen 20.—21. syyskuuta, jolloin Kylätorilla vietetään kauden päättäjäisiä ja Maalaismarkkinoita.

Kaikki kiinnostuneet tervetulleita, Savonlinnan ulkopuoleltakin

Nokelainen haluaa painottaa, että Kylätori ei ole avoinna ainoastaan savonlinnalaisille kylille, vaan kaikille halukkaille.

— Rantasalmelta eräs perunan viljelijä kyseli, saako tulla perunaa myymään ja sanoin, että tietysti. Toivomme väkeä paikalle niin myymään kuin ostamaan mahdollisimman laajalta alueelta.

Savonlinnan Kylät ry pyörittää Kylätori-toimintaa yhteistyössä Savonlinnan MTK:n kanssa. MTK on ollut tärkeä auttaja, joka on ollut suoraan yhteydessä paikallisiin tuottajiin ja houkutellut heitä myyjiksi.

Nokelaisen mukaan yhteistyöneuvottelut Savonlinna REKO-toiminnan kanssa on myös meneillään. REKO:ssa asiakkaat tilaavat ruokaa suoraan lähituottajilta ilman välikäsiä ja tuotteet noudetaan noin kerran viikossa tietystä paikasta tiettyyn kellonaikaan yhteisesti.

— Toivottavasti pääsemme yhteistyöhön, ja voimme tuoda samalle paikalle mahdollisimman paljon toimintaa paikallisten tuottajien ja kuluttajien kanssa.

Lisätietoja Kylätorin toiminnasta löydät Savonlinnan Kylät ry:n nettisivuilta.

Kylätori avoinna syyskuuhun saakka joka torstai ja perjantai kello 14—18 Savonlinnan keskustassa vanhan viljasiilon paikalla, Citymarketin vieressä.