Ministeri Lindström vie viestiä neuvontayksiköstä — Savonlinna haluaa kaupunkiin talous- ja velkaneuvontatoiminnan etäpalveluyksikön

Jari Lindströmin mukaan myönteisen rakennemuutoksen aikaan saaminen on ollut haastavinta Kaakon kulmalla.

Tuija Pauhu

Työministeri Jari Lindströmille (sin.) esiteltiin Työpaja Telakalla muun muassa Telakan musiikkihuonetta.
Työministeri Jari Lindströmille (sin.) esiteltiin Työpaja Telakalla muun muassa Telakan musiikkihuonetta.

Savonlinnassa maanantaina vieraillut työministeri Jari Lindström (sin.) lupaa keskustella maan hallituksessa talous- ja velkaneuvontayksikön perustamisesta Savonlinnaan.

Savonlinnan kaupunki on tehnyt edunvalvontatyötä sen eteen, jotta talous- ja velkaneuvontatoiminnan etäpalveluyksikkö tulisi kompensaationa Savonlinnaan Itä-Suomen yliopiston siirrettyä opettajankoulutuksen täältä Joensuuhun.

On tärkeää päästä tapaamaan ihmisiä maakunnissa. — Jari Lindström

— Minä en lupaa, että keskus tänne tulisi. Sen sijaan minä lupaan keskustella tästä keskuksesta ja Savonlinnan esityksestä oikeiden vastuuhenkilöiden kanssa. Myös nykyisen seuraajani, oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kanssa.

Etäpalveluyksikön henkilömäärä on vähintään 12 työpaikkaa. Aiemmin on tosin tehty päätöksiä, joilla käräjäoikeudesta Savonlinnasta katoaa vastaava määrää työpaikkoja.

Työministeri Lindström tapasi Savonlinnan kaupungin johtoa. Hän vieraili myös Savonlinnan Oopperajuhlien vieraana, Työpaja Telakalla ja muutamilla työpaikoilla.

Ministerille kerrottiin, että kaupungilla on alustavia aikeita hankkeeseen, jolle voitaisiin saada valtion rahaa.

Hallituksella on suunnitelmia käyttää kolme miljoonaa euroa toimiin, joilla autetaan osaavien työntekijöiden saamista työpaikoille Savonlinnan kaltaisiin seutukaupunkeihin.

— Rahoitus taitaa kuulua valtiovarainministeriölle, mutta Savonlinnan aikeista vien tietoa oikeaan osoitteeseen, Lindström sanoi.

Maakunnissa alueiden myönteisen rakennemuutoksen vauhdittamiseksi on tehty hallituksen työkaluiksi kaksikin melko tuoretta selvitystä, joista Jari Lindström Savonlinnassa mainitsi.

— On totta, että myönteisen rakennemuutoksen aikaan saaminen on ollut haastavinta Kaakon kulmalla, itäisessä Suomessa. Sitten taas noista selvityksistä on ollut selkeää hyötyä Lapissa ja Varsinais-Suomessa.

Hallituksen ajatuksena on, että noita onnistuneita keinoja levitetään maakunnasta toiseen.

— Näiden keinojen ja idoiden levitystyötä on hallitus luvannut olla tukemassa.

Tiistaina Lindström pitää tiedotustilaisuuden, joka liittyy hallituksen lainvalmisteluun irtisanomisperusteiden muuttamisesta alle 20 työntekijän yrityksissä.

Siihen on aihetta, koska maata uhkaavat useat työtaistelut.

— Yksityiskohtiin en voi näin maanantaina mennä, mutta sen verran voin kertoa, että vastaantuloa kiistaan on hallitukselta tulossa. Tosin keskusteluja kompromissin saamiseksi on koko ajan käyty taustalla. Hallitus ei ole ollut tässä toimeton.