Saimaa-ilmiö-hankkeelle annettiin neljä teemaa — Kulttuuripääkaupunkihanke nuottaa verkkosivuillaan kansalaisten ideoita

Loppuvuodesta Järvi-Suomen keskuskaupungeissa järjestetään myös kaiken kansan yleisötilaisuuksia.

Tuija Pauhu

Veden voimalla -teemaan kulttuuripääkaupunkihankkeessa viitataan vesistöön pohjautuvaan monialaiseen kulttuuriin, johon kuuluvat niin lossit, saaret, veneily, höyrylaivat samoin kuin jäätietkin.
Veden voimalla -teemaan kulttuuripääkaupunkihankkeessa viitataan vesistöön pohjautuvaan monialaiseen kulttuuriin, johon kuuluvat niin lossit, saaret, veneily, höyrylaivat samoin kuin jäätietkin.

Itä-Suomen keskuskaupungit ja maakuntien liitot tavoittelevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä Itä-Suomeen vuodeksi 2026. Hanke on edennyt Saimaa-ilmiö-nimellä ja titteliä haetaan Savonlinnan nimissä.

Maanantaina kerrottiin, että nyt on päätetty Saimaa-ilmiö-kulttuuripääkaupunkihankkeen pääteemasta ja kolmesta muustakin teemasta. Hankkeen pääteemaksi on valittu ”Ilmiömäisyys”. Pääteemalla nostetaan esiin itäisen Järvi-Suomen ilmiömäisyyttä ja tähdätään siihen, että itäsuomalainen vaatimattomuus käännetään myönteiseksi ylpeydeksi.

Pääteeman alla kulkevat kolme muuta teemaa, jotka ovat ”Veden voimalla”, ”Yhdistävillä silloilla” sekä ”Itäisellä ilolla”.

Hankkeen vetäjät korostavat, että jatkossakin kulttuuripääkaupunkivuotta rakennetaan yhdessä ja yhteistyössä. Siksipä hanke on julkaissut verkkosivuillaan niin sanotun ideanuotan, johon kerätään näkemyksiä ja ideoita siitä, mitä kaikkea kulttuuripääkaupunkivuosi voisi tuoda tullessaan

Hankkeen verkkosivuilla myös erillinen hakulomake, jolla voi ilmoittautua mukaan hankkeen pohjasuunnitteluun. Verkossa on alettu rakentaa myös Järvi-Suomen kaupunkien välistä yhteydenpitoa Itä-Suomen yhteistä kulttuuripääkaupunkivuotta kohti mentäessä.

Hanke lupaa järjestää jatkossa myös tulee järjestämään teemoja, ideanuottaa ja muuta yhteistyötä taustoittavia tilaisuuksia marras-joulukuun aikana Mikkelissä, Kuopiossa, Joensuussa, Lappeenrannassa ja Savonlinnassa. Nämä kaikki tilaisuudet ovat avoimia koko kansalle. Tilaisuuksista tiedotetaan myöhemmin paikkakunnittain.

Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ja yhteistyöverkostoa on luotu kesästä 2018 lähtien. Idealle ovat antaneet tukensa maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta.

Ideanuotta ja hakulomake löytyvät täältä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut