Verta voi luovuttaa Savonlinnassa torstaina – koronapandemia voi aiheuttaa luovutusesteen ulkomaan matkan jälkeen

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet.

Arkisto/Mikko Kuparinen

Vuosittain arviolta 40 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla.
Vuosittain arviolta 40 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla.

Savonlinnassa Linnalassa järjestetään verenluovutustilaisuus torstaina 6. elokuuta kello 12.30–17.30 osoitteessa Sotilaspojankatu 7.

Verenluovutuksessa palvellaan ajanvarauksella. Ajan voi varata täältä. Myös terveyskysely kannattaa täyttää jo etukäteen sähköisesti, SPR:n Veripalvelu tiedottaa.

Uuden verenluovuttajan kannattaa tehdä ensin ensiluovuttajan testi.

Ulkomaan matka voi aiheuttaa luovutusesteen

Ulkomaanmatkailun hiljalleen taas käynnistyessä verenluovutuksessa noudatetaan useita matkustuksen jälkeisiä tilapäisiä luovutusrajoituksia, kerrotaan SPR Veripalvelun tiedotteessa.

Epidemioista johtuen myös Euroopan matkailuun voi liittyä 14 tai 28 vuorokauden luovutuseste. Pohjoismaissa (pois lukien Ruotsi), Baltian maissa sekä monessa Keski-Euroopan maassa matkailusta ei varoaikaa tule lainkaan.

Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.

Koronapandemian aiheuttamia voimassa olevia matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa.

Euroopan ulkopuolella matkailusta seuraa vuoden ympäri vähintään 28 vuorokauden luovutuseste matkalta paluusta.

SPR:n veripalvelun mukaan tällä hetkellä matkailun aiheuttamiin luovutusrajoituksiin vaikuttaa myös Länsi-Niilin viruskausi. Hyttysten välityksellä leviävä virus on aiheuttanut 2010-luvulla ihmisille epidemioita osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa Välimeren alueen maissa. Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden aikana 1.7.–30.11. riskialueilla oleskelusta seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska mahdollinen oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä. Osa alueista ei kata koko maata.

Kuka voi luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Veripalvelu kertoo lehdistötiedotteessa, että vuosittain arviolta 40 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut