Ikäihmisten neuvontapiste Nestorin ansiosta Matti Nenosella on turvaranneke ja Aino Tiaisen saunassa tukikahva — Jatkossa Nestorissa voi määrätunnein tavata myös sairaanhoitajan ja muistikoordinaattorin

Savonlinnan pääkirjastossa kolmena päivänä viikossa palveleva Sosterin neuvontapiste Nestori auttaa ikäihmisiä ja heidän omaisiaan kaikissa mieltä askarruttavissa asioissa. Palvelu on maksutonta eikä ajanvarausta tarvita.

Jaana Hänninen

Sairaanhoitaja Anne Eerikäinen (vas.) ja muistikoordinaattori Minna Luostarinen saavat omat tuntinsa neuvontapiste Nestoriin. Matti Nenonen ja Aino Tiainen ovat saaneet pulmiinsa Nestorista konkreettista apua.
Sairaanhoitaja Anne Eerikäinen (vas.) ja muistikoordinaattori Minna Luostarinen saavat omat tuntinsa neuvontapiste Nestoriin. Matti Nenonen ja Aino Tiainen ovat saaneet pulmiinsa Nestorista konkreettista apua.

Ikäihmisten neuvontapiste Nestorissa pääkirjasto Joelissa on jatkossa määrätunteina tavattavissa myös sairaanhoitaja tai muistikoordinaattori.

Sairaanhoitaja Anne Eerikäinen ja muistikoordinaattori Minna Luostarinen ovat Nestorissa perjantaisin. Ensimmäisen kerran he ovat siellä ensi viikon perjantaina, 30. marraskuuta.

Sosterin neuvontapiste Nestorin aukioloaikoina voi jatkossakin aina kysyä palveluohjaajilta neuvoja ja ohjeita kaikkiin asioihin, jotka askarruttavat ikäihmisiä tai heidän omaisiaan. Palveluneuvojat ohjaavat tarvittaessa eteenpäin.

Sairaanhoitaja ja muistikoordinaattori saivat Nestoriin omat parituntisensa asiakkaiden toivomuksesta. Monilla asiakkailla on tarve esittää kysymyksiä nimenomaan heille.

Sairaanhoitaja Eerikäinen huomauttaa, että Nestorissa ei ole terveyskeskuksen sivuvastaanottoa. Häneltä voi kuitenkin käydä kysymässä, jos omassa voinnissa jokin askarruttaa.

Eerikäinen voi esimerkiksi katsoa verenpaineet ja verensokerit sekä alustavasti arvioida myös kokonaislääkitystä. Tarvittaessa hän ohjaa terveyskeskusvastaanotolle, laboratoriokokeisiin tai lääkäriin.

Muistikoordinaattori Luostarinen kertoo muistisairaiden omaisille ja muistisairaille erilaisista toiminnoista ja palveluista, joita heille on Luostarisen mukaan tarjolla paljon. Tarvittaessa asioiden selvittelyä voidaan jatkaa esimerkiksi kotikäynneillä.

Nestorin ansiosta voi järjestyä esimerkiksi turvaranneke, tukikahva ja kuntoutus

Nestori aloitti toimintansa helmikuussa. Moni on saanut sieltä konkreettista apua käytännön kysymyksiin.

Nestorin ansiosta esimerkiksi Matti Nenosen, 83, ranteessa on paikantava turvaranneke ja Aino Tiaisen, 86, saunassa tukikahva ja suihkutuoli.

Nenosen lapset patistelivat Nenosen hankkimaan turvarannekkeen. Nenonen ei ole kotihoidon asiakas, joten hän lähti hoitamaan asiaa Nestorin kautta.

Tiaisen kotona Sosteri taannoin kartoitti apuvälineitten tarpeen, mutta silloin hän ei vielä niitä kokenut tarvitsevansa. Tiainen piipahtelee Nestorissa sillon tällöin, koska hän asuu aivan naapurissa. Yhdellä reissulla apuvälineet tulivat puheeksi, ja asia lähti rullaamaan.

Nestorin ansiosta Tiainen myös kuuli Kruunupuiston kuntoutuksista, ja palveluohjaaja auttoi häntä täyttämään hakemuksen. Hän pääsi kuntoutukseen ja on tyytyväinen:

— Siellä on niin hyvä olla ja mukavaa ohjelmaa.

Milloin Nestori on auki? Milloin sairaanhoitaja ja muistikoordinaattori ovat siellä?

Ikääntyneiden neuvontapiste Nestori on avoinna pääkirjasto Joelissa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10—14. Nestori on Sosterin toimintaa.

Tarjolla on ikääntyneille ja heidän läheisilleen maksutonta neuvontaa ja ohjausta ilman ajanvarausta.

Perjantaista 30.11. alkaen sairaanhoitaja on Nestorissa perjantaisin kello 10—12 ja muistikoordinaattori perjantaisin kello 12—14.

Nestoriin saa yhteyden myös puhelimitse 044-417 2002 tai sähköpostilla nestori@sosteri.fi.