Pikavipit toivat savonlinnalaisnaiselle petostuomion — Oikeus piti tekoa törkeänä muun muassa rikoksen pitkäkestoisuuden vuoksi

Nainen otti käyttöönsä luvatta avomiehensä pankkitunnukset ja nosti lainoja kymmmenien tuhansien eurojen edestä.

Tuomion saanut kertoi käyttäneensä uudet pikavipit vanhojen velkojen maksamiseen, eikä hän arvannut joutavansa velkakierteeeseen. Käräjäoikeus katsoi päätöksessään, ettei tällä motiivilla ole riittävästi rangaistusta alentavaa merkitystä.
Tuomion saanut kertoi käyttäneensä uudet pikavipit vanhojen velkojen maksamiseen, eikä hän arvannut joutavansa velkakierteeeseen. Käräjäoikeus katsoi päätöksessään, ettei tällä motiivilla ole riittävästi rangaistusta alentavaa merkitystä.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen savonlinnalaisen naisen törkeästä petoksesta.

Nainen oli ottanut lukuisilta pikavippifirmoilta useita lainoja avopuolisonsa nimiin mieheltään lupaa kysymättä. Lainasopimuksia solmiessaan hän oli käyttänyt luvatta miehensä verkkopankkitunnuksia.

Kymmenen kuukauden vankeustuomion lisäksi oikeus määräsi naisen korvaamaan kahdeksalle eri rahoituslaitokselle korvauksia nostetuista pikavipeistä. Korvaussumma on lähes 40 000 euroa.

Käräjäoikeus vetoaa rikoksen vakavuutta ja rangaistusta arvioidessaan hovioikeuden ratkaisuun, jossa hovioikeus on vetänyt petoksella hankitun huomattavan taloudellisen hyödyn euromäärän alarajaksi noin 13 000 euroa.

Kyseisessä tapauksessa naisen erehdyttämien varojen määrä ylittää tuon rajan kolminkertaisesti.

— Tähän nähden tulee vastaajan vankeusrangaistuksen olla lähes vuosi, käräjäoikeus toteaa.

Vastaaja oli pyytänyt ottamaan rangaistuksen mittaamisessa huomioon velkaantumisen motiivit.

Hän oli kertonut ottaneensa ensimmäisen pikavipin taloudelliseen ahdinkoonsa, yllättyneensä velan korkojen ja kulujen määrästä, ja alkanut sen vuoksi nostaa lisää velkaa.

Uusia velkoja nainen käytti vanhojen velkojen maksamiseen sekä omaan kulutukseensa. Käräjäoikeus katsoo, ettei näillä motiiveilla ole riittävästi rangaistusta alentavaa merkitystä.

Naiselle langetetun ehdollisen vankeuden koeaika päättyy huhtikuun lopulla vuonna 2021.

Koska hänellä ei ollut tilillään aikaisempia rikoksia voidaan vankeusrangaistus oikeuden mielestä langettaa ehdollisena. Tuomittu sai maksettavakseen myös 50 päiväsakkoa. Sakon suuruus on 300 euroa.

Avopuoliso tuomittiin samassa jutussa petostuomion saaneen naisen pahoinpitelystä 30 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Rangaistuksen koeaika päättyy myös huhtikuun lopulla vuonna 2021.

Oikeus katsoi tulleen näytetyksi, että mies oli lyönyt avovaimoaan useita kertoja pään alueelle.

Uhrin vammat olivat jääneet vähäisiksi, mutta oikeuden mukaan tämä oli ollut teon vaarallisuus huomioiden lähinnä sattumaa.

Kyse oli siinä määrin vakavasta väkivallasta, ettei se ole sakolla sovitettavissa, oikeus toteaa. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia, vaan niistä voi valittaa hovioikeuteen.

Kommentoidut