Riihisaaren kallioilla tarjoillaan lauantaina perinteistä rantakalaa Saimaan uhanalaisten lohikalojen hyväksi

Tempauksella halutaan lisää huomiota ja talkoolaisia virtapaikkojen kunnostustyöhön. "Jokainen jokeen pyöräytetty kivi ja sinne lapioitu sora on arvokas työ Saimaan luonnonvaraisten lohikalojen hyväksi", sanoo jokitalkkari Pekka Huupponen.

Timo Seppäläinen

Rantakalaa on tarjolla Riihisaaren rantakallioilla klo 16 alkaen niin kauan kuin 25 kilon muikkusatsista riittää.
Rantakalaa on tarjolla Riihisaaren rantakallioilla klo 16 alkaen niin kauan kuin 25 kilon muikkusatsista riittää.

Saimaalla suojellaan norppaa, mutta myös erittäin uhanalaisia järvilohta ja -taimenta.

Tästä muistuttaa Saimaan lohikalojen ystävät ry sekä Jokitalkkari -hanke rantakalaillassa, jonka se järjestää Riihisaaren rantakallioilla tulevana lauantaina 20.7. kello 16.

Tavoitteena on saada yhdistykselle uusia jäseniä ja suojelulle lisää tehoa.

Rantakala on vanha herkku

Rantakala on vanha suomalainen perinneruoka, jota tarjoiltiin vielä 1980-luvulla kesäisin joka niemessä ja notkelmassa. Yksinkertaisimmillaan ja aidoimmillaan se on rautapadassa rantakivikolle tehdyllä nuotiolla keitetty muikusta, suolasta, voista ja vedestä keitetty lämmin ruoka.

Se oli helppo ruoka raskasta työtä tekeville kalastajille, sillä pehmeäruotoiset muikut kypsyivät varttitunnissa.

Järvitaimen on uhanalainen koko Vuoksen vesistössä.
Järvitaimen on uhanalainen koko Vuoksen vesistössä.

Rantakalaa oli helppo keittää isoja määriä myös silloin kun esimerkiksi maamiesseurat, paikallispankit ja muut maaseudun yritykset ja yhteisöt hoitivat yhteistyösuhteitaan asiakkaisiinsa päin kutsumalla nämä rantakalailtoihin majoilleen tai paikallisille tanssilavoille.

25 kiloa Puruveden muikkua

Nykyisin rantakalaa on muunneltu perunaa ja mausteita lisäämällä kalakeittomaisempaan muotoon.

Riihisaaressa tarjottavan rantakalan koostumus on pieni arvoitus, sillä Jokitalkkari-hanketta vetävä Pekka Huupponen ei osaa sanoa onko Puruveden muikusta Kerimäellä keitetty rantakala tehty perinteisen reseptin mukaan vai onko pataan lisätty myös perunaa.

Nykyisin muikut syödään useimmiten paistettuina.
Nykyisin muikut syödään useimmiten paistettuina.

— Sehän selviää sitten kun tulee maistamaan. Voita ainakin on runsaasti, hän houkuttelee.

Muikkua on varattu 25 kiloa ja se riittää niin pitkään kuin riittää. Rantakalailta päättyy viimeistään klo 20.

Taimenen ja lohen kutureitit tukossa

Saimaan lohikalojen ystävät haluavat tempauksellaan huomiota asialle, jonka puolesta on viimeiset hetket toimia.

Lohen ja taimenen perinteiset kutureitit joissa ja puroissa ovat pitkälti tukossa, niin että kala ei pääse nousemaan kudulle niinkuin sen luontaisesti kuuluisi. Esimerkiksi vanhat myllyt ja huonosti asennetut siltarummut ovat saattaneet katkaista jo vuosikymmeniä sitten kalan etenemisen kutupaikalleen.

Jokitalkkari-hankkeessa tehdään käytännön työtä raivaamalla joista ja virtapaikoista esteitä ja lisäämällä niihin kiviä ja soraa kutemista ja poikasten henkiinjäämistä varten. Erityisesti taimen kutee pienemmissäkin virroissa.

Järvilohen uhkana viljelylaitosten vesihome

Järvilohen pahin uhka on viljelylaitoksissa riehunut vesihome, joka on tappanut paljon emokaloja, eikä poikasia ole tämän takia saatu istutuksiin.

kai skyttä

Latokkaan virtaava Hiitolanjoki on yksi Kaakkois-Suomen lohijoista. Jokitalkkarit -hankkeessa kunnostetaan myös pieniä virtapaikkoja neljän maakunnan alueella
Latokkaan virtaava Hiitolanjoki on yksi Kaakkois-Suomen lohijoista. Jokitalkkarit -hankkeessa kunnostetaan myös pieniä virtapaikkoja neljän maakunnan alueella

— Toivottavasti tilanne saadaan pian hallintaan. Järvilohelle tehdään isompiin jokiin uusia lisääntymisalueita, jotka parantavat sen säilymistä. Esimerkiksi Kuurnan voimalan tulvauomaan Pielisjoella Joensuussa tehdään parhaillaan lisääntymisaluetta, Huupponen kertoo.

Talkoolaisia tarvitaan vesien kunnostamiseen

Hankkeen puitteissa on aloitettu esimerkiksi Sulkavan Siikakosken, Savonrannan Myllykosken, Myllyjoen ja Tukionjoen sekä Heinäveden Jyrkylinjoen kunnostus.

Hanke toimii koko itäisessä Suomessa Etelä-ja Pohjois-Savon sekä Pohjois- ja osin Etelä-Karjalan alueella.

— Kunnostusta tehdään talkoovoimin. Uusia talkoolaisia tarvitaan, ja mukaan virtapaikkoja kunnostamaan pääsee vaikka ei olisikaan jäsen, sanoo Huupponen.

— Jokainen jokeen pyöräytetty kivi ja sinne lapioitu sora on arvokas työ Saimaan luonnonvaraisten lohikalojen hyväksi.

Kommentoidut