Asuntojen kauppa on käynyt vilkkaana — Savonlinnassa asuntoja on ostettu ja kyselyjä tehty rivakkaan tahtiin.

Kiinteistönvälittäjät kertovat, ett Savonlinnan asuntomarkkinoiden piristyminen on ollut selkeää edellisvuosiin nähden.

Soila Puurtinen

Kiinteistömaailma Oy:n yrittäjä Seppo Kairikko sanoo iloitsevansa siitä,
 että Savonlinnan asuntomarkkinoilla on usean vuoden laskun jälkeen 
tapahtunut nyt myönteinen käännös.
Kiinteistömaailma Oy:n yrittäjä Seppo Kairikko sanoo iloitsevansa siitä, että Savonlinnan asuntomarkkinoilla on usean vuoden laskun jälkeen tapahtunut nyt myönteinen käännös.

Erilaisten asuntojen kysyntä ja kauppa on ollut tänä kesänä Savonlinnassa pirteämpää kuin vuosi sitten kesällä.

Paikallisilla kiinteistönvälittäjillä on varsin yhtenäinen näkemys Savonlinnan asuntomarkkinoiden vilkastumisesta.

Vuokra-asuntoihinkin on löytynyt hyvin asukkaita. Varsinkin niihin, jotka ovat keskustassa keskeisillä paikoilla. – Antti Naukkarinen

Asunnonostoa aikovilla on ollut hyvä lähtötilanne ryhtyä neuvottelemaan asuntokaupoista, koska asuntojen hinnat ovat olleet Savonlinnassa laskussa.

Ihmisillä on edessään erityyppisiä tilanteita, joiden mukaan omaa asuntokauppaa pitää säätää.

Niihin pyritään kaikin tavoin vastaamaan, jotta lopputulos olisi myyjälle ja ostajalle mahdollisimman onnistunut.

Esimerkiksi Suur-Savon OP Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Päivi Heikkinen luonnehtii asuntomarkkinoita toteamalla, että Savonlinnan asuntokaupassa on ollut vilkas kesä, ja kauppaa on tehty selvästi ripeämmin kuin vuosi sitten.

— Muun muassa vapaa-ajanasuntojen kysyntä on ollut kasvussa.

Heikkisen mukaan vapaa-ajanasuntojen varsinaiset kauppamäärätkin ovat hieman nousseet, mutta erityisesti kiinnostus vapaa-ajanasunnon hankkimista kohtaan on lisääntynyt.

Tietynlaisen ongelman Savonlinnan asuntomarkkinoilla aiheuttaa se, että vanhoista asunnoista täällä on edelleen tarjontaa varsin runsaasti. Vanhaa rakennuskantaa on sekä kerrostalo- että omakotitalokohteissa.

Päivi Heikkisen mukaan näyttäisi siltä, että vilkastuneen asuntokaupan taustalla olisi esimerkiksi paikkakuntalaisten elämäntilanteiden muutokset.

— Jonkun tarvitsee vaihtaa asuntonsa pienempään ja toisen isompaan. Asuntokauppa näyttäisi kertovan siitä, että muuttoliike paikkakunnan sisällä on lisääntynyt,  Heikkinen kertoo.

Vielä vuosi sitten Savonlinnassa kuviteltiin, että opettajankoulutuksen loppuessa tänne tulisi myyntiin erikokoisia yksiöitä pilvin pimein. Päivi Heikkinen kertoo, ettei näin käynytkään.

— Yksiöitä on aika vähän tarjolla, vaikka etukäteen toisin ajateltiin. Tungosta ei yksiöiden tarjonnassa ole ollut, hän kertoo.

Ostajia on ollut mukavasti liikkeellä koko kesän ajan

Kodinkulma Oy LKV:n yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Timo Ronkainen puolestaan toteaa, että asuntokauppa on rullannut Savonlinnassa viime kuukausina kohtuullisesti.

— Tietyiltä osin jopa hyvin, mutta jakautumaa eri kohteiden kesken tietysti on. Ostajia on ollut liikkeellä, ja joistakin kohteista asuntokaupat saattavat syntyä hyvinkin nopeasti, hän kertoo.

Ronkaisen mukaan esimerkiksi keskikaupungin kerrostaloasunnoilla on ollut hyvin kysyntää. Loma-asuntojakin tiedustellaan ja näyttöjä pidetään.

— Lähtökohtaisesti keskustan hissitalot, ja niissä pienet asunnot, ovat haluttuja. Hyvä tilanne on ollut uudehkoilla omakotitaloillakin.

Opettajankoulutuksen loppumisesta Ronkaisella on samat havainnot kuin Päivi Heikkisellä.

— Ei ole tullut vastaan minkäänlaista ruuhkaa myytävistä yksiöistä.

Kotisi Oy LKV:n kiinteistönvälittäjä Reijo Rautiaisen mukaan Savonlinnan asuntomarkkinat ovat kesään 2017 verraten piristyneet selvästi.

Tästä on myös tutkittua tietoa, sillä Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton selvityksen mukaan Savonlinnan tilanne on korjaantunut merkittävästi verrattuna sitä kolmeen aikaisempaan vuoteen.

Rautiaisen mukaan muun muassa omakotitaloilla on ollut oikein hyvin kysyntää.

— Niitä ovat ostaneet nuoret samoin kuin keski-ikäiset paritkin. Rakennuksen kunnon pitäisi olla hyvä, ettei remonttia tarvitse ruveta heti tekemään.
Myös erityyppisiä kerrostaloasuntoja kysellään.

— Säpinää on ollut, suunta on ylös, eikä mitään kielteisiä ilmiöitä ole ollut nyt havaittavissa.

Kaupungin itäosien kohteet ovat kiinnostaneet kovasti

LKV Hannu Naukkarinen Oy:n toimitusjohtaja Antti Naukkarinen kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan peruskorjattujen hissitalojen asunnot keskustassa ovat varsin haluttuja ostokohteita Savonlinnassa.

— Erityispiirteenä kannattaa mainita, että kaupunkialueen läheisyydessä, kaupungin itäosissa olevista omakotitaloista kysyntää on paljon.

- Hellekesällä on voinut olla psykologinen vaikutus sille, että mökkikauppakin on ollut pirteää, Naukkarinen kertoo.

Asiakas on Naukkarisen mukaan usein sitä mieltä, ettei hän haluaisi ryhtyä isoon remonttiin asuntokaupan jälkeen.

— Kerros- ja rivitaloista, joihin on tulossa isoja remontteja, asuntojen myyminen on tosi haasteellista. Näitä talojahan paikkakunnalla on melko paljon.

Kiinteistömaailma Oy:n yrittäjä Seppo Kairikko vahvistaa Antti Naukkarisen näkemyksen, että kaupungin itäosissa myyntikohteet ovat olleet viime aikoina houkuttelevia. Esimerkiksi itäosissa sijaisevat omakotitalot.

Kairikko sanoo iloitsevansa, että asunnonkaupassa on usea vuoden laskun jälkeen tapahtunut myönteinen käännös.

— Markkinatilanne on tasaantunut, jopa piristynyt. Vapaa-ajanasuntojen kaupoissa menemme viime vuoden kesää edelle. Sen voi jo nyt nähdä, hän kertoo.

Ostajat haluavat tietää tarkoin millaiseen rakennukseen he sijoittavat rahojaan

Kaupanteko valitusta kohteesta on Kairikon mukaan pitkittynyt johtuen siitä, että ostajat ovat valveutuneita etenkin rakennusten kuntoa udellessaan.

— Aiempaa useammin ostaja edellyttää kuntotarkastusta tai vähintään kosteusmittausten tekemistä. Mittauksia on tehty jopa kesämökeissäkin.
Kaupanteko ottaa Kairikon mukaan ylipäätään aikaa nyt enemmän ennen. Taustalla on erilaisia syitä.

— Kaiken kaikkiaan Savonlinnan asuntomarkkinoilla on kuitenkin ollut tänä kesänä hyvä tohina päällä, hän riemuitsee.Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Kommentoidut