”Lapsiperheiden köyhyyttä ei Savonlinnassa oikein ymmärretä” — Facebookin Puskaradio-keskustelussa väitellään siitä, saako vanhempien varallisuus vaikuttaa lapsen koululiikuntapäivän ohjelmaan

Keskustelun aloittanut savonlinnalainen Sanna Niemelä on sitä mieltä, että koulujuttujen ei peruskoulussa pitäisi maksaa mitään. Samaa mieltä on lakimies Ulla Vanttaja opetushallituksesta.

Timo Seppäläinen

Pirkko Kaasinen (vas.) arvelee, että lapsiperheiden köyhyyttä ei Savonlinnassa ymmärretä. Sanna Niemelä pelkää, että iloiseksi tapahtumaksi tarkoitetut liikuntapäivät voivat olla tuskallisia lapselle, joka aina joutuu valitsemaan ilmaisen vaihtoehdon siksi, kun rahaa ei ole.
Pirkko Kaasinen (vas.) arvelee, että lapsiperheiden köyhyyttä ei Savonlinnassa ymmärretä. Sanna Niemelä pelkää, että iloiseksi tapahtumaksi tarkoitetut liikuntapäivät voivat olla tuskallisia lapselle, joka aina joutuu valitsemaan ilmaisen vaihtoehdon siksi, kun rahaa ei ole.

Savonlinnalainen äiti ja koulunkäynnin ohjaaja Sanna Niemelä käynnisti sosiaalisessa mediassa vilkkaan keskustelun koulujen liikuntapäivistä, joissa lapset saavat valita ilmaisten liikunta-aktiviteettien sijaan 30 euroa maksavan laskettelureissun.

Facebookin Puskaradio Savonlinnassa on jo monta päivää pohdittu, onko oikein, jos toinen lapsi pääsee koulupäivänä laskettelurinteeseen ja toinen ei pääse, vaikka haluaisi, kun perheellä ei ole rahaa.

Niemelä havahtui asiaan, kun hänen poikansa sanoi haluavansa Mertalan liikuntapäivässä laskettelemaan.

— Sanoin hänelle, että koulujuttuihin löytyy aina rahaa. Sitten rupesin miettimään, että eihän koulujuttujen pitäisi maksaa.

Niemelä korostaa, että hän ei puhu omasta puolestaan vaan niiden perheiden, joilla rahaa laskettelulippuun ei yksinkertaisesti ole.

Hän kertoo saaneensa yksityisviesteillä paljon kiitoksia siitä, että on nostanut asian esille.

— Joidenkin mielestä se voi olla vain yksi päivä vuodessa, mutta lapselle se on taas yksi osoitus siitä, että hän ei ole yhtä hyvä kuin muut.

Joidenkin mielestä se voi olla vain yksi päivä vuodessa, mutta lapselle se on taas yksi osoitus siitä, että hän ei ole yhtä hyvä kuin muut. - Sanna Niemelä

Myös normaalikoulun liikuntapäivässä keskiviikkona maksullinen laskettelu oli vaihtoehtona hiihtämiselle ja luistelemiselle.

— Palautetta maksullisuudesta ei ole tullut, rehtori Mikko Ripatti sanoo.

Ripatti ja Mertalan rehtori Markku Kiiski sanovat, että jos lapsi haluaa laskettelemaan eikä perheellä ole rahaa, asia ratkeaa ottamalla yhteyttä kouluun.

— Lapsen oma opettaja on oikea linkki. Asiasta kannattaa keskustella hänen kanssaan, Ripatti neuvoo.

”Lapsiperheiden köyhyyttä ei oikeasti ymmärretä”

Lasten hyvinvoinnin edistämiseksi elämäntyönsä tehnyt Pirkko Kaasinen sanoo, että rehtoreiden ajatus harkinnanvaraisesta rahoituksesta ei toimi.

— Asia on vaikea, eikä vanhempienkaan ole helppoa ”ottaa yhteyttä” kouluun, saati lasten. Liikuntapäivien ilo peruskoulussa pitää olla mahdollista kaikille oppilaille, Kaasinen kirjoitti Puskaradioon.

Kaasinen muistuttaa, että lapsi on luontaisesti lojaali vanhemmilleen.

— Lapsi tekee kaikkensa filmatakseen koulussa, että kaikki on hyvin. Toisaalta lapsi ei halua lisätä vanhempiensa taakkaa eikä välttämättä puhu kotona, kuinka onneton hän on, Kaasinen sanoo.

Kaasinen arvelee, että lapsiperheitten köyhyyttä ei ilmeisesti oikeasti Savonlinnassa ymmärretä.

— Kolmekymppiä on iso raha. Tässä kaupungissa on paljon köyhyyttä, eikä köyhyys yleensä ole oma valinta, Kaasinen sanoo.

Kaasinen on perheterapeutti ja entinen Mannerheimin lastensuojeluliiton osaston puheenjohtaja.

Sanna Niemelä ehdottaa, että esimerkiksi vanhempaintoimikunnat keräisivät talkoilla rahaa luokkaretkien lisäksi myös muihin ylimääräisiin tapahtumiin.

— Yksi vaihtoehto olisi kustantaa joka vuosi esim yhden ikäryhmän kaikki halukkaat ratsastamaan tai laskettelemaan. Tästäkin voisi tulla hauska perinne, Niemelä pohtii.

Niemelä ehdottaa myös, että luokat voisivat kerätä rahaa itse esimerkiksi myymällä keksejä tai pitämällä diskoja. Sitä ennen luokka yhdessä päättäisi, haluaako se jonnekin maksulliseen liikuntapaikkaan.

Vähävaraisten lasten leirikouluja ja luokkaretkiä varten Savonlinnan kouluilla on käytettävissään muun muassa Jouni Backmanin rahasto.

Kaasinen haastaa yritykset ja yhdistykset tukemaan lasten liikuntaharrastusta

Kaasisen mielestä lasten harrastusmahdollisuudet pitäisi voida taata tasapuolisesti myös koulupäivän ulkopuolella. Monet harrastusvälineet ja esimerkiksi seurojen lisenssimaksut ovat kalliita.

— Tarvitaan kampanjoita ja keräyksiä, joiden kaikki tuotot käytetään lasten harrastuksiin. Haastan yritykset ja yhdistykset mukaan, Kaasinen sanoo.

Lisäävätkö kännykät eriarvoisuutta enemmän kuin lasketteluliput?

Osa Puskaradion keskustelijoista on arvellut, että koululaisten erihintaiset kännykät vaarantavat yhdenvertaisuuden pahemmin kuin liikuntapäivän lasketteluliput.

Sanna Niemelä huomauttaa, että kännykät eivät ole koulun järjestämiä mutta urheilupäivä on.

Normaalikoulussa kännykkäongelmaa ei ole. Koulu on hankkinut kaikille iPad-tabletit.

Rehtori Ripatin mukaan perusteena oli nimenomaan yhdenvertaisuus, kun oppilailta ei edellytetty omia laitteita.

Ripatin mielestä on hyvä, että yhdenvertaisuudesta keskustellaan.
— Jos nousee esiin epäkohtia, jotka sotivat yleistä oikeudentuntoa vastaan, niihin pitää etsiä kaikkia tyydyttävät ratkaisut.

Voivatko lomamuistelotkin vaarantaa yhdenvertaisuuden?

Savonlinnan sivistyslautakunnan jäsen Jussi Koponen (vas.) aikoo nostaa kysymyksen liikuntapäivien maksullisista vaihtoehdoista keskusteluun lautakunnan kokouksessa torstaina.

— Haluan avata keskustelun siitä, edistääkö nykyinen toimintatapa yhdenvertaisuutta. Koulun tehtävähän on edistää yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassa, Koponen sanoo.

Lautakunta ei torstaina todennäköisesti vielä ota asiaan mitään kantaa.

Koponen on saanut yhteydenottoja Sanna Niemelän lisäksi muiltakin kaupunkilaisilta, joiden mielestä koulu ei kaikissa toimissaan edistä yhdenvertaisuutta.

— Koulussa on paljon sinällään mukavaksi ajateltuja asioita, jotka asettavat oppilaita epätasa-arvoiseen asemaan, Koponen sanoo.

— Esimerkiksi hiihtoloman jälkeen saatetaan tunnilla, opettajan johdolla keskustella, mitä kukin on loman aikana tehnyt.

— Se ei välttämättä ole kiva tilanne sellaiselle, jonka perheellä ei ole varaa kalliisiin ulkomaanmatkoihin, Koponen sanoo.

Opetushallituksen lakimiehen mielestä liikuntapäivässä ei saisi olla maksullista vaihtoehtoa — Selvää tulkintaa ei ole

Opetushallituksen lakimies Ulla Vanttaja sanoo, että hänen mielestään koulupäivän aikaan järjestettävissä liikuntapäivissä ei pitäisi olla vaihtoehtoa, josta perheen on maksettava.

Vanttaja tietää, että maksullisen vaihtoehdon sisältävät liikuntapäivät ovat varsin tavallisia.

Hän ei pidä mahdottomana sitäkään, että Opetushallituksessa joku olisi sanonut maksullisen vaihtoehdon olevan mahdollinen, kunhan tarjolla on myös maksuton vaihtoehto.

Mihinkään kirjalliseen ohjeistukseen sitä ei hänen mielestään ole kirjoitettu.

— Tässä ollaan vähän harmaalla alueella. Selvää tulkintaa tästä ei ole, koska kukaan ei ole tätä vielä riitauttanut eikä sitä ole tutkittu esimerkiksi kantelun perusteella, Vanttaja sanoo.

— Minun tulkintani on minun. Se ei ole Opetushallituksen tulkinta.

Lain mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Maksuttomuus tarkoittaa sitä, että opetuksesta ei saa aiheutua oppilaalle kustannuksia.

Opetushallituksen ohjeistuksessa todetaan muun muassa, että oppilaalla pitää olla mahdollisuus osallistua esimerkiksi luokkaretkiin riippumatta siitä, onko hän tai hänen huoltajansa osallistunut varojen keruuseen.

Maksullista vaihtoehtoa ei ohjeistuksessa kielletä eikä sallita.

Puskaradio Savonlinnan näkeminen edellyttää, että on kirjautunut Facebookiin.