Juutalaismusiikkia 1500-luvun Venetsiasta maanantaina Savonlinnan Tuomiokirkossa

Italialaisen Ensemble Lucidariumin konsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa on harvinainen tapaus kaupungin kulttuurielämässä.

Ensemble Lucidarium

Italialainen vanhaan musiikkiin erikoistunut Ensemble Lucidarium esiintyy maanantaina Savonlinnan Tuomiokirkossa.
Italialainen vanhaan musiikkiin erikoistunut Ensemble Lucidarium esiintyy maanantaina Savonlinnan Tuomiokirkossa.

Vanhaan musiikkiin erikoistunut italialainen Ensemble Lucidarium -yhtye esiintyy Savonlinnan Tuomiokirkossa tänään.

Sounds from Shylock’s Venice -konsertin ohjelmasisältö on saanut inspiraationsa 1500-luvun Venetsiassa soitetusta musiikista. Konsertin nimi viittaa Shakespearen Venetsian kauppias -nimiseen draamaan, jonka yksi päähahmoista oli Shylock-niminen kauppias.

Kauppias Shylock oli juutalainen, ja Shakespearen näytelmä on kuuluisa sen herättämistä antisemitismiin liittyvistä kysymyksistä. Näytelmä sijoittuu 1500-luvun Venetsiaan ja nimenomaan ghettoon, joka perustettiin Venetsiaan vuonna 1516 juutalaisten kaupunginosaksi.

Ghettossa soitettiin ja laulettiin paljon, mutta yhtään kirjoitettua nuottia niiden aikojen juutalaissäveltäjiltä tai -muusikoilta ei ole säilynyt. Nuotinluku tai -kirjoitustaitoa ei tuon ajan juutalaisyhteisössä ollut.

Sen sijaan eri kielillä kirjoitettuja laulujen sanoja ja runoja on säilynyt paljon. Niitä on kirjoitettu esimerkiksi hepreaksi, italiaksi, jiddishiksi, espanjaksi ja kaikilla muilla diasporan kielillä. Näitä tekstejä tutkimalla ja yhdistelemällä niitä tunnettuihin vanhan musiikin sävelkulkuihin, Ensemble Lucidarium on luonut oman tulkintansa Shylockin ajan juutalaismusiikista.

— Loppujen lopuksi emme kenties koskaan pysty rekonstruoimaan täsmällistä sävelkulkua, mutta parhaaseen arvaukseen perustuva tulkinta on mahdollinen, ja epätäydellisenäkin se kunnioittaa runouden alkuperäistä esitysmuotoa, Ensemble Lucidarium -yhtyeessä uskotaan.

Ensemble Lucidariumin julkaisemat levytykset ovat voittaneet lukuisia palkintoja.

Tällä tavoin Ensemble Lucidarium toimii historiallisten lähteiden ja suullisen tradition välimaastossa. Lucidariumin työ tehdään tällä hetkellä erilaisissa hankkeissa: Ars Italica -hanke tutkii Italian kulttuurin eri puolia maan musiikin ja runouden kautta, kun taas Ars Hebraicae paneutuu renessanssiajan Euroopan juutalaisten äänimaailman rekonstruktioon.

Kokoonpanon johtaja on vastuussa eri hankkeita koskevasta tutkimustyöstä, mutta lopputuote, yhtyeen musiikki, on kollektiivisen kehitystyön ja harjoitusten tulos, jossa jokainen muusikko on täysipainoisesti mukana luovan prosessin osana.

Ensemble Lucidariumin julkaisemat levytykset ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Yhtye on esiintynyt useilla eurooppalaisilla radiokanavilla äänitetyissä ja suorissa lähetyksissä.

Sounds from Shylock’s Venice -konsertti on esitetty jo kymmeniä kertoja Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Ensemble Lucidarium Savonlinnan Tuomiokirkossa ma 28.10. klo 18—20. Vapaa pääsy, käsiohjelma 20 euroa.