Tulisikohan syksystä siedettävämpi, jos alkaisi laskea lintuja marraskuussa?

Uusi lintutempaus innostaa luonnonystäviä liikkeelle ja ulkoilemaan keskellä synkintä syksyäkin.

Markku Anttonen

Mitä voi syksyllä harrastaa, kun jäljellä ei ole mittään? No, lintuja ainakin!
Mitä voi syksyllä harrastaa, kun jäljellä ei ole mittään? No, lintuja ainakin!

Marraskuun kaamos lannistaa monia. Aina vain nukuttaa, mutta liikkuakin pitäisi.

Oivallisen lääkkeen kaamosmasennusta vastaan on keksinyt lintuharrastaja Jari Kontiokorpi Simpeleeltä. Lääkkeen nimi on marraspinnat.

Marraspinnat on terveellinen lintukilpailu, jossa marraskuun aikana yritetään nähdä tai kuulla mahdollisimman monta lintulajia. Ja ettei lintujen etsintä menisi liikaa bensan poltoksi, ovat kisa-alueena vain kotikunta ja sen naapurikunnat.

Vaikka muuttolinnut ovat marraskuussa jo paenneet etelään, löytyy kotikulmiltamme vielä kosolti lajeja. Niiden etsiminen ja listaaminen ovat marraspinnojen idea. Lintuharrastajien keskinäinen kisailu antaa pinnojen etsimiseen vielä lisää jännitystä. Tärkeintä on kuitenkin se, että pinnojen eli lintulajien kerääjä liikkuu syysluonnossa ja kilpailee etenkin itsensä kanssa. Jos tänä vuonna nähtyjä lajeja kertyy 45, ensi vuonna ehkä jo 50.

Lähiluonnosta löytyy aina uutta. Syystunnelmat varsinkin rannoilla ovat väkevät. Tyynellä säällä joutsenten jongahtelu kuuluu vettä pitkin kilometrien päästä. Viimeiset vesilinnut uivat järven selällä. Paljaissa rantakoivuissa rapistelee tinttiparvi ja piskuinen puukiipijä kapuaa männyn kuvetta. Uljas merikotka kaartaa harmaalla syystaivaalla ja hiljaisuuden voi melkein kuulla.

Luonto valmistautuu talveen ja uuteen kevääseen.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut