Mikkelin ja Savonlinnan sote-keskustelu ei tuonut uutta käännettä Savonlinnan kaupungin päätöksentekoon

Kaupunginvaltuusto käsittelee ensi maanantaina esitystä, jonka mukaan Savonlinna tahtoo osallistua Pohjois-Savon sote-maakunnan valmisteluun.

Soila Puurtinen

Mikkelin ja Savonlinnan kaupunkien virkamies- ja luottamushenkilöjohtajat keskustelivat Savonlinnassa keskiviikkona sote- ja maakuntauudistusta.
Mikkelin ja Savonlinnan kaupunkien virkamies- ja luottamushenkilöjohtajat keskustelivat Savonlinnassa keskiviikkona sote- ja maakuntauudistusta.

Savonlinnan ja Mikkelin kaupunkien sote- ja maakuntakeskustelu keskiviikkona ei tuonut esille mitään sellaista uutta, joka vaikuttaisi Savonlinnan päätöksentekoon. Näin arvioi Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.).

Edellisenä iltana Savonlinnan kaupunginhallitus oli päättänyt esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että kaupunki osallistuisi Pohjois-Savon sote-maakuntavalmisteluun. Äänestyksessä hävisi esitys, jonka mukaan asia olisi käsitelty vasta Mikkelin kanssa käydyn neuvottelun jälkeen keskiviikkoiltana.

— Jos asia olisi käsitelty keskiviikkona, valtuustoon olisi lähtenyt todennäköisesti saman suuntainen esitys esittelijän esittelystä. Itsekin olisin äänestänyt Pohjois-Savon puolesta, sanoo Torikka.

Tiistain äänestyksessä Torikka oli sitä mieltä, että asiasta olisi pitänyt päättää vasta mikkeliläisten tapaamisen jälkeen.

— Oli korrektia käydä keskustelua, koska se selvensi asioiden kulkua. Yhteistyön suuntia ei pidä sulkea pois tulevaisuudessakaan, Torikka sanoo.

Torikan mukaan keskustelu mikkeliläisten kanssa käytiin hyvässä hengessä.

— Kaikille tuli selväksi, mihin kenenkin näkemykset ja päätösprosessit perustuvat. Savonlinna päättää sote-suuntautumisestaan nyt, koska sote-maakuntavalmistelun valtionavustuksia koskevan asetuksen lausuntoaika päättyy 5. marraskuuta

— Sekin tuli selväksi, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilla ei ole keskenään ristiriitoja. Essoten ja Sosterin ammattilaiset ovat aina pystyneet toimimaan keskenään.

Yhteinen huoli maakunnan säilymisestä

Maakunnasta ja sen säilymisestä mikkeliläisillä ja savonlinnalaisilla on Torikan mukaan yhteinen huoli. Hallitusohjelmaa kuitenkin tulkitaan maakunnan eri laidoilla eri tavoin sen suhteen, hajottaako sote-suuntautuminen maakunnan ja onko sote-suuntautuminen nykyisen maakunnan ulkopuolelle ylipäätään mahdollista.

Myös Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) kertoo, että keskustelu käytiin hyvässä hengessä ja että hallitusohjelmasta on erilaisia tulkintoja.

Seppälä toteaa, että Savonlinnan linjaus on nyt savonlinnalaisten päättäjien käsissä.

— Tietenkin toivon, että he malttaisivat odottaa valtakunnan sote-ratkaisun ja lähtisivät vasta sitten liikkeelle.

Savonlinnan kaupunginhallitus asetti maanantai-iltana neuvotteluihin lähtökohdaksi muun muassa sairaalan päivystystason säilymisen sekä sote-hallintokeskuksen saamisen Savonlinnaan.

Seppälän mukaan Mikkeli lupasi keskiviikon keskustelussa, että Savonlinnan sairaalan päivystys ja kaikki siihen liittyvä hoidettaisiin myös Etelä-Savon sotessa. Nytkin Essoten lääkärit käyvät Savonlinnassa hoitamassa savonlinnalaisia.

Hallinnon sijaintipaikka ei Seppälän mielestä ole merkittävä kysymys. Esimerkiksi Essoten hallinnossa on vain kolme ihmistä.

— Asiasta ollaan kuitenkin valmiit keskustelemaan.

Seppälä kertoo haluavansa vielä uskoa, että Etelä-Savon maakunta pysyy koossa.

— Maakunnan purkautumisella olisi vaikutuksia niin moneen asiaan.