Erityisryhmien lapsille suunnitellaan tilapäishoitoa Savonlinnaan – "Moni perhe taistelee selviytymisen kanssa"

Savas-säätiö ja Sosteri haluavat rakentaa kehitysvammaisten ja autismin kirjon perheitä varten kodinomaisen palvelukodin.

Tuija Pauhu

Yhtenä vaihtoehtona erityisryhmien lasten tilapäishoidon yksikölle on entinen Kangasvuokon palvelukoti.
Yhtenä vaihtoehtona erityisryhmien lasten tilapäishoidon yksikölle on entinen Kangasvuokon palvelukoti.

Vammaispalveluja tuottava Savas-Säätiö sr (Savas) suunnittelee yhdessä Sosterin kanssa lasten tilapäishoidon yksikköä Savonlinnaan. Hankkeen asunnot on tarkoitettu esimerkiksi kehitysvammaisille ja autismin kirjon lapsille. Asumisjaksoja tarjotaan muun muassa omaishoidon vapaapäivien ajaksi. Toiminnan suunnittelu ja tarvekartoitus jatkuu edelleen.

– Ajatus toiminnassa on, että perhe saa omaa aikaa. Varsinkin viikonloppujen tilapäishoidolle on kysyntää, mutta tavoitteemme on, että tilapäishoidon asumisyksikkö olisi avoinna joka päivä, Savas-säätiön toimitusjohtaja Tomi Kaasinen kertoo.

Päätöstä tilapäishoidon yksikön sijainnista ei vielä ole tehty. Kaasinen kertoo, että yhtenä vaihtoehtona on tarkasteltu entisen palvelukoti Kangasvuokon tiloja Savonlinnan Haka-alueella. Kaasinen sanoo, että mikään tila ei suoraan sovellu toimintaan, sillä esimerkiksi yövalvonta ja paloturvallisuus on otettava huomioon.

– Emme halua rakentaa laitosmaista yksikköä, vaan kodinomaisen paikan.

Savas-Säätiö on Etelä- ja Pohjois-Savossa kolmekymmentä vuotta toiminut yleishyödyllinen yhteiskunnallinen yritys. Se tuottaa asumisen ja päiväaikaisen toiminnan palveluja erityisryhmille, esimerkiksi kehitysvammaisille, autismikirjon asiakkaille sekä mielenterveyskuntoutujille. Savaksen hallinto toimii Kuopiossa.

Emme halua rakentaa laitosmaista yksikköä. — Tomi Kaasinen

Säätiöllä on 17 palvelukotia, kuusi toimintakeskusta sekä 124 tukiasuntoa. Savaksella on yksi palvelukoti aikuisille Kerimäellä.

– Lapset ovat nyt uusi ryhmä ja tämä on ensimmäinen alaikäisille suunnattu tilapäishoidon palvelukoti. Asiakkaita on kerrallaan neljästä viiteen, jolloin tilapäisasumisen kodinomaisuus säilyy, Kaasinen kuvailee suunniteltua palvelua.

Yksikön työntekijät tulevat Kaasisen mukaan olemaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia.

– Perheillä on iso kynnys antaa lapsi vieraalle hoitoon, vaikka moni perhe taistelee selviytymisen kanssa, Kaasinen pohtii ja sanoo ymmärtävänsä huoltajia.

Säätiö käykin vuoropuhelua perheiden kanssa yksikköön liittyvistä toiveista ja tarpeista.

Kaasinen arvioi, että uusi lasten tilapäishoidon palvelukoti voisi aloittaa toimintansa rekrytointien jälkeen syksyllä, jos suunnitelmat etenevät toiveiden mukaan.