Ensimmäinen kokki valmistui Itä-Karjalan kansanopistolta Punkaharjulta — "Videomateriaali on hyvää myös siksi, kun meillä on paljon kansainvälisiä oppijoita"

Kansanopistolla on järjestetty kahden ja puolen vuoden ajan ravintola- ja catering-alan perustutkintoon johtavaa koulutusta. Opistolla on YouTubessa oma kanava, jossa opiskelijat voivat palata asioihin.

Itä-Karjalan kansanopisto

Svetlana Shinova Kotkasta oli ensimmäinen kokiksi valmistunut opiskelija Itä-Karjalan kansanopistolla Punkaharjulla. Hänet kukitti opettaja Satu Lötjönen.
Svetlana Shinova Kotkasta oli ensimmäinen kokiksi valmistunut opiskelija Itä-Karjalan kansanopistolla Punkaharjulla. Hänet kukitti opettaja Satu Lötjönen.

Punkaharjulla Itä-Karjalan kansanopistolla oli perjantaina hyvä syy laittaa pöytä koreaksi. Opistolta nimittäin valmistui ensimmäinen kokki, Svetlana Shinova Kotkasta.

Kansanopistolla on järjestetty kahden ja puolen vuoden ajan ravintola- ja catering-alan perustutkintoon johtavaa koulutusta.

Nyt saatiin ensimmäinen valmis kokki työmarkkinoille, joten oli syytä juhlia hieman. 

— Suosituin koulutushaara on ruokapalvelun osaamisala. Heistä valmistuu kokkeja, kertoo opettaja Satu Lötjönen.

Lötjönen sanoo, että Punkaharjulla koulutetaan kokkeja, jotka oppivat tuottamaan monipuolisesti erilaisia ruokapalveluja.

—Järjestämme erilaisia tapahtumia ja projekteja opiston opiskelijaravintolassa. Kuluneen syksyn aikana kokkiryhmä järjesti teemapäiviä (mm. Halloween-teeman, Italia-päivän, itsenäisyyspäivän tarjoilut ja joulubuffetin).

Itä-Karjalan kansanopisto

Perjantain juhlaseremoniassa Svetlana Shinovaa onnittelivat opiston rehtori Maija Tenojoki ja opettaja Satu Lötjönen.

— Kokkiopiskelijat ovat alusta alkaen aidosti mukana prosessissa, jossa he pääsevät itse suunnittelemaan, esivalmistelemaan, valmistamaan ja tarjoilemaan erilaisia ruokakokonaisuuksia ulkopuolisille asiakkaille ja koko opiston väelle, kertoo Lötjöneen.

Opetuksessa korostuu vuorovaikutusosaaminen.

— Opetusravintolassa työskentelen samalla tavoin oppijoiden kanssa, haluan kannustaa ja näyttää heille esimerkkiä oman työni kautta. Haluan, että olemme keittiössä ns. samalla viivalla, Lötjönen luonnehtii opetusta.

Itä-Karjalan kansanopisto

Svetlana Shinova sai ensimmäisenä kokin paperit Punkaharjulta Itä-Karjalan kansanopistosta.

Hyödynnetään myös opiston
omaa YouTube-kanavaa

Satu Lötjösen mukaan ammattiopinnoissa hyödynnetään myös opiston omaa YouTube-kanavaa.

— Koostamme sinne erilaista opetusmateriaalia videon muodossa. Videot edistävät opiskelijoiden lisäoppimista, kun he voivat katsoa tallenteita milloin vain jopa opetuksenkin ulkopuolella.

— Kuvaamme materiaalin itse projekteista, joita järjestämme sekä erilaisista oppimistilanteista opetuskeittiössä. Videomateriaali on erityisen hyvää myös siksi, kun meillä on paljon kansainvälisiä oppijoita. Medialukutaidon harjaannuttaminen ja digiosaaminen ovat osa tämän päivän oppimista.

Ammattilisessa koulutuksessa
parhaillaan noin 60 opiskelijaa

Itä-Karjalan kansanopistossa tarjotaan ammatillisena koulutuksena kokin koulutuksen lisäksi myös puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa.

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelee parhaillaan noin 60 opiskelijaa.

Opistolla järjestetään laaja-alaisesti muutakin koulutusta, kuten suomen kielen ja kulttuurin linja (maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus), palvelu- ja kotityön erityislinja, lasten- ja kodinhoidon linja sekä monipuolista kurssitoimintaa.

Itä-Karjalan kansanpistolla opiskelee tällä hetkellä yhteensä noin 150 opiskelijaa.