Savonlinnan seurakunnan vuoden 2020 talousarvio plussan puolelle neljän alijäämäisen vuoden jälkeen — Työ talouden tasapainottamiseksi jatkuu

Savonlinnan seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2020. Tilikauden ylijäämä yli 75 000 euroa.

Soila Puurtinen

Savonlinnan seurakunnan toiminta jatkuu vuonna 2020 entisessä laajuudessaan. Arkistokuvassa Kerimäen kirkko.
Savonlinnan seurakunnan toiminta jatkuu vuonna 2020 entisessä laajuudessaan. Arkistokuvassa Kerimäen kirkko.

Savonlinnan seurakunta on saanut neljän alijäämäisen vuoden jälkeen talousarvion plussan puolelle. Kirkkovaltuusto hyväksyi 10. joulukuuta kokouksessaan talousjohtaja Heli Muhosen esittämän toimintasuunnitelman ja talousarvion, jota työstettiin keväästä asti valtuutettujen talousseminaareissa.

Savonlinnan seurakunnan talousarviovuosi 2019 on neljäs alijäämäinen tilivuosi. Kirkkohallitus edellyttää, että tulojen ja menojen on oltava tasapainossa kolmen vuoden suunnittelukauden tai perustellusta syystä tätä pidemmän, kuitenkin enintään viiden vuoden ajanjakson aikana.

On selvää, että alueemme epäsuotuisan väestökehityksen vuoksi seurakuntamme päättäjien on vuoden 2020 aikana tehtävä henkilöstöä ja kiinteistöjä koskevia linjauksia. — Sammeli Juntunen

Seurakunta on jo saavuttanut merkittäviä säästöjä muun muassa henkilöstömenoissa sekä leikkaamalla toiminnan kuluja. Huhtikuussa ja elokuussa 2019 järjestetyissä valtuutettujen ja viranhaltijoiden yhteisissä talousseminaareissa haettiin erilaisia ratkaisuja talouden tasapainottamiseen ja yhdessä löydettyjen keinojen avulla tilikauden ylijäämäksi voitiin budjetoida 75 467,64 euroa.

Vuoden 2020 talousarvio perustuu tarkkaan taloudenhoitoon sekä 0,1 prosenttiyksikön veronkorotukseen. Lisäksi taloutta tasapainotetaan myymällä sähköyhtiön osakkeita. Toiminta jatkuu vuonna 2020 entisessä laajuudessaan.

Toimintakulut vuodelle 2020 lähes 58 000 kuluvaa vuotta pienemmät

Suurin kuluerä seurakunnalle on henkilökunnan palkat sivukuluineen. Henkilöstökulut ovat yhteensä 5 074 316 euroa, joka on 33 939 euroa enemmän kuin vuoden 2019 talousarviossa.

Palveluiden ostot ovat 1 727 479. euroa, joka on 126 067 euroa vähemmän kuin kuluvan vuoden talousarviossa. Suurin yksittäinen kuluerä palveluiden ostossa on ICT-palvelut, 168 450 euroa. Kaikki toimintakulut vuodelle 2020 ovat 8 335 661 euroa, eli 57 741 euroa pienemmät kuin kuluvan vuoden talousarviossa.

Investointeja on vuodelle 2020 budjetoitu yhteensä 242 000 euroa. Investointeihin kuuluvat ajoleikkurin hankinta Kerimäelle, Talvisalon hautausmaan laajennus, Enonkosken kirkon julkisivun maalaustyöt, Kerimäen kirkon julkisivun maalaustyöt, Tuomiokirkon ikkunoiden korjaus ja viemäreiden uusiminen, Punkaharjun kirkon julkisivun maalaus, Punkaharjun seurakuntatalon kaukolämmön alajakokeskus, salaojitus ja sokkeleiden korjaus, Savonrannan kirkon ikkunoiden maalaus sekä Säämingin seurakuntatalon salaojitus.

Työ talouden tasapainottamiseksi jatkuu

Savonlinnan seurakunnan tavoitteena on säilyttää palvelut nykyisellä tasolla koko laajan seurakuntamme alueella.

— Nyt budjetoidusta positiivisesta tuloksesta huolimatta on selvää, että alueemme epäsuotuisan väestökehityksen vuoksi seurakuntamme päättäjien on vuoden 2020 aikana tehtävä henkilöstöä ja kiinteistöjä koskevia linjauksia, jotta seurakuntamme talous pysyy edelleen kunnossa, kommentoi kirkkoherra Sammeli Juntunen.

Seurakunnan strategiatyöryhmä on jo aloittanut työnsä ja kiinteistöstrategiatyöryhmä aloittaa ensi vuoden alussa.

Uusimmat uutiset