Kela purkaa toimeentulotuen oikaisuvaatimuksien ruuhkaa palkkaamalla lisää käsittelijöitä

Oikaisuvaatimuksien käsittely on kestänyt yli kolme kuukautta. Apulaisoikeusasiamies on vaatinut Kelalta selvitystä toimista ruuhkan purkamiseksi.

Lukas Pearsall

Toimeentulotukipäätösten oikaisuvaatimuksia on tullut Kelaan odotettua enemmän, ja käsittely on ruuhkautunut. Arkistokuva.
Toimeentulotukipäätösten oikaisuvaatimuksia on tullut Kelaan odotettua enemmän, ja käsittely on ruuhkautunut. Arkistokuva.

Kela purkaa toimeentulotukipäätösten oikaisuvaatimusten käsittelyruuhkaa palkkaamalla lisää työntekijöitä.

Uusien työntekijöiden palkkaamisen lisäksi Kela tehostaa oikaisuvaatimuskeskuksen toimintaa.

Kelan mukaan sille on tullut toimeentulotuen oikaisuvaatimuksia ennakoitua enemmän, minkä vuoksi niiden käsittely on kestänyt enemmän kuin kolme kuukautta. Alle kolme kuukautta on aika, jota oikeusasiamies on pitänyt kohtuullisena.

Apulaisoikeusasiamies on pyytänyt Kelalta selvitystä siitä, mitä toimia se on tehnyt oikaisuvaatimusten ruuhkan purkamiseksi.

Kela kertoo vastaavansa apulaisoikeusasiamiehelle viimeistään 1. kesäkuuta.

— Pitkät käsittelyajat voivat ainakin joissain tapauksissa vaarantaa henkilön oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen sanoo oikeusasiamiehen toimiston tiedotteessa.

16. huhtikuuta alkaneella viikolla Kelassa ratkaistiin 410 oikaisuvaatimusta. Oikaisujen keskimääräinen käsittelyaika oli noin 123 kalenteripäivää, mikä on noin neljä kuukautta.

— Asiakkaan oikeusturvan ja ratkaisun laadun varmistamiseksi jokainen oikaisuvaatimus käsitellään yksilöllisesti. Viimesijaisen tuen kohdalla jokaisen asiakkaan tilanteeseen on perehdyttävä erityisen perusteellisesti, oikaisuvaatimuskeskuksen puheenjohtaja Jenni Mäkelä kertoo Kelan tiedotteessa.

Toimeentulotukipäätökset siirtyivät Kelalle kunnilta viime vuoden alussa. Kela teki viime vuonna 1,7 miljoonaa päätöstä toimeentulotuesta. Niistä 1,3 prosentista jätettiin Kelalle oikaisuvaatimus.

 

Uusimmat uutiset

Kommentoidut