”Savonlinnan jouluvalot ovat kuin nuottiavaimia” — Joulunavausviikonloppu starttasi jouluvalojen syttymisestä

Joulunavaustapahtumia ympäri Eurooppaa kiertäneet Riitta ja Juhani Hirvonen tulivat katsomaan, miten joulunvietto aloitetaan synnyinkaupungissa. Valot syttyivät perjantaina, ja lauantaina koko kaupunki on täynnä tapahtumia.

Soila Puurtinen

Riitta ja Juhani Hirvonen tykkäävät käydä joulunavaustapahtumissa eri puolilla Eurooppaa. Tänä vuonna kaupunkiloman kohteeksi valikoitui Savonlinna. Perjantaina pariskunta ihasteli jouluvalojen syttymistä Savonlinnan Seurahuoneen Muikkuterassilta, joka on auki joulunavajaisten kunniaksi myös lauantaina.
Riitta ja Juhani Hirvonen tykkäävät käydä joulunavaustapahtumissa eri puolilla Eurooppaa. Tänä vuonna kaupunkiloman kohteeksi valikoitui Savonlinna. Perjantaina pariskunta ihasteli jouluvalojen syttymistä Savonlinnan Seurahuoneen Muikkuterassilta, joka on auki joulunavajaisten kunniaksi myös lauantaina.

Savonlinnan keskustan jouluvalot syttyivät perjantai-iltapäivänä muutaman minuutin yli viisi, niin kuin oli ennakkoon tiedotettu. Hotelli Seurahuoneen Muikkuterassille oli kokoontunut kourallinen ihmisiä katsomaan valojen syttymistä ja ihastelemaan kaupunkikeskustaa.

— Odotin kieltämättä, että valoja olisi muuallakin, kuin Olavinkadulla ja Pitkälläsillalla. Mutta kauniit ne ovat, hienolta näyttää, totesi keravalainen Riitta Hirvonen, joka oli tullut terassille glögille puolisonsa Juhani Hirvosen kanssa.

— Nuo valotolpissa olevat jouluvalot ovat kuin nuottiavaimia, jotka kuvastavat ihanasti kaupungin musiikkielämää. Ne ovat kauniit.

— Vielä kun olisi lunta, Juhani Hirvonen lisää, sanoen ääneen toiveen, joka on varmasti monien muidenkin kaupunkilaisten mielessä.

— Meidän lapsuudessamme tähän aikaan vuodesta täällä oli aina lunta. Hiihdettiin ja luisteltiin jo ihan täyttä päätä.

Riitta Hirvonen on kotoisin Savonlinnasta ja Juhani Kerimäeltä. Pariskunta on asunut jo 50 vuoden ajan Etelä-Suomessa; Helsingissä, Vantaalla ja nyt Keravalla. Mökki löytyy Mikkelin Anttolasta.

— Käymme kotiseudulla muutaman kerran vuodessa, meillä on täällä sukulaisia ja ystäviä, Juhani Hirvonen kertoo.

— Joka kesä käydään oopperassa ja torilla kahvilla, Riitta Hirvonen lisää.

Lauantaina riittää tapahtumia ja risteilemäänkin pääsee

Huomenna lauantaina pariskunta aikoo kiertää Savonlinnaa ja tutkia joulunavaustapahtuman tarjontaa täällä. He aikovat muun muassa kiertää katsomassa, millaisia tonttuovia yritykset ovat tehneet yritysten Tonttuovi-kilpailuun.

— Se on hauska idea! Riitta Hirvonen kehuu.

— Lähdemme varmaan myös risteilylle Punkaharju-laivalla. On harvinaista päästä tähän aikaan vuodesta vesille. Se kiinnostaa. Myös joulutorilla linja-autoasemalla käydään varmasti, ja muutenkin katsellaan, mitä kaikkea tapahtuu. On mukava, kun sää vähän viileni ja kuivui. On kivempi ulkoilla ja kiertää paikkoja.

Lähdemme varmaan risteilylle Punkaharju-laivalla. On harvinaista päästä tähän aikaan vuodesta vesille. — Riitta Hirvonen

Pariskunta tunnustautuu jouluavajaisten ystäviksi. He ovat kierrelleet joulunavaustapahtumissa ja joulutoreilla eri puolilla Eurooppaa. Tunnelma on Keski-Euroopassa joulutapahtumissa aina lämmin ja kotoisa.

— Vaikka kaupallisuus on sielläkin mukana, niin kuitenkin joulunavaus on selvästi juhla, johon perheet ja ystävät kokoontuvat yhteen viettämään aikaa, Riitta Hirvonen sanoo.

— Ja syömistä, naposteltavaa aina riittää. Se on olennainen osa sitä kulttuuria, Juhani Hirvonen kertoo.

Perjantaina joulunavaustapahtumaa vietettiin jo Punkaharjulla. Lauantaina iltapäivällä ajatukset suunnataan jouluun myös Kerimäellä, Savonlinnan keskustan tapahtumien lisäksi.

Yritysten välisessä Tonttuovi-kilpailussa yleisö saa valita suosikkinsa kilpailussa mukana olevien yritysten tekemistä tonttuovista.

Tonttuovi on askarteluvillitys, jota on harrastettu Suomessakin muutaman vuoden ajan. Siinä tehdään joulukoristeeksi kaunis minikokoinen ovi, josta tonttu voi kulkea.

Katso lisätietoa Savonlinnan joulunavaustapahtumasta ja Tonttuovi-kilpailusta täältä.