Kallislahden koulu saa jatkaa — Katso, kuka äänesti valtuustossa mitenkin

Kaupunginvaltuustossa keskusteltiin Kallislahden koulun opetuksen laadusta ja remonttikuluista sekä siitä, miten koulun säilyminen vaikuttaa muihin kouluihin.

Soila Puurtinen

Kallislahden koulun toiminta saa jatkua, päätti kaupunginvaltuusto äänin 29—22.
Kallislahden koulun toiminta saa jatkua, päätti kaupunginvaltuusto äänin 29—22.

Kallislahden koulun toiminta saa jatkua. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantaina äänin 29—22.

Äänestyksessä hävisi esitys, jonka mukaan Kallislahden koulun toiminta olisi loppunut syksyllä 2019.

Koulun lakkauttamista kannatti SDP:n ryhmä kokonaisuudessaan, ja sitä vastustivat keskustan ja perussuomalaisten ryhmät kokonaisuudessaan. Muut ryhmät hajosivat äänestyksessä.

Valtuusto päätti syyskuussa, että kuluvalla valtuustokaudella ei lopeteta kouluja.

Valtuuston piti kuitenkin ottaa Kallislahden kouluun kantaa, koska koulun oppilasmäärä on nyt esioppilaat mukaan lukien alle 25. Valtuusto päätti vuosi sitten, että 25 oppilaan rajan alittuminen tilapäisesti ei automaattisesti johda koulun lopettamiseen, mutta rajan alittuessa asia on tuotava valtuuston tarkasteluun.

Eija Stenberg (sd.) perusteli lakkautusesitystä asukkaiden ja kouluikäisten lasten vähenemisellä

Eija Stenberg (sd.) esitti Kallislahden koulua lakkautettavaksi ensi syksynä. Sama esitys oli kaupunginjohtajan alkuperäinen esitys, joka hävisi kaupunginhallituksessa — ja siis myös valtuustossa.

Stenberg perusteli esitystä asukkaiden ja kouluikäisten lasten määrän alenemisella koko kaupungissa, Kallislahden koulun remonttitarpeilla sekä lasten sosiaalisen kanssakäymisen tarpeella.

Stenberg totesi, että suurin osa Kallislahden oppilaista on jo koulukuljetusten piirissä, joten koulun lakkauttamisesta ei tulisi koulukuljetuskustannuksia.

Lea Sairanen (kok.): Muiden koulujen oppilaat maksavat Kallislahden koulun remonttikulut

Lea Sairanen (kok.) muistutti esittäneensä taannoin kouluverkkoselvityksen tekemistä, jotta päästäisiin tekemään pitkän aikavälin ratkaisuja ja kehittämään kouluverkkoa.

— Jokavuotinen huutokauppa siitä, mitä lähtee ja mitä jää, ei ole järkevää oppilaiden, vanhempien eikä henkilöstön kannalta, Sairanen sanoi.

Sairanen totesi, että 21 tai 23 oppilana koulun jatkuminen vaikuttaa muihin kouluihin.

— Jo nyt ollaan tilanteessa, että yksi oppikirja on useamman oppilaan yhteiskäytössä, ja oppilas saattaa saada kirjan vasta pari viikkoa ennen koetta, Sairanen sanoi.

Sairanen muistutti virkamiesten laskelmista, joiden mukaan Kallislahdessa pitää tehdä lähivuosina noin 800 000 euron ilmanvaihtoremontti, jos koulu jatkaa toimintaansa siellä.

— Remontin kustannus on 35 000 euroa per oppilas. Se on aikamoinen panostus kouluun, jonka oppilaat mahtuisivat vaikka heti Kellarpellon kouluun. Sen remontin maksavat muiden koulujen oppilaat, Sairanen sanoi.

Timo Lajunen (kesk.sit.): Kallislahden koulu on ainoa, jossa on nouseva oppilasmäärä.

Timo Lajunen (kesk.sit.) Huomautti että reilun puolen vuoden kuluttua Kallislahdessa on lakkautusrajan ylittävä oppilasmäärä.

— Kallislahden koulu on ainoa, jossa on nouseva oppilasmäärä. Jos jotain lakkautetaan, niin muualta pitää etsiä lakkautettavat koulut, Lajunen sanoi.

Lajunen huomautti myös, että 800 000 euron remonttikustannusarvio on suunniteltu ainoastaan koneellisen ilmanvaihdon kustannuksien mukaan. Koulu on kuitenkin suunniteltu painovoimaiselle ilmanvaihdolle.

— Painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan tehostaa kanavapuhaltimilla, jolloin kustannuksia jää pois.

Jonne Tynkkynen (kesk.): Miksi ketään eivät kiinnosta sivistystoimen kasvavat keskitetyt kulut?

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen (kesk.) ihmetteli valtuutettujen valikoivaa suhtautumista sivistystoimen talouspulmiin.

— Sivistystoimelle esitetään noin 900 000 euron vuotuista korotusta kaupungin sisäisiin keskitettyihin kuluihin ja siivouskuluihin. Tämä ei kiinnosta ketään ja se päästetään sormien läpi. Samaan aikaan samaa summaa jahdataan joka kokouksessa säästönä neljän koulun lakkauttamisesta, Tynkkynen sanoi.

Kristillisdemokraattien varavaltuutettu Kimmo Jaatila ilmaisi huolensa Kallislahden koulun opetuksen laadusta. Hän totesi, että kaksiopettajainen koulu on erittäin haastava, kun toinen opettajista vastaa yhdysluokasta 3—6. Erityisen huolissaan Jaatila oli erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tilanteesta, kun laajaa-alaisen erityisopettajan palveluita on Kallislahdessa tarjolla vain neljän viikkotunnin ajan.

Näin äänestettiin Kallislahden koulusta

Kallislahden koulu säilytetään, 29 ääntä

Keskusta, kaikki valtuutetut: Reima Härkönen, Hanna Kosonen, Timo Lajunen (sit.), Tuomas Loikkanen, Harri Luukkanen, Jouni Matilainen, Sanna Metsälä, Esko Mielikäinen, Matti-Pekka Parkkinen, Erkki Pennanen, Eero Piironen, Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka, Jonne Tynkkynen, Anna-Liisa Uimonen, Jarkko Wuorinen, Olli Österlund.

Perussuomalaiset, kaikki valtuutetut: Seppo Kosonen, Matti Lundenius, Veikko Puustinen.

Kokoomus 2/7: Pekka Laitinen, Kaj Turunen

Vihr 4/5: Heli Järvinen, Lauri Kosonen, Merja Mustonen, Tiina Strandén.

Kristillisdemokraatit 2/3: Liisa Hirvonen, Jouni Koskela

Vasemmistoliitto 1/2: Jussi Koponen

Kallislahden koulu lakkautetaan 2019, 22 ääntä

SDP, kaikki valtuutetut: Anja Backman, Teemu Hirvonen, Pirkko Juuti, Olli-Pekka Kristiansson, Karoliina Laukkanen, Aila Makkonen, Anna-Kristiina Mikkonen, Erkki Muukkonen, Markku Nousiainen, Ari Silvennoinen, Olli Sironen, Eija Stenberg, Teemu Tiainen, Markku Valjakka.

Kokoomus 5/7: Sampsa Kokko, Ari Ora, Seija Puputti, Lea Sairanen, Pekka Turunen

Kristillisdemokraatit 1/3: Kimmo Jaatila

Vihreät 1/5: Chieko Okabe-Silvasti

Vasemmistoliitto 1/2: Esa Valkonen