Taistelu ruokahävikkiä vastaan —Sulkavan ysiluokkalaiset loihtivat herkullisia annoksia ylijääneistä raaka-aineista

Katso millaisista aineksista sulkavalaiset tekivät annoksia valtakunnalliseen kilpailuun. Millaisia annoksia sinä olisit niistä tehnyt?

Jaana Hänninen

Oona Virta, Antti Seppänen, Marketta Auvinen ja muut Sulkavan koulun valinnaisen kotitalouden opiskelijat kehittelivät herkullisia ja näyttäviä annoksia raaka-aineista, jotka muuten olisivat joutuneet roskikseen.

Sulkavan koulun yhdeksäsluokkalaiset osallistuvat valinnaisen kotitalouden tunnilla valtakunnalliseen taisteluun ruokahävikkiä vastaan.

Valtakunnallisessa S-ryhmän ja kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:n Hävikkibattle-kilpailussa koululaiset valmistavat kahden ruokalajin aterioita aineksista, jotka paikallinen S-kauppa poistaa myynnistään. Kyseessä ovat viimeisen myyntipäivän tuotteet sekä osittain nahistuneet tai vioittuneet hedelmät ja vihannekset.

Kilpailuannokset valokuvataan Instagramiin, ja voittaja valitaan lokakuussa valokuvan perusteella.

Ensimmäinen sulkavalaisten oppilaitten ryhmä teki annoksensa torstaina.

Jaana Hänninen

Tästä se alkoi: Hävikkibattlen annokset suunniteltiin sen mukaan, mitä tuotteita Sulkavan S-market oli aamulla poistanut hyllyistään.

Raaka-aineiksi Sulkavan S-marketista löytyi muun muassa luomujauhelihaa, bratwurstia, herkkusieniä, lämminsavustettua raakamakkaraa, minidonitseja, leipiä, mozzarellaviipaleita, viinirypäleitä, erilaisia ruukkusalaatteja, korianteria, tomaattia, kurkkua, omenoita sekä rikkoutunut pakastewokkivihannespussi.

Lisäksi oppilaat saivat ottaa koulun kaapista perusaineksia, kuten riisiä, pastaa, maitoa, kermaa, kananmunia, jauhoja ja sipulia.

Oppilaat muodostivat kolme ryhmää. Ryhmät suunnittelivat ja valmistivat kahden ruokalajin aterian.

Elviira Mikkonen, Martta Tiainen, Milla Hämäläinen ja Vilma Tikka lämmittivät valkosipulipatonkiviipaleita ja tarjoilivat ne alkupalaksi mozarellaviipaleitten ja tomaatti-sipulisalsan kanssa. Pääruuaksi ryhmä tarjoili herkkusieni-vihanneswokkia riisin kera.

Jaana Hänninen

Elviira Mikkonen viimeisteli alkupalaleivät ja wokkiannokset.

Sanni Tolvanen, Marketta Auvinen, Antti Seppänen ja Maiju Lintunen valmistivat pääruuaksi herkkusienipastaa salaatin kera ja jälkiruuaksi omenapaistosta karamellikastikkeen kera.

Jaana Hänninen

Sanni Tolvanen viimeisteli herkkusienipasta-annokset.

Anna Virta, Oona Virta ja Anja Tissari tekivät alkupalaksi pastasalaatin, jossa oli myös hävikkileivästä leikattuja, valkosipulin kanssa paistettuja krutonkeja. Jälkiruuaksi tarjoiltiin pullamalja, jossa oli köyhien ritareiden tapaan valmistettuja minidonitseja.

Jaana Hänninen

Oona Virta viimeisteli pullamaljat tarjolle.

Opettaja Marttiina Sihvola yllättyi, kun kukaan ei valinnut raaka-aineekseen makkaraa tai jauhelihaa.

Virta—Tissari-joukkue valitsi ensin raaka-ainepöydästä jauhelihan mutta vei sen pois.

— Huomasimme, että siitä ei saa niin kaunista annosta, tytöt kertoivat.

Jaana Hänninen

Sulkavan Hävikkibattlessa oli rento meininki. Herkkusienipasta-joukkue ehti kannustaa krutonkisalaattijoukkueen Anna Virtaa.

Tytöt vakuuttivat, että syynä jauhelihan hylkäämiseen ei ollut vanhentuva päiväys. He kertovat, että kotiinkin ostetaan punaisen hintalapun lihoja. Ne laitetaan pakastimeen ja tehdään myöhemmin ruuaksi.

Perjantaina toinen Sulkavan koulun ryhmä tekee omat annoksensa perjantaiaamun hävikkiraaka-aineista. Ne voivat olla ihan erilaiset kuin torstaina.

Ruoka-alan ammattilaisista koostuva raati valitsee valtakunnallisen kilpailun voittajan valitsee 12. lokakuuta. Voittajaksi valitaan visuaalisesti houkuttelevin annos.

Sulkavalaisten kilpailutyöt löytyvät Instagarmista #sulkavankotitalous ja kaikki valtakunnalliset kilpailukuvat #hävikkibattle2018. Lisää kuvia myös Itä-Savon verkossa ita-savo.fi.

Katso videolta herkkusienipasta, krutonkisalaatti ja pullamalja

Katso videolta kasviswokki ja alkupalaleivät

Näistä tuotteista Sulkavan yhdeksäsluokkalaiset saivat torstaina valita raaka-aineensa. — Millaisia annoksia sinä olisit tehnyt?

Leipää, valkoipulipatonkia, minidonitseja, aprikoosi-vanjiljakranssi

Lämminsavustettua raakamakkaraa, bratwurstia, nautajauhelihaa (luomu)

Mozzarellaviipaleita

Karamellivanukasta, minttusuklaan makuista proteiinirahkaa

Viinirypäleitä, omenoita, pilkullisia banaaneja

Kurkkua, tomaattia, ruukkusalaatteja, korianteria ruukussa

Mukulaselleriä

Herkkusieniä,

Pakastewokkivihanneksia, joiden pakkaus oli rikkoontunut.

Lisäksi koulun kaapista perusaineksia, kuten riisiä, pastaa, maitoa, kermaa, kananmunia, jauhoja ja sipulia.

Uusimmat uutiset