Kerimaan asukas: ”Viimeistään nyt pitäisi jo toimia eikä enää yhtään jahkailla”

Veden juomisesta aiheutui sairaalareissu — Onneksi vaiva hoitamalla parani.

Soila Puurtinen

Kerimaassa on kiistelty vedenjakelusta vuosia.

Puikkari Oy on ilmoittanut katkaisevansa kaivoveden jakelun Kerimaan alueella sunnuntaina.

Yhtiö perustelee katkaisua korkeimman hallinto-oikeuden tuoreilla päätöksillä terveysvalvonnan antamasta vedenjakokiellosta ja alueen määräämisestä jonkin vesilaitoksen hoidettavaksi.

Puikkari ei halua vesilaitos olla eikä aio sellaiseksi hakeutua, vaikka onkin vanhempaa perua ollutta käytäntöä jatkanut.

Annemaija Summasen kokeman mukaan vesikiista on päässyt alueen kiinteistönomistajien kannalta kohtuuttoman pahaksi.

— Olemme aiemmin viettäneet kesäaikaan nelisen kuukautta vuodesta alueella. Ilman tätä vesisotkua olisimme mökillä enemmänkin. Ensi kesä taas pelottaa.

Ongelmia on ollut useamman vuoden ajan.

— Ei tiedä tuleeko vettä vai ei ja jos tulee, niin minkä väristä se on. Lapsiperheitä ei voi kylään pyytää, kun ei jaksa vahtia juovatko hanavettä. Normaalisti niin voi tehdä, mutta ei Kerimaassa.

— Pyykkiäkään ei voi pestä veden sameuden vuoksi. Pesytymiseen on käytetty lammen vettä, siinä on useita lähteitä ja veden laatu on parempi.

Veden juomisesta sairaalaan

Juomavesi on mökille kuljetettu muualta jo pitemmän aikaa. Yksi pahempi vahinkokin on käynyt.

— Toissakesänä tulin sinne verkostoveden katkaisun jälkeen enkä tiennyt veden tulevankin alueen omasta kaivosta. Join vettä ja jouduin siitä sairaalaan. Onneksi ei käynyt pahemmin.

Summasen ja alueen muiden kiinteistönomistajien mielestä nykytyylinen vedenjakelu ei ole tätä päivää.

— Puhdas vesi on kansalaisen perusoikeus. En halua syyttää kumpaakaan osapuolta, kaupunkia tai yrittäjää, mutta me asukkaat olemme kyllä suotta sijaiskärsijöitä. Viimeistään nyt pitäisi jo toimia eikä enää yhtään jahkailla.

Summasen mielestä kaupungin kuuluu taata asukkailleen tällaiset perusasiat.

— Vaikka olisikin laskuista riitoja. Me asukkaat olemme kaikki laskumme maksaneet ja vielä kalliimmin kuin monella muulla alueella.

Summasen mukaan vahingonkorvausvaatimuksia tulee varmasti, kunhan niiden osoite on selvä.

— Niitä tehdään asukkaiden kesken porukalla. Asiasta on jo puhuttu. Täällä on kaikki liittymät maksettu ja omat mittarit hankittu. Eihän siinä tarvitse kuin panna vedet juoksemaan.

Uusimmat uutiset