”Kun näen, että itse tehty korttimme on vielä kahden vuoden jälkeenkin paikallaan ikäihmisen sairaalapöydällä, niin sillä voimalla jaksan jatkaa”, sanoo Ihanat ilahduttajat -nimisen Facebook-ryhmän perustanut Britt Langrev

Ryhmän jäsenet ilahduttavat tuntemattomia vastaanottajia omatekoisilla postikorteilla. Korteissa on koskettava viesti. Pääsiäisen alla postikortteja lähetettiin myös Hopearannan palvelutalon asukkaille Savonlinnaan.

Riitta Liedes

— Alussa tuntui, että jotkut pitivät tätä lapsellisena touhuna. Mutta pieni kortti voi rohkaista ihmistä ratkaisevasti tilanteessa, jossa ihminen on rohkaisua kaivannut, sanoo idean äiti, hämeenlinnalainen Britt Langrev.

Pienikin teko riittää. — Britt Langrev

— Hyvän tekemisen ei tarvitse olla suurta ja näyttävää. Pienikin teko riittää, sanoo Ihanat ilahduttajat -nimisen Facebook-ryhmän perustanut hämeenlinnalainen Britt Langrev.

Ihanat ilahduttajat on yhteisö, joka askartelee postikortteja, kirjoittaa niihin henkilökohtaisen ja koskettavan viestin ja lähettää eteenpäin esimerkiksi ikäihmisille palvelutaloihin. Vuonna 2016 perustetun ryhmän noin 500 jäsentä ovat lähettäneet tähän mennessä noin 10 000 postikorttitervehdystä.

Tänä pääsiäisenä iloisen yllätyksen ovat kokeneet muun muassa savonlinnalaisen Hopearannan palvelutalon asukkaat.

— Kortti on tärkeä erityisesti sellaisille vanhuksille, joiden luona ei käy kukaan. Kun näen, että itse tehty korttimme on vielä kahden vuoden jälkeenkin paikallaan ikäihmisen sairaalapäydällä, niin sillä voimalla jaksan jatkaa, sanoo pahasta Parkinsonin taudista kärsivä Langrev.

Suomen intohimoisin askartelija

Parkinsonin tauti oli oikeastaan syy, miksi Langrev perusti Facebook-ryhmänsä.

— Olen ollut koko ikäni niin innokas askartelun harrastaja, että minut on jopa valittu Suomen intohimoisimmaksi askartelijaksi vuonna 2010. Sitten vuonna 2011 sain käsiini pahat Parkinsonin taudin oireet ja menetin kirjoitus- ja askartelukykyni, Langrev muistelee.

Muutaman vuoden surtuaan Langrev ryhdistäytyi.

— Ajattelin, että jos kerran pystyn tekemään työtäni koulutustilaisuuksien organisoijana niin pystyn organisoimaan myös tällaisen ryhmän.

Riitta Liedes

Facebookin Iloiset ilahduttajat -ryhmä on lähettänyt tuntemattomille vastaanottajille vuodesta 2016 lähtien yhteensä 10 000 itse askarreltua postikorttia. 

Yhdessä tekeminen on paras ilo

Pian Langrev sai huomata, miten iso on ihmisten halu ilahduttaa. Mutta usein halu auttaa ja ilahduttaa tyssähtää usein siihen, että sopivaa kanavaa ei ole.

— Yhdessä tekemisen ilo on paras ilo. Ryhmässä saa esitellä töitään ja jakaa toisillekin kortinsaajalta saamaansa palautetta. Se antaa valtavasti paitsi kortin saajalle, myös sen antajalle.

Pienellä teolla on iso merkitys esimerkiksi silloin, kun ihminen on kaivannut rohkaisua jossakin elämäntilanteessaan, ja saa sitä kortin lähettäjältä.

Viime vuonna Ihanat ilahduttajat lähettivät Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi kiitoskortit kaikille Suomen lotille Lotta Svärd -järjestön kautta.

— Yksi koskettavimmista kokemuksista oli 98-vuotiaalta lotalta tullut viesti, jossa tämä kiitti saamastaan kortista ja kertoi, että nämä ovat ensimmäiset kiitokset, jotka hän toiminnastaan lottana on saanut, Langrev kertoo.

Ryhmään otetaan uusia jäseniä

Tempauksen johdosta tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui Langrevin presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhliin.

Uusin ilonaihe on sopivan lääkityksen myötä palautunut kyky askarrella.

Ihanat ilahduttajat on suljettu Facebook-ryhmä, johon pääsevät jäseniksi kaikki, jotka sitoutuvat tekemään kortteja itse ja lähettämään niitä sovittuihin kohteisiin. Jokainen vastaa itse materiaali- sekä postituskuluista.