Samiedussa hierojiksi, kampaajiksi ja kosmetologeiksi opiskelevien näytöt hankalimpia toteuttaa työpaikoilla – Tarvittaessa näyttö tehdään koululla

Ajallaan valmistuminen on tärkeää, sillä suuri osa opiskelijoista jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa.

Soila Puurtinen

Samiedussa odotetaan lisäohjeistusta koskien näyttöjen suorittamista poikkeusoloissa. Iso osa opiskelijoista jatkaa opintojaan korkea-asteella, joten ajallaan valmistuminen on tärkeää.
Samiedussa odotetaan lisäohjeistusta koskien näyttöjen suorittamista poikkeusoloissa. Iso osa opiskelijoista jatkaa opintojaan korkea-asteella, joten ajallaan valmistuminen on tärkeää.

Keväällä valmistuville toisen asteen opiskelijoille pyritään löytämään yhteinen valmistujaisjuhlapäivä, kertoi opetusministeri Li Andersson torstaina.

Yhteinen juhlapäivä koskee sekä ylioppilaita että ammattiin valmistuvia.

Anderssonin mukaan ministeriöllä ei ole toimivaltaa määrätä päivästä, mutta sitä haetaan nyt yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Andersson kertoi hallituksen tilannekatsauksessa myös, että koulut saavat valtakunnalliset ohjeistukset arviointien tekemiseen poikkeusoloissa.

– Jos ammatillisessa koulutuksessa ei ehditä järjestää kaikille näyttötilaisuuksia opintojen etenemisestä, etusija näytöistä annetaan niille, joiden on tarkoitus valmistua tänä keväänä, Andersson sanoi.

Näyttöjä järjestetään myös koululla

Ammatillisessa koulutuksessa ensisijainen tapa osoittaa osaaminen on näyttö. Näytössä opiskelija tekee käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa.

Samiedussa näytöt pyritään tekemään ensisijaisesti työpaikoilla, joissa opiskelijat opiskelevat koulutus- ja oppisopimuksilla, kertoo rehtori Jukka Mustonen.

– Mutta jos tämä ei onnistu, niin näytöt tehdään kampuksella työsaleissa tai muissa tiloissa terveys- ja turvallisuusohjeita noudattaen.

– Odotamme nyt lisäohjeita opetushallitukselta, josta niitä on luvattua antaa tämän viikon aikana.

–Ohjeistusta tarvitaan lähinnä siihen, että voivatko näytöt poikkeustilanteessa poiketa kriteereiltään normaalista, Mustonen täsmentää.

Puolet amk-opiskelijoista tulee ammattiopistoista

Opiskelijoiden valmistuminen kevään aikana on erityisen tärkeää, suuri osa opiskelijoista jatkaa opintojaan korkea-asteella. Noin 47 prosenttia ammattikorkeakoulujen opiskelijoista tulee ammatillisesta koulutuksesta.

Samiedusta on jo aiemmin kerrotettu, että painopiste on nyt valmistuvissa opiskelijoissa. Heidän valmistumisensa ajallaan halutaan turvata.

Juhlapäiväkysymystä Mustonen ei pidä Samiedun kannalta yhtä merkittävänä asiana.

–Meillä aloitetaan opinnot joka kuukauden ensimmäinen maanantai ja myös valmistujaisia vietetään yksitoista kertaa vuodessa, hän toteaa.

Mustonen ei pysty vielä arvioimaan sitä, kuinka koronavirukselta suojautuminen on vaikuttanut jatkuvaan hakuun.

– Toivotaan ettei negatiivisia vaikutuksia tule. Viime vuonnahan meille tuli sitä kautta tuhat uutta opiskelijaa. Yhteishaun kautta heitä tuli 200.

Ravintola-alan opiskelijoita vain muutama

Etäopetus jatkuu Samiedussa 13. toukokuuta saakka. Hyvinvointialasta ja liiketoiminnasta vastaava toimialajohtaja Timo Welsby uskoo, että nyt otettu opetuksen digiloikka on merkittävä Samiedun kaltaiselle toimijalle, jossa on paljon aikuisopiskelijoita.

– Tässä on nyt otettu kerralla kolmiloikka näissä asioissa. Tässä on saanut ihan hämmästyä opettajien luovutta ja innostuneisuutta, jolla uusia menetelmiä kokeillaan ja otetaan käyttöön, Welsby toteaa.

Työssäoppimisen hankaluudet koskevat hänen mukaansa lähinnä aloja, joissa ollaan lähikosketuksissa toisiin ihmisiin kuten hierojiksi, kampaajiksi ja kosmetologeiksi opiskelevia.

Myös ravintola- ja cateringalan toteuttamisessa on omat haasteensa.

– Tosin näillä aloilla opiskelijamäärä on meillä valitettavan pieni.

Sen sijaan lähihoitajaopiskelijoille työssäoppimispaikkoja riittää nyt hyvin. Sosterissa työssoppimisjaksojaan tekevät saavat nyt hänen mukaansa valtavan hyvää oppia.