Peruskoululaiset uuteen kouluun Savonlinnassa — Kuninkaankartanonmäellä on vielä keskeneräisiä rakennustöitä, mutta koulutyön aloittamista tiistaina se ei apulaisrehtorin mukaan haitannut

Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteessä aloitti koulunkäynnin 260 oppilasta. Koulurakennuksen korjaustöissä on pitänyt kiinnittää erityistä huomiota lasten turvallisuuteen.

Soila Puurtinen

Talvisalon koulun apulaisrehtori Sanna Metsälä näkee, että kouluremontissa on tehty monia erinomaisesti toimivia ratkaisuja.
Talvisalon koulun apulaisrehtori Sanna Metsälä näkee, että kouluremontissa on tehty monia erinomaisesti toimivia ratkaisuja.

Savonlinnassa alkoi tiistaina koulutyö. Savonlinnassa otettiin saman päivänä peruskoulun käyttöön myös uusi koulurakennus.

Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteessä aloitti koulunkäynnin 260 oppilasta. Koulu on saneerattu opettajankoulutuslaitoksen entiseen päärakennukseen Kuninkaankartanonmäelle.

Viimeisetkin remontit luokissa valmistuvat syyskuun 7. päivään mennessä. - Sanna Metsälä

Kouluremonttia ei saatu kokonaan valmiiksi ennen lukuvuoden alkua. Sen vuoksi viisi luokkaa aloitti koulunkäynnin väliaikaisesti koulurakennuksen B-osassa.

— Tämä ei haittaa koulutyötä, koska niin sanotut väistötilat ovat tässä samassa talossa. Meille on kerrottu, että viimeisetkin remontit luokissa valmistuvat syyskuun 7. päivään mennessä, kertoo Talvisalon koulun apulaisrehtori Sanna Metsälä.

Ensimmäinen koulupäivä Heikinpohjassa aloitettiin nimenhuudolla. Sen jälkeen kaikki oppilaat menivät opettajiensa johdolla omiin luokkiinsa. Heikinpohjan toimipisteessä työtään tekee kaikkiaan kahdeksantoista opettajaa.

Tiistaiaamuna kello 9.30 koulun aulatilassa pidettiin oppilaiden ja henkilökunnan yhteinen päivänavaus, jossa puhui Talvisalon koulun rehtori Tuomo Nurmela.

Soila Puurtinen

Ruokalaan tuotiin ruuantarjoilutaso Normaalikoulusta. Se oli oppilaille oikealla korkeudella.
Ruokalaan tuotiin ruuantarjoilutaso Normaalikoulusta. Se oli oppilaille oikealla korkeudella.

— Kuudennen luokan oppilaat Aatu Karjalainen ja Valo Heikkinen julistivat aamunavauksessa koulurauhan, ja musiikinopettaja Hanna-Leena Laamasen johdolla lauloimme yhteisen  koulunaloituslaulun. Meillä oli siis täällä uudessa koulussa kuitenkin hyvin perinteinen lukuvuoden avaus, Sanna Metsälä kuvailee.

Talvisalon koulun Muurarinkadun toimipaikassa Talvisalossa opetusta saavat keskikaupungin 7.– 9. luokkien oppilaat. Heikinpohjan toimipaikkaan kulkevat keskikaupungin oppilaista 1.– 6. -luokkalaiset.

Syyslukukauden ensimmäisenä koulupäivänä oppilaat pääasiassa tutustuivat Heikinpohjassa uuteen kouluunsa, opettajiin, samoin kuin uusiin luokkakavereihinsa.

— Sitten opettajat ovat käyneet luokissa oppilaidensa kanssa läpi tulevaa lukujärjestystä. Aloituspäivänä aikaa käytettiin tosiaan paljon siihen, että oppilaat kiersivät opettajiensa kanssa tutustumassa koulun tiloihin. Ensimmäinen koulupäivä päättyi kaikilta kello kaksitoista, Sanna Metsälä kertoo.

Oppilaat ruokailevat OKL:n entisessä ruokalassa, jonne siirrettiin Normaalikoulun ruokalakalusteet sellaisenaan.

— Ruokalan ruuanjakelutiski on nyt sopivalla korkeudella lapsia ajatellen. Vanha jakelutiskihän oli suunniteltu aikuisille.

Koulun yksi läntinen pääty on rajattu edelleen työmaa-alueeksi. Myös pihatyöt ovat koulun alueella osittain kesken. OKL:n entinen Ainosali, rakennuksen toisessa kerroksessa, toimii koulun juhlasalina.

Autoliikenteestä ohjeet jaettiin Facebookissa

Apulaisrehtori Sanna Metsälä esittelee myös opettajanhuoneen. Siellä ei ensimmäisenä koulupäivänä ole juuri muuta kalustusta kuin kahvinkeitin ja keskusradiolaitteisto.

Metsälän mukaan opettajanhuoneen kalustaminen jätettiin myöhempään ajankohtaan, koska luokkatilat ja muut oppilastilat haluttiin saada ensimmäisenä kuntoon.

Soila Puurtinen

Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteessä tehtiin tiistaina useita tutustumiskierroksia.
Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteessä tehtiin tiistaina useita tutustumiskierroksia.

Käytävässä on pöydän päällä presidentti Mauno Koiviston iso mustavalkoinen valokuva. Sekin vielä hakee paikkaansa.

— Kukaan ei ole ehtinyt kantaa opettajanhuoneeseen vielä yhtäkään huonekalua. Eipä kahviakaan ole keretty keittelemään.

Liikenteestä lasten vanhemmille laitettiin ohjeistus Facebookissa. Lapsiaan saattamaan tulleet vanhemmat ohjeistettiin jättämään autot Kuninkaankartanonkadun alaparkkipaikalle.

— Se on jatkossakin paikka, jonne autolla kouluun tulevat oppilaat pitää jättää. Koululle johtava ylämäki on kaikkien oppilaiden käveltävä. Yläpihalle ei henkilöautoilla saa ajaa. Sinne on sallittu on vain huoltoajo.

Soila Puurtinen

Luokkahuoneet ovat apulaisrehtorin Sanna Metsälän mukaan peruskoulun toimintaan hyvin sopivat.      
Luokkahuoneet ovat apulaisrehtorin Sanna Metsälän mukaan peruskoulun toimintaan hyvin sopivat.      

Oppilaiden turvallisuus on ollut kunnostustöiden johtotähtenä

Sanna Metsälä luonnehtii Heikinpohjan koulurakennuksen tiloja hyvin toimiviksi.

— Tilat on kunnostettu huolella. Täällä on tehty paljon ratkaisuja, joilla oppilaiden turvallisuus on huomioitu. Esimerkiksi sisätilojen kaiteiden turvallisuutta on kohennettu. Myös pääsisäänkäynti remontoitiin peruskoulun oppilaiden tarpeisiin aikaisempaa loivemmaksi.

Porraskaiteiden turvallisuus on pitänyt huomioida siksi, etteivät pienimmät koululaiset pääse putoamaan kaiderakenteiden välistä.

Pihaa ei ole saatu lopulliseen kuntoon ennen koulutyön alkua. Myöhästyminen on johtunut Metsälän mukaan muun muassa siitä, että leikkitelineiden toimituksissa oli ollut kesällä toimitusvaikeuksia.

Soila Puurtinen

Osa kynistä oli tiistaina vielä paketissa.
Osa kynistä oli tiistaina vielä paketissa.

— Jaksamme odottaa piha-alueenkin rakentamista ja valmistumista. Lopultahan koululle valmistuu lapsille yhteinen, iso piha. Toistaiseksi tilannetta hoidetaan ennen muuta opettajien valvovilla silmillä ja muistuttamalla lapsia turvallisesta liikkumisesta pihalla.

Talvisalon koulua johtaa rehtorikolmikko, johon rehtori Tuomo Nurmelan ja apulaisrehtori Sanna Metsälän lisäksi kuuluu apulaisrehtori Kimmo Jaatila.Soila Puurtinen

Koulutyö on uudessa koulurakennuksessa alkanut.
Koulutyö on uudessa koulurakennuksessa alkanut.