Reino Savukoski löysi hukkuneet kalastajat Sellinjärvellä Venäjällä

Hukkuneitä ei vielä ole pystytty nostamaan kovan tuulen takia.

Punkaharjulainen Reino Savukoski on paikallistanut Venäjän Karjalassa Sellinjärvellä viime viikolla kadonneet kaksi kalastajaa. Paatenen kunnassa sijaitseva järvi on 63 neliökilometrin suuruinen. Karhumäen piiriin kuuluva kunta sijaitsee suurin piirtein Lieksan korkeudella.

Miesten vene oli kaatunut ja löydettäessä verkot olivat kiertyneet potkurin ympärille. Hukkuneiden etsintöihin erikoistunut Savukoski paikallisti hukkuneet 16 metrin syvyydestä torstaina iltapäivällä.

— Kova tuuli estää vainajien noston toistaiseksi. Odottelemme venäläissukeltajien kanssa tuulen tyyntymistä. Havainto on varma, niin monta hukkunutta olen elämäni aikana paikallistanut, kertoi Savukoski.

Etsinnässä Savukoski käytti tällä kertaa viistokaikuluotainta.

Vapaaehtoistyötä tekevä punkaharjulainen löysi vasta äskettäin, 9.11., Venäjän Säämäjärveen hukkuneen miehen. Venäläiset ovat kääntyneet usein Savukosken puoleen, sillä kaikkiaan hän on löytänyt Venäjällä kolmisenkymmentä kadonnutta. Vuosi sitten Sortavalan pelastusaseman päällikkö luovutti hänelle tämän johdosta tunnustusmitalin.

Pitkälti toistasataa kadonnutta löytänyt Savukoski on antanut etsintäapua myös Virossa ja Ruotsissa.

Savukosken taustaorganisaationa toimii vuonna 2003 perustettu Etsintäveneen tuki ry.

Ari Tiippana