Kalastuksenvalvonta on nykyisin hyvin ammattimaista — Metsähallituksen valvojat ovat jo poistaneet laittomia pyydyksiä järvestä

Erätarkastajat ja kalastuksenvalvojat toivovat, että luvat ja pyydysten yhteystiedot laitetaan nyt kuntoon.

Timo Seppäläinen

Metsähallituksen kalastuksenvalvoja Jyrki Anttila ja erätarkastaja Jyrki Turpeinen suunnittelevat reittejä tulevia valvontamatkojaan silmällä pitäen.
Metsähallituksen kalastuksenvalvoja Jyrki Anttila ja erätarkastaja Jyrki Turpeinen suunnittelevat reittejä tulevia valvontamatkojaan silmällä pitäen.

Metsähallituksen erätarkastajat ja kalastuksenvalvojat ovat ehtineet nostaa vedestä jo laittomia kalanpyydyksiä.

Kalastuksenvalvoja Jyrki Anttila kertoo, että hiljattain eteläiseltä Saimaalta otettiin ylös vailla mitään yhteystietoja ollut pitkä verkkojata.

— Verkossa oli kuolleita ja tuoreitakin kaloja. Ehkä verkko on ollut vedessä syksystä lähtien. Laittomasta pyydyksestä lähti ilmoitus poliisille, Anttila sanoo.

Metsähallituksen erävalvojan Jyrki Turpeisen mukaan on vähän vaikea sanoa onko vapaa-ajankalastajien kalastuskuri viime vuosina Saimaalla kohentunut tai höllentynyt.

— Kyllä niitä laittomia tapauksia tulee esiin koko ajan. Hyvin tuomittavaa on tietysti se, että jotkut rikkovat kalastusasetuksia ja -määräyksiä toistuvasti.

Turpeisen mukaan kukaan ei voi ainakaan puolustautua sillä, ettei hän tietäisi, mitkä määräykset koskevat vapaa-ajankalastajia.

— Kun viranomaisen pitää puuttua kalastusrikkomuksiin, niin rikkeiden tahallisuusaste katsotaan aina hyvin korkeaksi, hän muistuttaa.

Norppien lisääntymisalueilla eletään herkkiä hetkiä

Saimaalla on juuri nyt erityinen ajanjakso, kun osalla vesialueita ovat verkkokalastuksen rajoitukset voimassa kesäkuun loppuun saimaannorpan suojelemiseksi.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela on esittänytkin kalastuksenvalvojille keväisin toiveen, että valvontaa tehtäisiin erityisesti paikoissa, jonne on nyt syntynyt saimaannorpan kuutteja.

— Niiden riski joutua kalaverkkoon on nyt suuri, koska norppaemo vierottaa poikasiaan, ja kuutit alkavat harjoitella itsenäisesti kalastamista, Koskela sanoo.

Erätarkastaja Jyrki Turpeisen mukaan norppa-alueiden tilannetta lähdetään valvomaan hyvin pian.

— Itse asiassa norppavesillä valvonta on tehostettua heinäkuun lopulle asti.

Kalastusta valvoo Saimaalla tänä keväänä valtion vesillä vähintään viisi Metsähallituksen erätarkastajaa. Tämän lisäksi vesillä liikkuu Metsähallituksen kalastuksenvalvojia.

Jyrki Anttilalla on nyt alkanut yhdeksäs vuosi kalastuksenvalvonnassa. Hän sanoo, että hyvää taustatukea työlleen he saavat kalastusalueiden vastuuhenkilöiltä.

— Meillä on yhteisiä koulutuksia ja teemme yhdessä valvontaakin. Kalastuksenvalvonta kalastusalueilla on mennyt hyvin ammattimaiseksi.

Jyrki Turpeisen mukaan työssä pyritään kaikkiaan mahdollisimman kattavaan valvontaan.

Sitä keskitetään myös sellaisiin aikoihin, kun vapaa-ajankalastajia on enemmän liikkeellä. Esimerkkinä viikonloput. Toki hiljaisempinakin aikoina tarkastuksia tehdään koko ajan.

Oma yhteystieto aina pyydykseen

Jyrki Anttilan mukaan vapaa-ajankalastajia on ollut jo liikkeellä ja varsinkin muikunpyytäjiä.

Kevään ensimmäisillä valvontareissuilla valvojat ovat tavanneet myös uistelijoita, joilta kalastuksenhoitomaksut on tarkastettu.

— Jouduin yhdellä reissulla kirjoittamaan kolme poliisille toimitettua näyttömääräystä, kun kuittia maksusta ei ollut. Yksi niistä lähti Savonlinnan poliisilaitokselle.

Timo Seppäläinen

Kalastuksenvalvojat jättävät aina pyydyksiin jonkilaisen merkinnän tarkastuskäynniltään.
Kalastuksenvalvojat jättävät aina pyydyksiin jonkilaisen merkinnän tarkastuskäynniltään.

Kalastuksenvalvojat opastavat myös kalastajia toimimaan määräysten mukaisesti. Tarkastettuun pyydykseen jätetään aina myös viesti tarkastuskäynnistä.

Valvojat ja erätarkastajat toivovat saavansa myös vihjeitä luvattomista kalanpyydyksistä.

Ja vielä he muistuttavat, että kalastajan yhteystieto pitää löytyä siitä mökkilaiturin päässäkin olevasta katiskasta.


Norppa-alueiden kalastusrajoitukset: norppakartta.wwf.fi