Sotaveteraanit istuttivat 15 kuusta itsenäisyyden juhlametsään — katso video!

Veteraaneja tai heidän edustajiaan oli saapunut Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun tutkimusmetsään Savonlinnasta ja kaikista lähiseudun pitäjistä.

Timo Seppäläinen

Matti Rautiainen Savonlinnan Oravista istutti oman nimikkokuusensa itsenäisyyden juhlametsään. - Olen aikanaan istuttanut omaan metsään kymmeniä tuhansia taimia.
Matti Rautiainen Savonlinnan Oravista istutti oman nimikkokuusensa itsenäisyyden juhlametsään. - Olen aikanaan istuttanut omaan metsään kymmeniä tuhansia taimia.

Sotaveteraanit jättivät oman käden- ja jalanjälkensä Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlametsään maanantaina Punkaharjulla. Veteraaneja oli kutsuttu Savonlinnasta ja lähiseudun pitäjästä. Ne, jotka eivät paikalle korkean ikänsä takia päässeet, olivat lähettäneet paikalle edustajansa.
Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun yksikkö oli varannut Istutettavaksi 15 kuusta.
Veteraanit kertoivat arvostavansa tilaisuutta osallistua yhteiseen juhlahetkeen, eivätkä liikutuksen kyyneleetkään ollut kaukana.
— Kaunis tilaisuus, huomautti Taavetti Makkonen, 92, Savonlinnasta. Hänelle taimenistutus oli myös kokemuksena ensimmäinen.
Savonlinnalaiset Taavi Kosonen, 93, ja Matti Rautiainen olivat ennestään tutut niiltä vuosilta, jolloin Kosonen työskenteli metsänhoitolautakunnan neuvojana ja toimitti taimia Rautiaisten metsään Oraviin.
Itsenäisyyden juhlametsässä Taavi Kosonen toivoi, että nykyinen nuoriso olisi viisaampi kuin sodan läpikäynyt sukupolvi ja pystyisi välttämään sodan kauheudet.
— Ei ihminen tarvitse sotaa, vaan järkeä.

Rantasalmelaiset Mikko Temisevä ja Jari Kemppainen olivat lupautuneet tehtävään kahden veteraanin puolesta. Nämä olivat evästäneet edustajiaan, että ajatus oli upea, mutta itsellä ei ollut voimia lähteä matkaan.
Erikoistutkija Teijo Nikkanen Luonnonvarakeskuksesta huomauttaa, että juhlametsässä on viime viikkoina vieraillut lähes tuhat istuttajaa. Kun tuhat menee piakkoin rikki, kasvua alkaa hakea kaikkiaan 1500 männyn, koivun, kuusen ja lehtikuusen tainta.

Veteraanien osallistuminen venytti istuttajien ikähaarukan noin 90 vuoteen. Vanhin veteraani oli maanantaina 96-vuotias ja jo aiemmin on mukana ollut alle kouluikäisiä lapsia.
Veteraanien kuusentaimelta vie Nikkasen mukaan pari vuotta, ennen kuin ne aloittavat pituuskasvun. Taavetti Makkonen arveli seuraavansa nimikkotainta silloin tällöin, kun mökkireissu vie kaupungista Punkaharjulle.

Kirsti Lajunen

Kirsti Lajunen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.