Enonkosken kunta suunnittelee omaisuutensa realisointia — Myyntilistalla Simanalan koulu, Hyypiänniemi, Teollisuushalli 2 ja kunnan omistamat asunto-osakkeet

Ensi vuoden talousarviosta tuli alijäämäinen, vaikka kunnanhallitus teki vielä viimeisellä viikolla 143 000 euron säästöt. Ensi vuonna tehdään talouden sopeuttamisohjelma, jonka toteuttaminen alkaa vuonna 2021.

Soila Puurtinen

Hyypiänniemen vanha meijeri tulee myyntiin Enonkoskella, jos kunnanvaltuusto hyväksyy kunnanhallituksen suunnitelmat.
Hyypiänniemen vanha meijeri tulee myyntiin Enonkoskella, jos kunnanvaltuusto hyväksyy kunnanhallituksen suunnitelmat.
Meijerin yhteydessä on vierasvenelaituri.
Meijerin yhteydessä on vierasvenelaituri.

Tulevina vuosina ollaan vaikeampien ratkaisujen edessä. Tämä on kuntalaistenkin hyvä tietää. — Minna Laurio

Simanalan entinen koulu, Hyypiänniemen meijeri, Teollisuushalli 2 ja Enonkosken kunnan omistamat asunto-osakkeet Louhelantiellä ja Rinnetiellä ovat tulossa myyntiin osana Enonkosken kunnan taloustalkoita budjettialijäämän pienentämiseksi.

— Kunnalla on aika paljon vajaakäyttöisiä rakennuksia, jotka rasittavat kunnan käyttötaloutta. Niistä on ollut menoja enemmän kuin tuloja, perustelee kunnanjohtaja Minna Laurio syytä sille, miksi kunta asettaa kohteet myyntiin.

— Ne eivät tietenkään näy budjetin tulopuolella ennen kuin ne on myyty. Mutta sekin helpottaa, jos saamme ne käsistämme pois.

”Parasta olisi, jos löytyisi yrittäjä”

Kunta on etsinyt jo vuosien ajan yrittäjää Hyypiänniemeen, jossa toimii vierasvenesatama sekä vanha meijerirakennus, josta saisi esimerkiksi kahvilatilan. Nyt kunta on aikeissa luopua koko kiinteistöstä lukuunottamatta siellä nyt olevaa jäähilekonetta, joka palveee kalastajia.

— Parasta tietenkin olisi, jos Hyypiänniemeen löytyisi yrittäjä, Laurio toteaa.

Myyntipäätös tarkoittaa samalla sitä, että kunta luopuu aikeestaan kehittää vierasvenesatamaa 80 000 eurolla vuosina 2020—2022. Hallitus poisti investointiin varatun määrärahan talousarvioesityksestä.

Myyntilistalla on myös Simanalan entinen koulurakennus tontteineen.
Myyntilistalla on myös Simanalan entinen koulurakennus tontteineen.

Kyläyhdistys etusijalla

Simanalan entistä koulua tontteineen tarjotaan ensin Simanalan kyläyhdistykselle, jolta pyydetään tarjous tämnän vuoden loppuun mennessä. Mikäli kyläyhdistys ei käytä tilaisuutta hyväkseen, kunnanhallitus laittaa koulun tontteineen julkiseen myyntiin ja hyväksyy korkeimman tarjouksen.

Sen jälkeen kun Hyypiänniemen ja Simanalan koulun osalta ratkaisut on tehty, arvioidaan teollisuushalli 2:n myyntiä. Teollisuushalli 1:tä ei toistaiseksi laitetan myyntiin.

Kunnan omistamat asunto-osakkeet Louhelantiellä ja Rinnetiellä laitetaan julkiseen myyntiin yksitellen kiinteistönvälitysyrityksen kautta siten, että ensin myyntiin tarjotaan Louhelantien kohdetta.

Palvelujen tasosta on keskusteltu

Enonkoski tavoitteli syksyllä vähintään nollatulokseen tähtäävää talousarviota. Vaikka säästöjä etsittiin ja löydettiin, niin Enonkosken kunnanhallitus joutuu esittämään 17. joulukuuta kokoontuvalle kunnanvaltuustolle reippaasti alijäämäistä talousarviota.

Hallitus löysi vielä marraskuun viimeisellä viikolla lähes 143 000 euron verran säästöjä verrattuna kunnanjohtaja Minna Laurion alkuperäiseen talousarvioesitykseen. Alijäämä jäi lopulta 348 413 euron suuruiseksi.

— Täytyy myöntää, että talousarvion tekeminen on ollut todella haasteellista. Mutta olemme käyneet tässä samalla hyvää periaatteellista keskustelua siitä, minkälainen palvelujen taso Enonkoskella halutaan säilyttää, toteaa ensimmäisen budjettinsa yhdessä luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden kanssa tehnyt Laurio.

— Tämä esitys on kompromissien tulos. Kaikki hallinnonalan osallistuivat talkoisiin. Kuntalaisille säästöt eivät näy vielä radikaaleina muutoksina.

Lakisääteisistä vaikea säästää

Laurion mukaan pelivaraa on vain vähän, sillä suurin osa palveluista on lakisääteisiä. Esimerkiksi opetuksessa ja päiväkodeissa on tietyt henkilöstömitoitukset ja ryhmäkoot, joita ei voi alittaa tai ylittää.

— Nyt haastetta lisää vielä kiky-sopimuksen päättyminen. Myös työehtosopimusten mukaisia palkankorotuksia on pakko tehdä.

Samalla tavalla ei kuitenkaan voida jatkaa. Hallitus päättikin, että vuonna 2020 laaditaan talouden sopeuttamisohjelma, jonka tavoitteena on saada Enonkosken kunnan talous tasapainoon tai ylijäämäiseksi vuonna 2021.

— Tulevina vuosina ollaan vaikeampien ratkaisujen edessä. Tämä on kuntalaistenkin hyvä tietää, Laurio varoitteli.

Verotukseen ei haluttu kajota

Vain verotulojen selvä nousu voisi säästää kunnan sopeuttamisohjelmalta. Sellaista ei kuitenkaan ole näköpiirissä, verotulojen ennustetaan laskevan noin 45 000 eurolla verrattuna kuluvaan vuoteen.

Kuntalaisten kukkarolle Enonkoskella ei haluta mennä — kiinteistöverot sekä tuloveroprosentti pysyvät ennallaan.

Kunnassa suunniteltiin vielä elokuussa, että se selvittäisi vanhustenhuollon ja kotihoidon osalta vaihtoehtoiset tuotantomallit ja niiden kustannusarviot.

— Kävi aika nopeasti selväksi, että Paras-hanke estää suunnitelmat tuottaa palvelut itse. Se olisi mahdollista vasta, kun asukaspohja on yli 20 000 henkilöä. Jatkamme yhteistyötä Sosterin kanssa entiseen malliin, Laurio kertoo.

Omiin käsiin otettiin vain etsivän nuorisotyön ja koulukuraattorin tehtävä, jota hoitaa ensi vuoden alusta lähtien kunnan oma elinvoimakoorinaattori. Osa tämän työnkuvasta koostuu työelämäpalveluista, minkä arvioidaan täydentävän palettia.

Liikuntatalon kattoremontti odottaa 

Investointejakin jouduttiin karsimaan. Liikuntatalon katon korjaus, johon oli varattu 225 000 euron määräraha, siirrettiin vuodelle 2021. Nyt katoista korjataan vain akuuteimmat kohdat, muun muassa lumiesteiden läpiviennit, 8 000 eurolla.

Vaikka kunta julistautui vain vuosi sitten liikuttavan onnelliseksi kunnaksi, joudutaan myös liikuntatoimen budjettia karsimaan. Esimerkiksi kiipeilyseinä jätetään rakentamatta ja latujen hoitoon kaivattu moottorikelkka hankkimatta. Myöskään urheilukentän remonttia ei tehdä suunnitellussa laajuudessa.

Kunta päätti luopua äänin 6—1 myös koskenvarren kehittämisestä kirkonkylän keskustassa. Tarkoitukseen oli varattu yhteensä 40 000 euroa kahden seuraavan vuoden ajalle.