Parkuinmäen taistelusta 230 vuotta ja muistomerkin paljastamisesta 90 vuotta – Sunnuntaina muistojuhlassa historiaa, musiikkia ja kalustonäyttely

Sunnuntaina juhlitaan Parkuinmäen taistelun muistomerkin suuren paljastusjuhlan hengessä Rantasalmella.

Parkuinmäen taistelun juhlatoimikunta

Parkuinmäen taistelun muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Martti Välikangas, joka on suunnitellut muun muassa Olympiakylää ja Puu-Käpylän puutarhakaupunkia Helsingissä.
Parkuinmäen taistelun muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Martti Välikangas, joka on suunnitellut muun muassa Olympiakylää ja Puu-Käpylän puutarhakaupunkia Helsingissä.

Parkuinmäen taistelun muistomerkin paljastamisesta on kulunut sunnuntaina 90 vuotta. Merkkipäivää juhlistetaan puheilla ja musiikilla Rantasalmella Parkuinmäen muistomerkillä ja saman ikäisellä Parkumäen seurantalolla. Samalla Parkuinmäen taistelusta tulee kuluneeksi 230 vuotta.

Juhlapuhujina tilaisuudessa on rantasalmelaiset Jussi Leppänen ja Jorma Kaimio. Leppänen on Rantasalmen kappeliseurakunnan aluekappalainen ja hoitaa juhlapuheen. Antiikintutkija dosentti Kaimio vie historiikillaan vuoteen 1789 ja Parkuinmäen taisteluun. Jos historiikista jää vielä tiedonnälkä, seurantalolla on lisää aineistoa taistelusta.

Musiikista juhlassa vastaa Ratsuväen Perinnesoittokunta Lappeenrannasta. Lisäksi paikalla on Savonlinnan reserviläisten kalustonäyttely ja Mikkelin Jalkaväkimuseon perinneunivormuihin pukeutuneet ”kesäsotilaat”.

Juhlan innoittajana on muistomerkin paljastusjuhla vuonna 1929, jolloin Rantasalmella oli ennätysyleisö osallistumassa juhlapäivän tapahtumiin. Ihmisiä oli tullut noin 3000–4000 läheltä ja kaukaa. Kunnia- ja kutsuvieraina oli nuoren tasavallan korkeimmasta johdosta puolustusministeri Cajander ja kulkulaitosministeri Castren sekä sotaväestä ja suojelukunnasta kenraalit Sihvo ja Malmberg. Myös tunnetuiden ruotsalaisten sotilassukujen Stedingkin, Ehrnrothin, Adlercreutzin ja Grotenfeltin edustajat olivat paikalla.

Parkuinmäen taistelu oli osa Ruotsin ja Venäjän välillä käytyä Kustaa III:n sotaa vuosin 1788–1790. Taistelu voitettiin Savon Prikaatin komentaja von Stedingkin johdolla yllättämällä venäläiset eri suunnista. Suomalais-ruotsalaisia joukkoja taistelussa oli noin 1200 ja venäläisiä 1000. Ruotsi voitti sodan, mutta Kustaa III ei saavuttanut tavoitteitaan palauttaa Ruotsia suurvalta-ajan kokoonsa.

Parkuinmäen taistelun muistojuhla sunnuntain 21. heinäkuuta kello 12 Rantasalmella Parkuinmäen taistelun muistomerkillä ja seurantalolla Parkumäellä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset