Kerimäeltä löytynyt arvokas kolikko vei käräjille – Huutokauppaan kolikon luovuttanut mies sai lopulta tuomion salakuljetuksesta

Satavuotiaista ja sitä vanhemmista löytöesineistä on tehtävä lain mukaan ilmoitus aina Museovirastolle.

Rauno Hietalampi

Lain mukaan sata vuotta ja sitä vanhempia esineitä ei saa viedä Suomesta pois ilman viranomaisten tarkastusta ja lupaa.
Lain mukaan sata vuotta ja sitä vanhempia esineitä ei saa viedä Suomesta pois ilman viranomaisten tarkastusta ja lupaa.

Kerimäeltä pellosta, vuosia sitten löytynyt vanha raha, käynnisti erikoisen oikeudenkäynnin. Oikeudenkäynnin päätteeksi Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut vastaajan sakkoihin salakuljetuksesta.

Viikinkiaikainen kolikko oli joutunut lopulta tuomitulle hänen lähipiiristään. Rahan arvoa mies oli selvittänyt ensin netissä.

Eräs asiantuntija kiinnostui rahasta, ja pyysi lähettämään sen Tanskaan arvioitavaksi. Raha lähtikin Tanskaan joulukuussa 2017.

Tammikuussa 2018 asiantuntija oli kertonut kolikon olevan harvinainen. Samalla hän tiedusteli, voisiko kolikon laittaa myyntiin kansainväliseen huutokauppaan, mihin vastaaja olikin suostunut. Rahan lähtöhinta oli ollut huutokaupassa 3000–4000 euron välillä.

Museoviraston lakimies on kertonut oikeudessa, että Museovirasto sai tietää kolikon olevan myynnissä huutokaupassa Tanskassa.

Rikos oli käräjäoikeuden mukaan tapahtunut siinä, ettei mies ilmoittanut arvokkasta rahasta Museovirastolle, eikä kolikolle oltu myönnetty kulttuuriesineiden maastaviennin rajoittamisista koskevassa laissa tarkoitettua maastavientilupaa. Se oli siis lähetetty ulkomaille vastoin lakia.

Satavuotias ja sitä vanhempi löydetty esine, tai jopa sellaisen esineen palanen, on ilmoitettava lain mukaan aina välittömästi löytöpaikkatietoineen Museovirastolle.

Syyttäjän näkemys menestyi näin ollen oikeudessa, kun syyttäjä katsoi, että vastaajan olisi pitänyt ottaa lainsäädännöstä selvää. Mies oli kolikon lähettäessään ottanut syyttäjän mukaan tietoisen riskin siitä, että hänen oletuksensa kolikon omistajuudesta on väärä.

Esimerkiksi korkeimman oikeuden ratkaisusta voi päätellä, ettei niin kutsuttu tarkoituksellinen tietämättömyys poista teolta tahallisuutta.

Käräjäoikeus katsoi tulleen selvitetyksi, että vastaajan on täytynyt paitsi käsittää kolikon olevan vuosisatoja vanha, todennäköisesti myös aito ja kallisarvoinen. Ainakin hänen on pitänyt ymmärtää, että kolikko oli sata vuotta vanha tai vanhempi.

Mies tuomittiin salakuljetuksesta 60 päiväsakkoon. Sakon suuruus on 1080 euroa. Takavarikoidun kolikon oikeus määräsi palautettavaksi Museovirastolle.

Uusimmat uutiset