Useimmat Savonlinnan kaupungin kuntalaiskyselyyn vastanneet haluavat Savonlinnan lähtevän Pohjois-Savon sote-valmisteluun — Vastauksia tuli 341

Kuntalaiskyselyn sato menee kaupunginvaltuuston tiedoksi.

Tuija Pauhu

Savonlinna kaupunginvaltuusto päättää maanantaina, minkä maakunnan sote-valmisteluun kaupunki haluaa lähteä. Kaupungin järjestämään kyselyyn vastanneitten enemmistö toivoisi, että päätös olisi Pohjois-Savo.
Savonlinna kaupunginvaltuusto päättää maanantaina, minkä maakunnan sote-valmisteluun kaupunki haluaa lähteä. Kaupungin järjestämään kyselyyn vastanneitten enemmistö toivoisi, että päätös olisi Pohjois-Savo.

Savonlinnan kaupunki järjesti verkkosivullaan kyselyn, jossa pyydettiin kuntalaisilta kommentteja ja kannanottoja sote-alueen valmistelusuuntaan liittyen. Kyselyyn tuli 12 päivän aikana 341 vastausta. Noin 270—280 vastaajaa ilmoitti oikeaksi sote-suunnaksi Pohjois-Savon tai Kuopion, mikä tässä yhteydessä tarkoittanee suunnilleen samaa.

— Kyllähän se ainoa suunta sairaalamme turvaamiseksi on Kuopio eli Pohjois-Savo. Mikkelin kanssa jää aina mustapekka käteen.

Näin näyttää moni vastaaja ajattelevan. Joku tosin toivoo sotea Kyssin kanssa, mutta muuta maakuntaa Etelä-Savon kanssa.

Etelä-Savon tai Mikkelin puolesta liputti nelisenkymmentä vastaajaa:

— Sote-alueena kannatan Etelä-Savoa ja maakuntana myöskin. Nyt lopettakaa riitely ja sopikaa asiat Mikkelin kanssa.

Kolme vastaajaa halusi sote-maakuntaa Etelä-Karjalan kanssa.

Loput eivät ilmoittaneet suosikkimaakuntaansa selvästi. Näistä vastaajista osa kaipasi lisätietoa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Sosterin käymistä neuvotteluista sekä Pohjois-Savoon suuntautumisen seurauksista. Osa moitiskeli Etelä-Savoa, mutta ei ottanut kantaa minkään muunkaan maakunnan puolesta.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle — Valmisteluun tarkoitetut rahat hakuun jo tänä vuonna

Maan hallituksen tavoitteena on siirtää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen kokonaan itsehallinnollisten maakuntien vastuulle. Kaupungin kysely liittyi näiden itsehallinnollisten sote-maakunnan valmisteluun. Valmisteluun tarkoitetut valtionavustukset tulevat hakuun jo tänä vuonna, ja siinä vaiheessa on tiedettävä, minkä maakunnan valmisteluun kaupunki on lähdössä.

Kysymys ei siis ole pelkästään erikoissairaanhoidon työnjaosta. Ymmärrettävästi osa kommentoijista kuitenkin oli sekoittanut sote-maakuntavalmistelun ja sairaanhoitopiirien yhdistämissuunnitelman, jonka Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Sosteri ovat jättäneet odottamaan, kunnes kaikki Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit ovat sopineet työnjaosta.

Ei nimeä eikä henkilövarmennetta

Joidenkin pitkähköjenkin vastausten sanamuodot ovat identtisiä, joten osa vastauksista on saattanut kirjautua kahteen kertaan. Toisaalta yksi vastaajista kummastelee kyselyn nimettömyyttä ja henkilövarmenteen puuttumista:

— Kuka tahansa mistä päin Suomea vain voi kirjoittaa tänne mitä tahansa.

Osa vastaajista on vastannut nimellään, mutta kaupunki on poistanut listauksesta vastaajien nimet yhtä lukuunottamatta.

Kyselyn sato tiedoksi kaupunginvaltuustolle

Kuntalaiskyselyn sato menee tiedoksi ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle.

Valtuusto käsittelee kaupunginhallituksen esitystä, jonka mukaan kaupunki esittäisi sosiaali- ja terveysministeriölle Savonlinnan kaupungin osallistumista Pohjois-Savon sote-valmisteluun. Kaupunki olisi siten valmistelemassa maakunta-sotea Pohjois-Savoon yhdessä muiden alueen kuntien ja Sosterin kanssa.

Kaupunginhallituksen mielestä tarvitaan myös asetusmuutos ja hallitusohjelman mukainen erillispäätös, joka turvaisi Savonlinnan keskussairaalassa erikoissairaanhoidon päivystyksen ja riittävän päiväaikaisen toiminnan.

Raportti kuntalaiskyselystä löytyy kaupunginvaltuuston esityslistaliitteenä täältä.

Kaupunginvaltuuston kokous alkaa maanantaina 28.10. kello 18.