Sosterilla on meneillään kaksi selvitystä, joilla pyritään vaikuttamaan sote-lainsäädäntöön – Toista Sosteri työstää yhdessä Essoten kanssa, toista yksinään

Tavoitteena on vaikuttaa sote-esityksen lopullisiin rahoitusperusteisiin ja valmistautua valiokuntakuulemisiin

Juha Rika

Essote ja Sosteri selvittelevät yhdessä Etelä-Savon hyvinvointialueen rahoitusperusteita. Tavoitteena on vaikuttaa lopullisen sote-lakiesityksen rahoitussäädöksiin.
Essote ja Sosteri selvittelevät yhdessä Etelä-Savon hyvinvointialueen rahoitusperusteita. Tavoitteena on vaikuttaa lopullisen sote-lakiesityksen rahoitussäädöksiin.

Sosteri ja Essote selvittelevät yhteistyössä Etelä-Savon hyvinvointialueen taloutta. Selvityksessä käydään läpi hyvinvointialueen rahoituksen perusteita ja kriteereitä.

Sosterin hallituksen puheenjohtajan Pekka Nousiaisen (kesk.) mukaan tavoitteena on vaikuttaa maan hallituksen lopullisen sote-esityksen rahoitusperusteisiin. Hän ei usko, että Etelä-Savon hyvinvointialueella on mahdollista saada erillisrahoitusta Savonlinnan sairaalan säilyttämiseksi.

– Vain kriteereitten kautta voidaan vaikuttaa.

Savonlinnan seutu oli kesällä sote-lakiluonnoksessa kirjoitettu osaksi Pohjois-Savoa. Lokakuussa hallitus päätti kirjoittaa seudun sittenkin Etelä-Savoon.

– Uudessa lakiesityksessä ratkaisua perustellaan vain aluejaolla. Terveyspoliittisia perusteita Etelä-Savolle ei ole löydetty, Nousiainen sanoo.

Lokakuussa hallitus linjasi, että Etelä-Savolla ja Lapilla on oikeus vuoteen 2032 saakka pitää halutessaan yllä kahta erikoissairaanhoidon päivystävää sairaalaa. Tämä on poikkeus lakiin, jonka mukaan kahta päivystävää sairaalaa saavat ylläpitää vain yliopistosairaaloitten hyvinvointialueet.

Sosterilla on meneillään toimintamalliarvio, jossa tutkitaan, mitä lokakuun ratkaisu tarkoittaa sairaalan tulevaisuudelle.

Tämä on Sosterin oma selvitys, ja Sosterin johtajan Panu Peitsaron mukaan se on valmistautumista kevään valiokuntakuulemisiin.

– Meillä on aito huoli siitä, pystyttiinkö alueemme tilanne ja sote-ratkaisun vaikutukset ottamaan huomioon syksyllä muutaman päivän kestäneissä neuvotteluissa.

Peitsaro uskoo, että lääkäreitten rekrytoiminen on sairaalan suurin ongelma jatkossa, ja jo ensi vuonna. Yksi syy Pohjois-Savon soteen pyrkimiselle olikin luottamus siihen, että yliopistosairaalan satelliittisairaala olisi ollut lääkäreille houkuttelevampi.