Luonnonsuojeluliitto jakaa ilmaiseksi savonlinnalaisessa verstaassa tehtyjä nielurajoittimia Saimaan alueella — Katso Savonlinnan jakelupaikat tästä

Nielurajoitin estää katiskan nielun laajenemisen, mikä varmistaa sen, että kuutti ei pääse tunkeutumaan katiskaan ja huku.

Kati Holopainen

Kalastuksenvalvojien pika-apu eli löysänieluinen katiska on kurottu kiinni nippusiteellä. Arkistokuva.
Kalastuksenvalvojien pika-apu eli löysänieluinen katiska on kurottu kiinni nippusiteellä. Arkistokuva.

Suomen luonnonsuojeluliitto jakaa Savonlinnassa ja muualla Saimaan alueella ilmaiseksi katiskojen nielurajoittimia. Näin katiskat saadaan norpille turvallisiksi.

Nielurajoitin estää katiskan nielun laajenemisen, mikä varmistaa sen, että kuutti ei pääse tunkeutumaan katiskaan ja huku.

Luonnonsuojeluliitto

Nielurajoitin on harjateräksestä tehty vahvike, joka pujotetaan katiskan nielun ympärille ja kiinnitetään esimerkiksi nippusiteillä tai rautalangalla. Luonnonsuojeluliitto on jakanut niitä vuonna 2012 alkaneen Kalasta oikein katiskalla -kampanjan aikana noin 17 000 kappaletta.

Norpille vaaralliset löysänieluiset katiskat ovat vähentyneet Saimaan norppa-alueilla huomattavasti vuosien takaisista.

Katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetrin

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että Saimaan norppavesillä kalastavien tulee huomioida 15. huhtikuuta alkaneen verkkokalastuskiellon lisäksi, että katiskoiden tulee olla norppaturvallisia. Katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetrin.

Markkinoilta saa myös valmiiksi norppaturvallisia katiskoja.

Luonnonsuojeluliitto jakaa nielurajoittimia ilmaiseksi Saimaan alueen myymälöissä. Savonlinnasta niitä saa rautatavaratalo Carlsonilta, K-Citymarketista ja Etelä-Savon luonnonsuojelupiirista Pappilankatu 3:sta.

Lsäksi niitä saa Punkaharjun S-marketista, Enonkosken Salesta, Rantasalmen S-marketista, Savonrannan Salesta ja Sulkavan S-marketista.

Nielurajoittimet tehdään savonlinnalaisessa verstaassa

Nielurajoittimet valmistuvat savonlinnalaisessa verstaassa, jossa Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen tekee niitä omin käsin..
— Viime vuonna kauppoihin jaetut nielurajoittimet loppuivat monesta paikasta, mikä osoittaa, että katiskakalastajat ovat norppaturvallisen kalastamisen suhteen valveutuneita. Tämä on hieno asia, sillä nielurajoitin voi olla ratkaiseva tekijä kuutin henkiinjäämisen kannalta, Luostarinen sanoo tiedotteessa.

Marita Waenerberg

Katiskoista saa nippusiteillä tai nielurajoittimella helposti norppaturvallisen, jolloin kuutti ei pääse katiskan sisälle.Arkistokuva.

Erityisen toivottavaa olisi, että myös kalastusrajoitusalueiden ulkopuolella vältettäisiin käyttämästä norpille vaarallisia kalanpyydyksiä. Norppa on hiljalleen palaamassa takaisin entisille elinalueilleen, mistä hyvänä osoituksena on kalastusrajoitusalueen ulkopuolella Puruvedellä tänä talvena syntynyt kuutti.

Timo Luostarinen esittelee oheisella videolla nielurajoitinta. Jos upotus ei näy, katso se tästä.