Vekaransalmen silta avattiin liikenteelle varhain keskiviikkoaamuna

Projektipäällikkö Jetro Matilainen arvelee, että loputkin työt sillan alapuolella valmistuvat marraskuun alkupäivinä.

Tuija Pauhu

Lossikyytiä ei enää tarvita Vekaransalmen ylitykseen. Suomen viidenneksi pisin silta avautui liikenteelle varhain keskiviikkoaamuna.
Lossikyytiä ei enää tarvita Vekaransalmen ylitykseen. Suomen viidenneksi pisin silta avautui liikenteelle varhain keskiviikkoaamuna.

Vekaransalmen 639-metrinen silta avattiin varhain keskiviikkoaamuna liikenteelle Sulkavalla.

Kyseessä on Suomen viidenneksi pisin silta, joka korvaa lossiliikenteen Vekaransalmen yli jatkossa.

Siltatyömaata johtava projektipäällikkö Jetro Matilainen Väylästä sanoo kaiken sujuneen loppuviimeistelyssä hyvin.

Työmaa saadaan Matilaisen arvion mukaan pakettiin ja valmiiksi alapuolen viimeistelytöineen marraskuun alkaessa.

— Muutama viikko tehdään vielä töitä sillan alapuolella, Matilainen sanoo.

639 metriä pitkän sillan leveys on lähes 10 metriä ja alikulkukorkeus 24,5 metriä. Korkea silta mahdollistaa kaiken alueella liikkuvan vesiliikenteen sillan ali.

Rakentamista on seurattu innolla. Syyskuussa järjestettyyn siltakävelyyn osallistuin noin seitsemänsataa henkilöä. Hanke on saanut paljon huomiota myös mediassa.

Valokuvausta harrastavan projektipäällikön kuvat ovat saaneet paljon kiitosta. Itä-Savo on esitellyt kuvia kahdessa jutussa, täällä ja täällä.

Itä-Savo on seurannut sillan valmistumista näyttävillä paljon kuvia ja videoita sisältävillä jutuilla. Jättimäiseen valu-urakkaan voi palata täällä, yleisötilaisuuteen täällä ja lossikuskin jäähyväisiin täällä.

Tiukoista aikatauluista ja välillä haastavista sääolosuhteista huolimatta silta valmistuu kaksi kuukautta ennen urakkasopimuksen määräpäivää ja suunnitellussa budjetissa. Rakentaminen aloitettiin alkuvuodesta 2018.

Matilainen kertoi tutustumistilaisuudessa syyskuun lopussa olleensa sillan kanssa tekemisissä kaikkiaan kolme vuotta, kun työrupeaman kesto lasketaan hankkeen kilpailutuksesta.

Sillalle on annettu kahden vuoden takuuaika, jona aikana Matilaisen pitää vielä huolehtia erilaisista vastuista.

— Takuuajan lopussa pidämme takuutarkastuksen. Siinä katsotaan, että kaikki on takuuaikanakin sujunut niin kuin kuuluu. Takuuaikoineen tästä tulee minulle viiden vuoden urakka, hän laskeskeli.