Savonlinnan kaupunki jakaa kangasmaskeja 6.–9.-luokkalaisten käyttöön – Maskien jako kouluihin aloitetaan huomenna perjantaina

Savonlinnan kaupunki antaa viisi kangasmaskia jokaiselle perusopetuksen 6.–9.-luokan oppilaalle.

Jaana Hänninen

Mertalan koulun seitsemäsluokkalaiset Maiju Törrönen (vas.), Emilia Jokinen ja Aada Lipsanen sanovat maskin käyttämisen tuntuvan oudolta, mutta he arvelevat, että siihen tottuu. He aloittivat maskin käytön jo valtakunnallisen suosituksen perusteella.
Mertalan koulun seitsemäsluokkalaiset Maiju Törrönen (vas.), Emilia Jokinen ja Aada Lipsanen sanovat maskin käyttämisen tuntuvan oudolta, mutta he arvelevat, että siihen tottuu. He aloittivat maskin käytön jo valtakunnallisen suosituksen perusteella.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri antoi alkuviikosta suosituksen, jonka mukaan kasvomaskia tulisi käyttää jatkossa myös peruskoulussa kuudennesta luokasta lähtien. Aiemmin maskisuositus on koskenut oppilaita toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Tämä suositus on myös edelleen voimassa.

Sosteri perustelee kasvomaskin käyttösuositusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivittämällä kiihtymisvaiheen maskisuosituksella, jonka mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee myös peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja.

Sosterissa on ollut jo lokakuun alusta saakka käytössä kiihtymisvaiheen maskisuositus, vaikka Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella ollaan edelleen koronavirusepidemiassa perustasolla.

Savonlinnan kaupungin lehdistötiedotteen mukaan kaupunki haluaa kannustaa oppilaita maskien käyttöön tarjoamalla kaikkien 6.–9.-luokan oppilaiden käyttöön viisi kangasmaskia oppilasta kohden. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä. Maskin käytön ratkaisee oppilaan huoltaja.

Savonlinnan kaupungin perusopetuksen 6.–9.-luokilla oppilaita on noin 1200.

Maskeja jaetaan Savonlinnan peruskouluissa kaikkiaan siis noin 6 000 kappaletta.

Savonlinnan kaupunki on kuitenkin varautunut mahdollisiin maskisuosituksiin jo viime vuoden puolella hankkimalla maskeja jo valmiiksi. Savonlinnan kaupungin henkilöstön käyttöön on varattu kertakäyttömaskeja.

Maskien jako kouluihin aloitetaan huomenna perjantaina.

Koulu antaa ohjeistusta oppilaille maskien oikeanlaiseen käyttöön. Savonlinnan kaupunki muistuttaa, että kangasmaskien pesu on perheiden vastuulla.

Maskia suositellaan käytettäväksi koulussa kaikissa niissä tilanteissa, joissa sitä voidaan käyttää, mutta esimerkiksi liikunnan- tai musiikinopetuksessa, ruokailussa, ulkoiltaessa tai terveydellisistä syistä johtuen voi kuitenkin olla myös tilanteita, joissa maskia ei voi tai tarvitse käyttää.

Koulupäivän lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi aina, kun turvavälejä ei pysty pitämään, kuten kaupassa asioidessa, joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n kannan mukaan suositus ei koske yhdysluokissa opiskelevia 6.luokan tai sitä nuorempia oppilaita. Sen sijaan kaikille koulukuljetuksissa oleville 6.–9.-luokan oppilaille suositellaan maskien käyttöä myös siinä tilanteessa, että kuljetuksessa on 6.vuosiluokkaa nuorempia oppilaita.

Alueellista maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran alueen tautitilanteen mukaan 23. helmikuuta.

Lukioissa ja Samiedussa muistutellaan maskeista

Toisen asteen oppilaitoksissa eli muun muassa lukioissa ja ammattioppilaitoksissa maskin käyttämistä on suositeltu opiskelijoille lokakuusta alkaen.

Maskia suositellaan Savonlinnan lukioissa ja Samiedussa edelleenkin vahvasti.

Lyseon lukion rehtori Ismo Falck arvioi, että maskeja on opiskelijoilla vähemmän kuin ennen joululomaa.

– Taisteluväsymyksen piirteitä on havaittavissa. Viimeksi maanantaina kuuluttelin, että muistaisivat pitää maskia, jotta saisimme pysyä lähiopetuksessa, Falck sanoo.

Samiedussa on rehtori Jukka Mustosen mukaan koko epidemian ajan viestitty opiskelijoille voimakkaasti ja säännöllisesti.

– Painotamme vastuullisuutta ja toisten huomioimista. Maskien käyttö ei siis ole ”vain oma asia". Kuitenkin toimimme terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti, ja kyse on suosituksesta, Mustonen sanoo.

Samiedu on jakanut opiskelijoille kaksi kappaletta kestomaskeja. Lisäksi on saatavilla kertakäyttömaskeja koulutusaloilla.

– Samiedun henkilökunta käyttää maskeja sataprosenttisesti. Opiskelijoiden maskinkäyttö vaihtelee aloittain. Enemmänkin voisi maskeja käyttää.

Mustonen huomauttaa, että monet opiskelijat toivovat maskisuosituksen tiukkaa noudattamista Samiedussa.

– Opiskelijoiden maskien käyttö on lisääntynyt, koska haluamme jatkaa lähiopetusmallissa niin kauan kuin on mahdollista.

Kommentoidut